Partijska selekcija 2018

Oddaja

Tudi letošnjo zadnjo edicijo Partijske linije posvečamo presežnim domačim elektronskim izdajam AKA Partijski selekciji 2018. Gre omeniti, da so se v letošnjem naboru znašla nekatera že lani predstavljena imena, v rokavu pa imamo tudi nekaj nadobudnih mladcev. Izbor vključuje izdaje založb in komade iz kompilacij kolektivov phiDeepEnd!, Kamizdat, Greyhound Days, Elektroliza, Spejs in Chilli Space
 

p.s. v selekcijo nismo vključili izdaj iz sfer drum'n'bassa, progressive housa, EDM-a in psytranca, tako da seznam ne predstavlja celotne domače kreativnosti na področjih elektronskih muzik. 

01 Vid Vai – A Sudden Realization                       

Vrhunski komad z res čudovitim breakom nekje na pol poti! Dobimo ga na EP-ju FORMS OF COMMUNICATION, peti izdaji ene aktivnejših domačih založb PHI. Nedvomno ena bolj kvalitetnih techno / IDM / electro izdaj v širši regiji!

02 Zergon – NTU     

Priznani domači elektrončkar Zergon, član ekipe Synaptic Crew, s čudovito spokonjim komadom iz kompilacije Access Frame: Collectivity, izdane pri domači založbi Kamizdat. Gre za kompilacijo, ki je bila izdana v sklopu Netlabel day. Na njej pa fin izbor slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk iz različnih sfer bolj ali manj eksperimentalne elektronike.

03 Alleged Witches – Us, We Are a Burning Fire

Radijski kolega in priznani domači producent in didžej je letos zagnal svojo založbo Greyhound Days in na vinilu izdal One Skilled in Black Arts EP. Na njem dva avtorska in dva remixana komada izpod prstov Marca Parssaranija ter Hodga. Več o Kristjanu in njegovih načrtih za 2019 izveste v nedavnem GRŠ intervjuju.

04 EB King – Mucek

'Mucek' je samo eden številnih hudih elektro štiklov iz letošnje dvojne vinilne kompilacije Electro City Ljubljana, izdane pod okriljem serialke ELEKTROLIZARes hvalevreden projekt, čeknite, če slučajno še niste!

05 Warrego Valles – Madmen

Najbolj punk komad iz bržkone edinega letošnjega mednarodno usmerjenega dolgometražnega elektronskega albuma na domači sceni. Dvojec, ki ga sestavljata Nina Hudej in Nina Kodrič, je prvenec  Botox izdal pri založbi Kamizdat, na njem pa intrigantna eksperimentalna nabrejkana elektronika v duhu lejblov Raster Noton in PAN.

06 FLO – 116  

Obalni mojster basov FLO tudi letos briljiral na mednarodni basovski / dubstep sceni, nasploh pa vsaka čast založbi DeepEnd!, morda eni mednarodno najbolj aktivnih in priznanih domačih podzemnih založb ta trenutek! '116' samo milinaaaaaa. Ta mehek in zasanjan dubstep štikl najdete na njegovem januarskem EP-ju Mimic.

07 Dub Diggerz – Smoki  

Mastni basi in obredna atmosfera so karakteristike, ki definirajo tako komad 'Smoki' kot celoten nabor komadv DeepEnd! kompilacije 2K Compilation, Na njej produkcije Dub Diggerzsev, CLZ-ja, Gisaze, Kanonmotisa aka .čunfe, Piera, RawLanda ter FLO-ja.

08 Junker – Undercooked Spaghetti   

Radijski kolega Staš Kramar z bangerjem iz kompilacije mladega kolektiva Spejs, ki ustvarja na mejah basovskih muzik, trapa, dubstepa in še česa. Kompilacija 56315:ascent je nedvomno pozitiven signal, kar se tiče podmladka na domači elektronski sceni. 

09 Tschimy – Henryk               

Iz kompilacije 56315:ascent izpostavljamo še en presežen komad izpod prstov producenta Tschimyja.             

10 Enesar - Reflection

V ljubljani situirani didžej in producent makedonskih korenin Bojan Georgievski se je letos na domači sceni uveljavil predvsem pod svojim dj/producentskim psevdonimom RSN, je pa začel letos izdajati tudi pod imenom ENESAR. 'Reflection' je bržkone najboljša domača (skoraj big room) techno bomba tega leta.

11 Nitz – ER1 

'ER1' je najbolj dovršen in domiseln komad letošnje kompilacije Chilli Space in zaradi svoje atmosferike primeren epilog za letošnjo Partijsko selelkcijo. Nitz je pred kratkim objavil svoj live set iz letošnjega nastopa v legendarnem berlinskem klubu Club der Visionaere, tako da čeknite tudi to.

 

. : Č A S T N E   O M E M B E : . 

- Gašper Torkar – Culinarian

Komad je izšel na 13. kaseti zagrebške založbe low income $quad. Gre za prvo pregledno kompilacijo regionalne elektronike na presečiščih ambientale, eksperimentale in nojza. Obvezno poslušanje!

- LuckIsOn – Saturnusaas

Domači house / techno kolektiv se je letos predstavil s kolektivno sproduciranim EP-jem. Na njem štiri "put your hands up in the air" štikli, izdani pod okriljem EFD Tokyo Japan.

- Dodecahedragraph - Mixtures and Leftovers

Dolgometražna izdaja na mejah hrupa, drona in techna domačega nojzerja in eksperimentatorja Nevena M. Agalme.

- Staš Vrenko - Klima

Večplastni debitatnski album radijskega kolega, soavtorja oddaje Vetrolov, zvočnega raziskovalca in akademskega kiparja, izdan pri založbi Zvočni prepihi.
"Zgostitve fragmentov in posnetkov lovijo meje terenskega snemanja, ukradenega zvoka, ukvarjanja z in ustvarjanja elektronskih instrumentov ter oblikovanja zvoka. Sopostavljanje in posegi v posnetke, raznovrstnemu zvočnemu materialu odpirajo možnost, da sočasno deluje kot dokumentaren in glasben, četudi kot tak običajno ni pojmovan. Principi ponovnega zvočenja in snemanja, materialu, kot so zvoki površin, posneti s kontaktnimi mikrofoni, zvoki drsanja po vinilnih ploščah, DIY modularnega sintetizatorja in drugim, ki lastne akustike nimajo, le-te dodajo." (iz spremnega teksta Staša Vrenka)

- Luka Prinčič – Entropy EP

Kratkometražna izdaja vodje založbe Kamizdat, na kateri najdemo tri za Prinčiča značilno basovske in nabrejkane štikle. 

- Drone Emoji - Drone Emoji 

"Celostno gre torej za izjemen presek muzike in trendov v postfaktičnem letu 2018, kjer je hkrati res vse in nič, vaporwave in samoironija sta mainstream norma, četudi sta trendovsko umrla že nekje 2012, borci za družbene pravice se derejo kulturna apropriacija ob vsem, za kar se jim zdi, da ni v skladu s tvojo raso/spolom/nacionalnostjo/katero koli drugo arbitrarno identiteto, edini preostali razum pa nam narira Werner Herzog v svoji trdi nemški angleščini. Potencialno kandidat za domačo ploščo leta, škoda le, da se zdi, da se je enigmatična fama okoli skrivnostnega aliasa drone emoji razblinila, še preden se je sploh imela možnost dobro vzpostaviti." (iz Tolpe bumov Luke Seliškarja) 

- T4&4 – SUMER OFF PARADIŽNIKI

"Summer off paradižniki je torej plošča, ki se bo poslušalcem bolj temačnih src nedvomno usedla v ušesa, povsem ravnodušnih pa ne bo pustila niti zvočnih sladokuscev z izurjenim sluhom." (iz Tolpe bumov Luke Seliškarja)

- SsmKOSK - Ptičji Mozak 

Breakcore/glitchcore/speedcore epopeja , izdana pod okriljem Zvočnih prepihov, v režiji domačega zvočnega eksperimentatorja Blaža Božiča

- .čunfa – OK EP
.čunfa je letos presenetil s kratkometražcem OK EP, na katerem je postregel s tremi dokaj klišejskimi, toda nadvse prijetnimi lo fi house štikli v duhu kakšnega Kyla Halla. 

- Brgs - The Art Of Drawing the Line 

Domači tolkalski mojster in zvočni eksperimentator Jaka Berger se je letos predstavil z albumom rudimentarne modularno sintetizirane elektronike. 

- Nightwave - Sanctuary

V Glasgowu situirana slovenske producentka je letos pri Fool's Gold Records izdala Sanctuary EP, na katerem najdemo štiri udarne štikle na presečiščih ghettotecha, rejva in grima. Osebni favorit: Sanctuary!

- Eliaz Live @ K4

Idrijski producent, vodja ekipe SW:IDR,  se je letos prvič predstavil s celovitim live setom v sklopu serialke Gibanica.

G L A S N O   I N   S T R A S T N O  V A M   Ž E L I   P A R T I J S K A   L I N I J A 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness