Kako dolgo se samoizoliramo?

Mnenje, kolumna ali komentar
12. 4. 2020 - 15.00

Ministrstvo za zunanje zadeve je 27. marca, petnajst dni po uradni razglasitvi epidemije, odločilo, da bodo Slovenke in Slovence, ki so se vračali iz Madrida in kasneje tudi iz Tirolske, namestili v skupne bivanjske enote, v katerih naj bi preživeli štirinajstdnevno obdobje karantene. To je pri svojcih vzbudilo kar nekaj nejevolje, a se je odločitev, ko so prišli rezultati prvih pozitivnih testov za okužbo z novim koronavirusom, izkazala za pravilno.  

Včeraj je bilo v medijih slišati, da bo tistim, ki pridejo iz tujine v Slovenijo, odrejena sedemdnevna karantena, zatem pa naj bi preverili, ali so prišleki okuženi z novim koronavirusom. Pri tem ni bilo navedeno, ali bodo testirali vse ali le tiste z znaki okužbe. Če bo rezultat testiranja negativen, naj bi karantena za testiranega prenehala veljati. Če bo pozitiven, pa bo zanj odrejena izolacija. Testiranje na sedmi dan lahko marsikateri primer okužbe, pri katerem inkubacijska doba, torej čas, ki preteče od okužbe in kazanja znakov okužbe pri posamezni osebi, poteka dlje od sedmih dni, spregleda. Tako je test lahko lažno negativen, morebitno okuženim pa daje napačen vtis, da so zdravi. 

Sedemdnevna karantena za zaustavitev širjenja novega koronavirusa ni dovolj. Svetovna zdravstvena organizacija na svojih straneh še vedno priporoča dvotedensko karanteno. To priporočilo temelji na raziskavah ocen inkubacijske dobe, torej števila dni, ki pretečejo od okužbe do trenutka, ko se pri posamezniku oziroma posameznici pokažejo znaki okužbe. Ocene inkubacijske dobe se pri okužbi s SARS-CoV-2 gibljejo med enim in štirinajstimi dnevi.

Vse ocene časa inkubacijske dobe okužbe z novim koronavirusom so osnovane na statističnih modelih. Ker se virus med človeško populacijo širi šele kratek čas, je zaradi pomanjkanja testiranja in sledenja širjenju okužbi težko pridobiti zanesljive podatke. Vseeno pa imamo na voljo vedno več že recenziranih objav, ki ocenjujejo čas inkubacijske dobe in torej odgovarjajo na vprašanje, koliko dni preteče od okužbe do znakov bolezni novega koronavirusa. Ocene mediane inkubacijske dobe, torej števila, od katerega ima polovica podatkov manjšo ali enako vrednost, polovica pa višjo ali enako, in povprečja, torej števila, ki ga dobimo, če vsoto vseh podatkov delimo s številom podatkov, se gibljejo med štirimi in sedmimi dnevi. 

V raziskavi ameriške raziskovalne skupine so zbrali podatke kar 181 primerov oseb, okuženih s SARS-CoV-2, v obdobju med 4. januarjem in 24. februarjem, ki so prihajali izven province Hubei, pa naj je šlo za primere iz drugih držav sveta ali drugih provinc Kitajske. Izbrali so primere iz krajev, v katerih v opredeljenem obdobju še ni prišlo do znanega prenosa okužbe znotraj skupnosti, torej je bilo lažje določiti, kje so se osebe okužile. Pri vseh primerih sta bila znana čas izpostavljenosti in čas, ko so se pri okuženih pojavili simptomi. 

S statističnimi modeli so izračunali inkubacijsko dobo vsakega posameznega primera, na podlagi omenjenega izračuna pa ocenili mediano inkubacijske dobe. Mediana inkubacijske dobe je v tem primeru število dni, pri katerem so se simptomi okužbe pri polovici okuženih pokazali v manjšem številu dni, pri drugi polovici okuženih pa po večjem številu dni. Ocenjena mediana inkubacijske dobe je bila pet in eno desetino dneva. Ocenjeno povprečje, ko naj bi okuženi pokazali simptome, pa je bilo pet in pol dneva. Ocenili so tudi, da bo manj kot dva in pol odstotka okuženih simptome pokazalo pred dvema in eno petino dneva, pri tem pa naj bi 97 in pol odstotka okuženih simptome pokazalo znotraj enajstih in pol dneva. 

Vse predstavljene ocene napovedo, da bo pod konzervativnimi predpostavkami 101 primer od 10.000 obolelih simptome okužbe z novim koronavirusom razvil po dvotedenski samoizolaciji. Torej bomo tudi, ko bo zaporedno nekajdnevno število zaznanih okužb nič, morali počakati vsaj še slab mesec dni brez pojava oseb z znaki okužbe, da bomo verjetno varni pred novim izbruhom.

Podatki iz opisane raziskave se skladajo s podatki drugih raziskav, v katerih so zbirali in analizirali podatke na podoben način. Ocene mediane in povprečja inkubacijske dobe se glede na do zdaj znane podatke gibljejo med štirimi in šestimi dnevi. Distribucija teh parametrov na spodnji meji dosega vrednost dva dni, na zgornji pa tudi preko štirinajst dni.

… 

Zanemariti ne smemo hkrati tako imenovanih supertrosilcev in supertrosilk, angleško superspreaders. To so osebe, ki okužijo veliko večje število ljudi kot večina ostalih okuženih oseb.  V epidemiologiji je superprenašanje patogena po skupinah dovzetnih oseb dobro poznan fenomen. Kljub temu ne vemo, zakaj so nekatere osebe supertrosilke. Tako poznamo vsaj tri spremenljivke, ki so pomembne za razumevanje širjenja okužbe. To so osnovno reprodukcijsko število, ocena sekundarnega prenosa virusa in parameter razpršenosti sekundarnih okužb. 

Prva spremenljivka je osnovno reprodukcijsko število, torej povprečno število novih okuženih, ki jih oboleli okuži v populaciji, ki je celotna dovzetna za patogen. Ocene osnovnega reprodukcijskega števila se v primeru virusa SARS-CoV-2 gibljejo med dve in šest. Pregledna raziskava je kot povprečno osnovno reprodukcijsko število določila 3,28. Druga spremenljivka je ocena sekundarnega prenosa virusa, ki predstavlja verjetnost, da pride do okužbe znotraj dovzetne skupine ljudi, na primer znotraj gospodinjstva, skupine ljudi, ki so se udeležili istega dogodka, in podobno. Ocena sekundarnega prenosa virusa doprinese pomembno razumevanje, kakšno je tveganje za širjenje virusa v določenih družbenih interakcijah. Tretja spremenljivka, pomembna za razumevanje širjenja okužbe, pa je parameter razpršenosti sekundarnih okužb k. Parameter razpršenosti določa raven statistične raznolikosti oziroma variacije v številu sekundarnih infekcij. Sekundarna infekcija v tem primeru opisuje okužene osebe, ki so se okužile iz enakega primarnega vira okužbe. Če je vrednost razpršenosti sekundarnih okužb enaka ena, gre za homogen ali enakomeren izbruh, če pade pod ena, je v izbruhu veliko supertrosilk in supertrosilcev, a tudi veliko okuženih, ki so slepa ulica za širjenje virusa.

V primeru širjenja novega koronavirusa je marsikomu že znana zgodba iz Južne Koreje, ko naj bi bolnica številka 31, ki se je udeležila večjih verskih dogodkov, okužila kar nekaj tisoč ljudi, ki predstavljajo torej grozd okužbe, angleško cluster

Švicarska raziskovalna skupina je ocenila mediano parametra razpršenosti pri širjenju SARS-CoV-2 na 0,54, lahko pa se giba med 0,014 in 6,95. V modelu je torej visoka negotovost pri določanju parametra razpršenosti. Za boljše razumevanje širjenja novega koronavirusa bomo potrebovali še več tovrstnih ocen parametra razpršenosti. Ta je bil v primeru prvega virusa SARS in MERS določen pod 1, poznani pa so tudi primeri superširjenja virusa tako pri prvem virusu SARS in tudi MERS.

...

Mediana in povprečna inkubacijska doba okužbe z novim koronavirusom se gibljeta med štirimi in šestimi dnevi. A nezanemarljiv del obolelih pokaže prve znake obolelosti s COVID-19 po sedmem dnevu okužbe. S trenutno uvedeno enotedensko karanteno za posameznika ali posameznico, ki bi se okužen vrnil iz tujine ter bi bil rezultat njegovega testa lažno negativen, tvegamo, da bi se tovrstni okuženi prezgodaj vrnil na delo in v družabno življenje. Jasno je, da je število ljudi, ki se v tem času vračajo iz tujine, verjetno majhno, ter hkrati, da je prav tako tudi število tovrstnih posameznikov, ki bi po sedemdnevni karanteni razvili bolezen COVID-19. A vendarle ne gre pozabiti, da tovrstne odredbe, ki jih vlada komunicira preko sredstev javnega sporočanja, informirajo tudi preostale, ki bi bili lahko okuženi. Ti bi lahko torej morda zmotno oblikovali prepričanje, da je sedemdnevna samoizolacija dovoljšnja za izkaz znakov okužbe ali zdravja. Nikakor ne gre zanemariti, da so med nami morda tudi supertrosilke in supertrosilci. 

Dokler nimamo novih podatkov, ki bi zagotovo pokazali, da se o trenutnih predvidevanjih, kakšna je inkubacijska doba novega koronavirusa, motimo, se moramo držati dosedanjih, na znanosti utemeljenih priporočil ter v izolaciji ostati vsaj dva tedna. Vsekakor se nadejamo, da je vlada svoje ukrepe in priporočila osnovala prav na tovrstnih znanstvenih spoznanjih, ter dopuščamo možnost, da jih informirajo najnovejša dognanja, ki govorijo v prid sedemdnevni karanteni. Opozarjamo pa, da jih sami pri svojem raziskovanju nismo odkrili. 

O času trajanja izolacije se je spraševala Zarja.

 

Ostali viri:

Investigation of three clusters of COVID-19 in Singapore: implications for surveillance and response measures

A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster

Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia

Incubation period of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) infections among travellers from Wuhan, China, 20–28 January 2020 

Evolving epidemiology and transmission dynamics of coronavirus disease 2019 outside Hubei province, China: a descriptive and modelling study

Characteristics of COVID-19 infection in Beijing

Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China

Incubation Period and Other Epidemiological Characteristics of 2019 Novel Coronavirus Infections with Right Truncation: A Statistical Analysis of Publicly Available Case Data

Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China

High Contagiousness and Rapid Spread of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2

Epidemiology and Transmission of COVID-19 in Shenzhen China: Analysis of 391 cases and 1,286 of their close contacts

Introducing the Outbreak Threshold in Epidemiology

Clinical Characteristics of 138 Hospitalized Patients With 2019 Novel Coronavirus–Infected Pneumonia in Wuhan, China

Identifying and Interrupting Superspreading Events—Implications for Control of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2

Secondary attack rate and superspreading events for SARS-CoV-2

The SARS outbreak in a general hospital in Tianjin, China – the case of super-spreader

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness