OFFboroževanje

Aktualno-politična novica
11. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

Radio Študent vsem nadebudnim sprehajalcem in pohodnikom odsvetuje kakršno koli pohajkovanje okoli slovenske meje - izkazalo se je namreč, da vas tam lahko pričaka vojak z avtomatsko puško in vas prisili, da se identificirate. Saj veste, migranti pa to. Prav tak dogodek se je pripetil italijanskemu državljanu, ki ima urejeno začasno prebivališče v Sloveniji - osmega oziroma sedmega maja se je sprehajal po slovenski občini Hrpelje-Kozina in naletel na oborožene tipe, ki so ga premerili s puško in se morali prepričati, da ni nezakonito prestopil meje. Seveda je prva asociacija na tak pristop do dela kakšna izpostava varde. Prvotno poročanje o incidentu je tega umestilo na osmi maj, ko po poročanju Slovenske vojske njihovih pripadnikov v tem delu Slovenije ni bilo. A se je pokazalo, da je policijska preiskava dan dogodka prestavila na sedmi maj, ko so se vojaki nahajali na meji. Prav tako krivca, ki ju je žrtev prepoznala s fotografij, nista niti del posebne enote, ki bi imela pooblastila za takšno delo. Obrambni minister Matej Tonin, ki je naprej namigoval, da je vse skupaj le lažna novica, tokrat sporoča, da bo MORS zadevo temeljito preiskal. Pojasnjuje pa tudi, da imajo vojaki dovoljenje, da patruljirajo sami, brez policije - vse dokler jo o zaznanih nepravilnostih takoj obvestijo in jih prepustijo njej. Kot pravi, je Slovenija resna država. Nam ne izgleda tako.

Kaže, da naši vojaki niso edini, ki imajo težave z razumevanjem meja lastnih nalog. V javnost je z nekoliko zamude prišla tudi novica, da so poljski vojaki konec maja prestopili mejo s Češko in tam v kapelici postavili nadzorno točko, civilistom pa naj bi prepovedali vstop - kar sami zanikajo. Kapelica se nahaja na češkem ozemlju, trideset metrov od meje, pred karanteno pa so jo obiskovali tako Poljaki kot Čehi. Poljsko notranje ministrstvo je dejalo, da je do napake prišlo po pomoti in da so jo odpravili. Delitev vojaških zgradb med sosedi pa ni nič takega - tudi Slovenci imamo vojašnico na Trdinovem vrhu, ki se - če arbitražna sodba kaj velja - nahaja na Hrvaškem.

Turški parlament je potrdil zakon, ki bo samoorganiziranim nočnim stražam podelil policijska pooblastila. Tako; ljudje z nič urami usposabljanja imajo zdaj dovoljenje za nošenje orožja. V Turčiji so te nočne straže skupine moških, ki jim je razlog za življenje le izvajanje premoči nad drugimi, ker je podnevi sami nimajo; ki patruljirajo po soseski in prijavljajo morebitna kazniva dejanja. Zdaj bodo poleg prijav lahko pokazali orožje, osumljence pa ustavili in jih preiskali. Služba, sicer podrejena notranjemu ministrstvu, ima že skoraj trideset tisoč pripadnikov. Sam obstoj nočnih straž je sicer že turška tradicija, a je bila v preteklosti bolj znana kot “strički”, ki so zvečer posedali na kavicah ter s piščalkami opozarjali na manjše prestopke. Sistem je bil leta 2008 odpravljen, a ga je predsednik Recep Tayyip Erdogan po državnem udaru leta 2016 spet uvedel. 

Zakaj sprava ni in ne more biti tudi rehabilitacija domobranstva in kaj sploh ima s tem »smrt janšizmu«?
 / 10. 6. 2020
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je predsednika slovenske vlade Janeza Janšo pozval, naj upraviči menjavo generalnega direktorja Statističnega urada Republike Slovenije, ki se je zgodila konec maja, ko je vlada menjala Bojana Nastava za Tomaža Smrekarja. Komisijo namreč skrbi strokovna neodvisnost in nepristranskost menjave - čeprav ob vseh menjavah, ki so se zvrstile v zadnjih dveh mesecih, zanje res ne moremo reči, da so bile nepristranske ali pa strokovne. Tako meni tudi Statistični svet Republike Slovenije, ki je zamenjavo direktorja pred kratkim podal v ustavno presojo, prej pridobljeno pravno mnenje pa naj bi bilo, da se vlada sklicuje na napačen zakon. In kaj pravi Janša? Na Twitterju predvidljivo in zdaj že malce psihotično vpije, da Gentiloni opravlja umazana dela za slovensko levico in poskuša spodkopati njegovo vlado. Ah, kje, če pa gre njemu samemu tako dobro.

Ustavna komisija državnega zbora je lani junija prvič obravnavala predlog o uporabi znakovnega jezika kot uradnega, ki ga je za Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije vložila takratna vlada. Oblikovala se je strokovna skupina, a je prišlo do manjšega zapleta. Skupina je namreč predlagala, naj se v delih Slovenije z italijanskimi in madžarskimi manjšinami spodbuja razvoj tako slovenskega kot tudi italijanskega in madžarskega znakovnega jezika. To pa se poslancem vseh struj zdi neverjetno in nepotrebno, saj menijo, da ni naloga Slovenije, da bi razvijala tuje jezike, in tudi, da tak zakon sploh ne spada v ustavo, saj pravice manjšin že zagotavljamo. Ker do odgovorov in sprave ni prišlo, je predsednik odbora Dejan Židan sejo prekinil.

Ko se cel svet pogovarja o rasizmu in kolonializmu, se oblikujejo iniciative, da bi se države za pretekla dejanja nekako opravičile, saj so se s temi nemoralnimi dejanji okoristile. Tako meni tudi koalicija Al-Karama v Tuniziji, ki je v parlament vložila predlog, naj se Francija za kolonializem opraviči in državi plača odškodnino. Od sto devetih glasov, potrebnih za potrditev, jih je koalicija uspela zbrati sedeminsedemdeset. Opozicija zakona ni želela sprejeti, ker naj bi s tem škodovali ekonomskim interesom Tunizije, katere osrednja zunanja vlagateljica je Francija. Tunizija je bila francoski protektorat med letoma 1881 in 1956. 

amazon
Zakaj je Amazon kralj interneta
 / 4. 3. 2020
Ameriško podjetje Amazon je do nedavnega s policijo delilo programsko opremo za prepoznavanje ljudi po njihovih obrazih. In čeprav je ta programska oprema pogosto napačno identificirala temnopolte ljudi, do sedaj ni bilo zadržkov pri njeni uporabi. Zaradi zdajšnjih protestov, ki kličejo po koncu sistemskega rasizma, pa mnoga podjetja hitijo, da bi iz milenijcev, ki na teh protestih vedno bolj protestirajo tudi proti kapitalizmu, naredila potrošnike. Tako se je Amazon, katerega predsednik je najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos, odločil, da bo za eno leto suspendiral uporabo svoje programske opreme za ameriško policijo. Tako bo kongres lahko oblikoval zakone, ki bodo zagotavljali etično uporabo tehnologije. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.