Zjasnitev Himalaje

Aktualno-politična novica
1. 6. 2021 - 7.05

Ena pozitivnih posledic popolnega zaprtja javnega in zasebnega prometa ter industrije v času pandemije je bilo zmanjšanje onesnaženosti zraka. Večja vidljivost je v Indiji denimo omogočila opažanja na stotine kilometrov oddaljenih himalajskih vrhov. Zadnja poročanja o tovrstnih opažanjih, ki so stara nekaj stoletij, so navdihnila indijsko raziskovalno skupino, da je preverila njihovo verodostojnost. Študijo so objavili v reviji American Journal of Physics.

Znanstveniki in znanstvenice so preverili natančnost zgodovinskih opazovanj več himalajskih vrhov iz Dardžilinga, Purnije in Bhagalpurja. Bhagalpur in Purnija sta mesti v zvezni državi Bihar na severozahodu Indije in ležita na nadmorski višini okoli 50 metrov. Dardžiling pa je mesto v Nizki Himalaji na nadmorski višini 2000 metrov in je najbližje vsem opaženim goram. Znanstveno skupino sta zanimali dve stvari: ali ukrivljenost Zemlje omogoča opažanja vrhov iz oddaljenih mest in ali lahko zaradi zmanjšanja intenzitete svetlobe v atmosferi tako oddaljene vršace sploh vidimo.

V prvem delu raziskave so izračunali navidezne višine gora z vseh treh opazovališč. Opazovalec lahko vidi le del oddaljene gore, saj je njeno vznožje zakrito zaradi ukrivljenosti Zemlje. Izračun je enostavna geometrija, z njeno pomočjo pa je mogoče izločiti tiste gore, ki so izbranim opazovalcem zakrite. V nadaljevanju raziskave so preučili atenuacijo svetlobe v zraku. Do nje pride zaradi raznih sipanj in absorpcij fotonov v atmosferi. Intenziteta svetlobe lahko na velikih razdaljah toliko pade, da opazovane gore ne vidimo več. Pri tem so upoštevali, da gostota svetlobe seveda ni konstantna in da se manjša z višanjem nadmorske višine. Izračunali so relativno vidljivost vrhov iz posameznih mest.

Na koncu pa so morali identificirati še vrhove iz raznih pričevanj. Za večino zgodovinskih opažanj je raziskovalna skupina ugotovila, da so bili vrhovi zagotovo napačno identificirani. Ugotavljali so tudi, za katere gore bi lahko šlo, vendar kljub izboljšanju ozračja v preteklem letu ni prišlo do podobnih opažanj iz obravnavanih mest.

Himalajo bi rada z velikih razdalj opazovala Tina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.