Bipolarnih akademskih 15

Oddaja
22. 1. 2015 - 15.30

Naše novice začenjamo z izganjanjem. V Veliki Britaniji je notranja ministrica Theresa May pred nekaj dnevi predstavila eno izmed rešitev za zmanjševanje migracij. Študentje, ki prihajajo iz držav izven Evropske unije, bi bili po dokončanem študiju poslani nazaj v domačo državo. Tam bi morali, da bi v Britaniji lahko živeli tudi po koncu študija, zaprositi za delovno vizo.

Ena izmed taktik ministrice naj bi bila tudi kaznovanje univerz, ki svojih tujih diplomantov ne bi pošiljale nazaj v domovino. Takšnim univerzam bi odvzela pravico sponzoriranja mednarodnih študentov. Seveda pa so zajezitvene namere Therese May takoj naletele na nasprotovanja. Bolj kot problem migracij v Veliko Britanijo vidi opozicija v tujih študentih razvoj in napredek gospodarstva. Nicola Dandridge z »Universities UK« je še dejala, da takšni predlogi dajejo vtis nezaželenosti tujih študentov. Ministrica svojo mržnjo do tujih študentov opravičuje z napovedjo, da jih bo do leta 2020 v Veliko Britanijo imigriralo 600.000.

Nadaljujemo s primerom dobre prakse. Univerza v Sussexu je študentom protestnikom ponudila pisno opravičilo in denarno nadomestilo, potem ko jih je decembra 2013 zaradi sodelovanja v protestih suspendirala. Vsakemu izmed suspendiranih študentov naj bi tudi izplačali nadomestilo v vrednosti od 2.000 do 2.500 funtov. Suspendiranih študentov se je že v decembru 2013 prijelo ime »The Sussex Five«. »Susekških pet« je sodelovalo na protestih proti privatizaciji dejavnosti univerze. Po izrečenih kaznih so študentje ukrepe univerze označili kot drakonske in jo obtožili izpostavljanja aktivnih protestnikov. Ustvarili so tudi spletno peticijo, ki jo je podpisalo več kot 10.000 ljudi, več kot 200 članov akademskega osebja pa je pisalo prorektorju Michaelu Farthingu. V pismu so opozorili tudi na to, da takšni ukrepi predstavljajo grožnjo pravici do protestiranja.

Medtem ko se študentom nekje opravičujejo, jih v Egiptu zapirajo. Bližajoča se nedelja vedno bolj buri duhove med egiptovskimi študenti. Petindvajsetega januarja bo namreč četrta obletnica egiptovske arabske pomladi. Triintrideset študentov z univerze »Al-Azhar« je bilo zaradi nedovoljenega protestiranja v kampusu obsojenih na leto zapora. Študente so obtožili sodelovanja v nelegalnih skupinah, uničevanja javnih objektov, teroriziranja državljanov in tako dalje. Od začetka študijskega leta je bilo zaradi podobnih dejavnosti aretiranih in izključenih na stotine študentov. V začetku januarja pa je zaradi »nemirov in ogrožanja državne varnosti« bilo aretiranih šest deklet z univerze »Mansoura«. V odgovor so prejšnjo soboto študentje iz različnih gibanj ustanovili »Egypt's Student Coalition«. Koalicija zagovarja in zahteva politično svobodo in izpust zaprtih študentov. Glavne točke ESC so tudi: preklic vseh tiranskih zakonov, dekriminalizacija prepovedanih študentskih organizacij in zaustavitev razširjanja vohunov med študente in zaposlene.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci Visokošolskega sindikata Slovenije je ta napovedal tudi stavko. V primeru uresničitve napovedi o več deset milijonskem varčevanju sindikat ne bo samo protestiral, ampak tudi stavkal. Reze v izobraževanje bi seveda najbolj občutila posredno financirana področja, med njimi tudi visoko šolstvo. Predsednik sindikata ljubljanske univerze Gorazd Kovačič je posvaril pred nevzdržnimi delovnimi pogoji zaposlenih na delovnem mestu z učiteljskim nazivom, mariborska in primorska univerza pa že govorita o alarmantnih in katastrofalnih razmerah.

Po ponedeljkovem sestanku ministrstva, pristojnega za izobraževanje, s »Sindikatom vzgoje in izobraževanja« in »Sindikatom delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije« je ministrica Stanka Setnikar Cankar povedala, da bo prisluhnila tudi drugim sindikatom in Študentski organizaciji Slovenije. Nestrpne socialne partnerje je razveselila z izjavo, da so po dolgotrajnih pogajanjih s finančnim ministrstvom dosegli »pozitiven premik ravno v smeri manjših posegov na področju visokega šolstva«. Kaj o pozitivnih premikih meni predsednik Visokošolskega sindikata Univerze v Ljubljani, Gorazd Kovačič:

Izjava

Na sredini okrogli mizi na Inštitutu Jožefa Štefana z naslovom »Je naše znanje res tako malo vredno?« nas je razsvetljeval rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik, med drugim tudi pobudnik srečanja. Udeleženci so opozarjali na nerazvitost, v katero lahko vodi konstantno zmanjševanje sredstev za visoko šolstvo in raziskave. Ta se krčijo že pet let zapored in tudi letos je videti, kot da ne bo nič drugače. Po nekaterih namigih na srečanju naj bi se sredstva za »Javno agencijo za raziskovalno dejavnost« zmanjšala za dobrih 40 milijonov. Če bodo takšni rezi prizadeli tudi univerze, pa te sploh ne bi mogle več pokrivati osnovnih stroškov delovanja.

Emuni ali evro-sredozemska univerza, ki je bila v času predsedovanja Evropski uniji eden najpomembnejših mednarodnih projektov, je naslednica Centra za evro-sredozemske študije in Emuni ustanove. Ustanovile so jo Univerza v Mariboru, izraelska univerza Haifa, tunizijska univerza Sousse in italijanska univerza Calo Bo. Ta izobraževalna institucija, za katero marsikdo še ni slišal, je v osmih letih od države prejela dobre štiri milijone evrov proračunskega denarja. Ministrica je sicer napovedala zmanjšanje financiranja univerze, ker vanjo ni vpisan še noben študent. Prav ste slišali: nula. Univerza tudi ne izvaja nikakršnih študijskih programov, njihov začetek načrtuje za naslednji mesec. In vendar je prejela dobrodušne štiri milijone davkoplačevalskega denarja, katerega pač univerze, ustanovljene po zakonu o visokem šolstvu, morajo dobiti. Kriterija števila študentov in študijskih programov pa sta najverjetneje bila spregledana. Tudi če pustimo to ob strani, pa zmoti vsaj podatek, da je za študij poslovnega komuniciranja v medkulturnem okolju treba odšteti šest tisoč evrov šolnine. Žal je rok za vpis na program že potekel, ker se bo program začel izvajati februarja. In če ste pravkar ugotovili, da študirate napačno vedo in da bi radi postali poslovni komunikolog v medkulturnem okolju, se ne bojte, gotovo se lahko vpišete naslednje leto, za pripravo pa vam zapiske lahko posodi kdo izmed vpisanih na program. Ob tako ugodni šolnini jih je gotovo veliko.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK!!!

Danes ob sedemnajstih bo Študentsko društvo Iskra gostilo okroglo mizo »Zakaj mislimo, da je feminizem beden, študenti razvajeni in Apple kul«. Ob izidu Iskrinega glasila na temo ideologije bodo Maca Jogan, Jaša Lategano in Liopold Novelli govorili o progresivnih gibanjih na treh različnih področjih. Govorilo se bo o feminizmu, študentskih gibanjih in prosti kodi. Če hočete torej poslušati o konkretnih revolucionarnih potencialih izvornih gibanj in njihovi degradaciji v blago potrošnje, ki s tem prenehajo biti sila družbene spremembe in zgolj reproducirajo konflikt, se čez uro in pol prikažite na Filozofski fakulteti.

Vabi pa tudi Podjetniški klub, ki je po mnenju iniciatorjev prvi korak v pravo smer, če ste si od nekdaj želeli postati sam svoj šef in početi stvari, ki vas veselijo in biti za to še plačani. Pravijo, da potrebujete le veliko motivacije, volje, pripravljenosti do trdega dela, želje do učenja, status študenta in deset evrov.

Novice je zbrala vajenka Vanja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness