Z nanodelci nad možganske tumorje

Z nanodelci nad možganske tumorje

Aktualno-politična novica
1. 6. 2018 - 7.05

Za rakastimi obolenji vsako leto na svetu umre približno 9 milijonov ljudi. Skoraj 5 odstotkov vseh smrtnih primerov povzročijo možganski tumorji. Zato so nova medicinska dognanja na področju boja proti tem trdovratnim bolezenskim stanjem vedno več kot dobrodošla.

Raziskovalke in raziskovalci univerze MIT so konec meseca maja v ameriški znanstveni reviji Nature Communications objavili raziskavo, v kateri jim je uspelo ustvariti novo obliko nanodelcev za dostavo zdravil v obolela možganska tkiva.

Uporabljeni nanodelci so zasnovani tako, da lahko z lahkoto prečkajo krvno-možgansko pregrado in se vežejo direktno na tumorske celice. V delce sta integrirani dve različni zdravili. Naloga prvega zdravila je poškodovati DNA tumorskih celic, medtem ko je naloga drugega onemogočiti delovanje sistemov, s pomočjo katerih celice običajno popravljajo takšne poškodbe.

Raziskovalna ekipa je ugotovila, da lahko nanodelci, če jih obdajo s proteinom transferinom, brez večjih težav prehajajo skozi krvno-možgansko pregrado. Transferin se nato veže na proteine, ki se nahajajo na površju tumorskih celic. To dopušča akumulacijo nanodelcev na obolelih področjih, medtem ko se zdravim celicam izogibajo.

Raziskovalci in raziskovalke so nanodelce testirali na miših z multiformnim glioblistomom, ki je najpogostejši in najagresivnejši možganski tumor pri človeku. Ko so delci prispeli do tumorja, se je njihova zunanja plast razgradila in sprostila prvo učinkovino, bromodomain. Čez 24 ur pa se je iz delcev sprostilo še drugo zdravilo, temozolomid.  

Raziskovalna ekipa je prišla do zaključka, da so nanodelci uspeli tumorje uspešno zmanjšati in jim preprečiti ponovno rast. Miši, ki so prejele zdravila z uporabo nanodelcev, obdanih s transferinom, pa so dočakale dvakrat višjo starost kot miši, zdravljene s katerokoli drugo metodo.

Takšen pristop omogoča dostavo velikih odmerkov kemoterapevtskih zdravil neposredno na oboleli predel, medtem ko aplikacija zdravil po zdajšnjih metodah povzroča obilico neželenih stranskih učinkov. Tekom eksperimenta so ugotovili, da so živali, zdravljene z nanodelci, utrpele bistveno manj poškodb zdravega tkiva in krvnih celic, ki jih po navadi poškoduje zdravilo temozolomid.

Takšni in podobni preboji v boju proti raku nas navdajajo z upanjem na boljši jutri, ko bo uspešno zdravljenje te bolezni naposled ne le mogoče, ampak tudi brez znatnih stranskih učinkov.

 

Z vami se je nad novimi tehnologijami navduševal Marko.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.