Mandlji vs mleko

Oddaja

Ameriška raziskovalna skupina je v reviji Frontiers in Nutrition objavila članek, v katerem je primerjala hranilne gostote jogurtov rastlinskega in živalskega izvora. Med veganski izbor so uvrstili jogurte iz indijskih oreščkov, mandljev, kokosa in ovsa, med mlečne pa polnomastne in posnete jogurte ter jogurte brez mlečne maščobe. 

 

V raziskavi so analizirali šesto dvanajst različnih vzorcev jogurtov, ki so bili lansirani na tržišče med letoma 2016 in 2021. Podatke o hranilni gostoti jogurtov so pridobili iz globalne podatkovne baze o novih živilskih izdelkih podjetja Mintel. V globalni bazi so poiskali izdelke, model NRF pa jim je pomagal razvrstiti določena živila glede na njihovo vsebnost zaželenih in nezaželenih hranil. Med zaželene v tem primeru sodijo tisti, ki vsebujejo beljakovine, vlaknine, kalcij, železo, kalij in vitamin D. Med nezaželene pa tisti z vsebnostjo nasičenih maščob, sladkorja in natrija. Višja vrednost NRF kaže na višjo hranilno gostoto živila. Na koncu so s statistično analizo primerjali njihovo hranilno gostoto in jih razvrstili od tistih z najvišjo do tistih z najnižjo hranilno gostoto.

 

Raziskava je pokazala, da imata najnižjo hranilno gostoto jogurta, ki sta narejena iz kokosovega napitka in napitka iz indijskih oreščkov. Jogurt iz mandljevega napitka je imel najvišjo hranilno gostoto tako med jogurti iz ostalih rastlinskih napitkov kot med jogurti iz kravjega mleka. Prav tako so prišli do zaključka, da imajo veganski jogurti v povprečju manj sladkorja, manj soli in več prehranskih vlaknin kot jogurti iz kravjega mleka. Po drugi strani pa z uživanjem veganskih jogurtov v telo vnesemo manj kalcija, beljakovin in kalija. Veganskega živila torej ne moremo enačiti z bolj zdravim oziroma bolj hranilnim živilom.

 

Kljub porastu veganskih živil in zanimanju na trgu pa avtorji in avtorice predlagajo razvoj hibridnega jogurta, ki bi bil izdelan tako iz živalskega mleka kot iz rastlinskega napitka. S tem bi zvišali vsebnost beljakovin, vitamina B12 in kalcija ter hkrati znižali vsebnost sladkorja, natrija in nasičenih maščob.

 

Od zdaj naprej bo mandljev jogurt fermentirala Jana.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness