Deložacije po irsko

Oddaja
fina
17. 12. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Iz Republike Irske zadnje dni v svetovnih medijih ne odmevajo dublinske birokratske zadevščine, povezane z brexitom, temveč ljudska akcija skupine zamaskirancev s kmetijskega zahodnega dela države. Na obrobju mesta Strokestown v okraju Roscommon je neznana skupina s kmetije nasilno izgnala varnostnike, ki so pred tem s posesti prav tako nasilno deložirali tri stanovalce. Splošno sprejeto je, da so varnostniki deložacijo izvedli v imenu bruseljske banke KBC, čeprav banka dogodkov ni želela komentirati. Pri deložaciji je po trditvah prič pasivno sodelovala tudi policija, ki je zaprla dostop do hiše, medtem ko so varnostniki deložirali stanovalce, ki imajo na posesti hipoteko.

Ni upa na obzorju za konec več kot leto dolgega brezvladja v severnoirskem parlamentu
 / 21. 2. 2018

Kljub temu, da je irski premier Leo Varadkar iz stranke Fine Gael pri deložaciji ostal tiho, je že izrazil zaskrbljenost nad ravnanjem skupine, ki je “deložirala” varnostnike same in pri tem požgala njihove avtomobile ter ubila psa, razlogov za napad pa se ni dotaknil.

Njegova stranka je minuli četrtek glasovala proti zakonu, ki bi deložacije drastično otežil oziroma imetnikom hipotek in najemojemalcem omogočil predložitev dokazov o tem, da niso zmožni najti drugega prebivališča ter ostati ali vsaj dlje ostati v svojem prebivališču. Zakon, ki ga je predlagala koalicija People Before Profit, je bil v spodnjem domu parlamenta vseeno sprejet s 45 glasovi za in 39 proti. Stranka Fianna Fáil, ki manjšinsko Varadkarjevo vlado podpira, se je glasovanja namreč vzdržala.

Kot opozarja Kieran Allen, sekretar organizacije People Before Profit in profesor sociologije na Univerzi v Dublinu, bodo za dokončen sprejem zakona ljudje še morali na ulice, saj je zakon prestal le dve od petih stopenj.

O novih težavah Terese May na poti Združenega kralejstva iz EU
 / 18. 10. 2018

Izjava

Tako imenovani zakon proti deložaciji je …

Izjava

Tudi aktivistka gibanja Take Back the City Niamh McDonald je prepričana, da bi zakon za imetnike hipotek in najemnike pomenil veliko spremembo.

Izjava

Število evikcij se povečuje zaradi tega, ker so hipoteke leta 2008 nasedlih in s strani države rešenih irskih bank prevzeli tuji mrhovinarski skladi, ki želijo hipoteke prodati naprej.

Izjava

V grobem obstajata dva načina, po katerih poteka deložacija.

Izjava

Po Allenovi razlagi je tako predlagani zakon neke vrste vrnitev zakonodaje na točko, preden je tako imenovana Trojka, ki jo sestavljajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, Irski v zameno za posojila vsilila varčevalne ukrepe.

Izjava

Po finančnem zlomu je država pač rešila banke, vse drugo pa podredila temu.

Izjava

Tako Fine Gael kot Fianna Fáil, obe največji stranki, ki se praktično od osamosvojitve dalje izmenjujeta na vladajočih pozicijah, urejanje stanovanjske problematike prepuščata trgu.

Izjava

Fianna Fáil, ki podpira vlado, bi lahko preprečila sprejetje zakona, a si z vzdržanjem od glasovanja, po razlagi McDonald, ni želela znižati priljubljenosti pri volivcih.

Izjava

Rast cen stanovanj in tudi števila deložacij tako ni zgolj posledica nekakšnih magičnih in nehumanih ekonomskih globalnih trendov, temveč tudi ali celo predvsem posledica dejanj dveh največjih irskih strank.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.