Novi film Tribuna

Kulturna ali glasbena novica
25. 5. 2018 - 15.15

Zgodovina ali, bolje rečeno, njeno zgodovinjenje je prav zabavna reč; nihče ni varen pred njim, niti sam duh preteklosti. Tako nekako lahko tudi sami pokomentiramo vabilo ustvarjalcev dokumentarnega filma Tribuna - veseli upor scenaristov Mitje in Maje Čander ter režiserja Janeza Burgerja, katerega premiera je potekala danes ob 10. uri v Slovenski kinoteki.

Naj spomnimo: leta 2015 je po šestih letih delovanja ponovno oživljenega časopisa Tribuna njegov izdajatelj ŠOU v Ljubljani v nekaj administrativnih korakih uničil celotno delo teh let - Tribuna je ponovno izhajala med leti 2009 in 2015. Po letu 2015 je tako prišlo do celotne zamenjave uredništva, saj so pretekli Tribunaši protestno zapustili svoje mesto. V izjavi v povezavi z današnjim dogodkom tako pristavijo: »Ko torej dobimo povabilo z naslovom Nezaslišano: film o študentski Tribuni prepovedan!, ki ga organizatorji pospremijo z besedami: ‘Zgodba o Tribuni je zgodba o svobodi, njenih mejah, družbenih in osebnih, je zgodba o pogumu, ki ga premore samo mladost. Toda pretekli čas vselej odmeva v današnjem in tudi Tribuna še vedno izhaja.’ –, ne smemo biti zavedeni.«

Namesto spominjanja in opevanja preteklosti bi se bilo dobro spomniti, da Tribuna ni revija, ki bi morala končati na smetišču zgodovine ali vsaj trohneti v trenutnem stanju, ko sploh ne moremo reči, da obstaja. Pred prevzemom časopis ni potreboval leta 68, da bi bil aktualen.

Na današnji prvi projekciji dokumentarnega filma in nato tiskovni konferenci je bila tudi sodelavka Radia Študent Pia Nikolič, ki smo jo prosili, da nam zaupa več o aktualnem dogajanju in poda tudi mnenje o omenjeni problematiki.

Izjava:

Nadalje sledi nekaj besed o filmu in primerjavi Tribune takrat in danes.

Izjava:

Še zaključni komentar Nikolič.

Izjava:

Za popolnejšo sliko v zvezi z dogajanjem okoli študentskega časopisa Tribuna smo na Radiu Študent že pisali; poslušalstvo vabimo, da si preberejo še izjavo ekipe 3buna, ki je dosegljiva tudi na naši spleti strani.

3bunina izjava o dokumentarnem filmu Tribuna
 / 25. 5. 2018

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness