Vročinsko okoljska ZOFFA

Aktualno-politična novica
11. 5. 2023 - 16.00
 / Zoffa

Predstavniki in predstavnice držav bodo naslednji teden na srečanju Sveta Evrope na Islandiji obravnavali predlog, da se v Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic vnese tudi pravico do zdravega življenjskega okolja.

Prihajajoče srečanje sicer ni edino, kjer so pravice za zdravo življenjsko okolje postavljene v ospredje. Lansko poletje so na srečanju Organizacije združenih narodov sprejeli resolucijo, ki pravico do čistega, zdravega in trajnostnega življenjskega okolja določa kot eno izmed temeljnih človekovih pravic. Pomemben člen pri sprejetju resolucije je bila tudi Slovenija. Do danes sicer še niso jasno določili, kaj točno bo ta resolucija pomenila in kako bo implementirana.  

V praksi poteče nekaj let med sprejetjem tovrstnih resolucij na ravneh Organizacije združenih narodov in Sveta Evrope in nadaljnjo implementacijo v državah članicah. Prihajajoče zasedanje Sveta Evrope je ključno, saj je prvo po osemnajstih letih, skupno sicer četrto od leta 1993. Prav tako pa bi konkretni dogovori na prihajajočem srečanju pomenili premik na področju okoljskega prava. Kaj bi tovrstna resolucija pomenila za civilno družbo? Odgovarja Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

Izjava: Tukaj imamo nova pravna sredstva …

Kakšna je verjetnost, da bo predlog podprt?

Izjava: Jaz mislim, da…

V Sloveniji imamo pravico do zdravega življenjskega okolja in pravico do pitne vode zapisani v ustavo. Okoljski pravnik Aljoša Petek:

Izjava: Težava teh…

/ / / / / / / / / /  / / / / / / / / / / / 

Okoljevarstvene organizacije skupaj z ljudstvom Carizzo/Comecrudo in potomci staroselcev v Teksasu v Združenih državah Amerike tožijo Zvezno upravo za letalstvo. Ta je podjetju SpaceX odobrila postavitev izstrelišča za rakete na naravovarstvenih območjih v mestu Boca Chica v Teksasu. Izstrelitvena ploščad je namreč umeščena na migratorno območje ptic z naravovarstveno oznako.

Tožbo je sprožila eksplozija rakete SpaceX prejšnji mesec. Eksplozija je uničila ploščad za izstrel, delci razbite opreme pa so leteli več kilometrov daleč, tudi po območjih, kjer živijo ogrožene vrste. Tožniki se sklicujejo na Zakon o nacionalni okoljski politiki in obtožujejo Zvezno upravo za letalstvo, da ni opravila svojega dela in pozorno preučila vseh okoljskih tveganj pri dodeljevanju dovoljenja za izstrelitev raket iz baze v Boca Chici. Zvezna uprava za letalstvo je namreč podjetju SpaceX omogočila oddajo omejene ocene tveganj namesto podrobno preučenih okoljskih tveganj, ki jih ima izstreljevanje raket na okolje, kar je podjetje izkoristilo.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / 

Konec aprila so se prebivalke in prebivalci severozahodne Evrope, Španije, Portugalske, severa Afrike, Maroka in Alžirije, soočili z vročinskim valom. V letošnjem aprilu so bili v teh regijah preseženi mnogi temperaturni rekordi. Raziskovalna skupina, ki deluje v okviru pobude za atribucijo svetovnega vremena je objavila poročilo, ki povezuje ekstremno visoke temperature s podnebnimi spremembami. 

Ekstremno visoke temperature so sicer pogostejše v juliju in avgustu, tokrat pa so to regijo prizadele že v aprilu. Temperature v aprilu so presegle običajne temperature v tem spomladanskem mesecu za več kot 20 stopinj Celzija. Pretekli aprilski temperaturni rekord je bil v Španiji in na Portugalskem presežen za skoraj dve stopinji Celzija. Nov rekord je tako 38,8 stopinje Celzija. V Maroku in Alžiriji pa je temperatura krepko presegla 40 stopinj Celzija. 

Raziskovalke in raziskovalci iz Maroka, Francije, Nizozemske, Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva so analizirali, kakšen vpliv so na verjetnost in intenziteto vročinskega vala imele podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek. Raziskovalna skupina je analizirala podatke trodnevnega vročinskega vala med 26. in 28. aprilom.  

Doktorica Sarah Kew, podnebna znanstvenica iz nizozemskega Kraljevega meteorološkega inštituta in soavtorica poročila:

Izjava: Without climate change…

V raziskavi so pripravili model in ocenili, kakšna bi bila verjetnost za pojav tovrstnega vročinskega vala brez antropogenih podnebnih sprememb. S primerjavo modela in podatkov opazovanj temperature so ocenili, da je bil vročinski val vsaj 2 stopinji Celzija višji kot bi bil, če ne bi živeli v času človeško povzročenih podnebnih sprememb. Torej v primeru, ko bi bila povprečna globalna temperatura 1,2 stopinje Celzija nižja kot sedaj.

Izjava: By looking at …

Na tovrstne ekstremne vremenske dogodke se morajo države prilagoditi. Vročinski valovi imajo namreč vpliv na zdravje in počutje ljudi. Španska vlada te dni sprejema tudi prepoved dela zunaj na vročini v času ekstremne vročine. Tako delavke in delavci v kmetijstvu in gradnji ter drugih poklicih, ki opravljajo delo na prostem ne bodo izpostavljeni ekstremnim življenjskim pogojem. 

Izjava: Also to …

Podnebna znanstvenica doktorica Sarah Kew vseeno opozarja: 

Izjava: In general the message is…

 

Vročino in okoljsko pravo je za Zoffo spremljala Zarja.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / 

Vir fotografije: https://www.maxpixel.net/photo-7378089

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness