NOVOMINISTRSKIH AKADEMSKIH 15

NOVOMINISTRSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
29. 4. 2015 - 14.00

Vir fotografije: Blaž Samec, Delo

Kot smo na Radiu Študent že poročali včeraj, je v Baltimoru po pogrebu Freddieja Greya izbruhnila serija protestnih aktivnosti. Aktivnosti, ki so bile v medijih označene kot vandalizem in nasilno protestiranje, naj bi izvajala predvsem srednješolska uporniška raja. Manifestacija nezadovoljstva v agresivno prakso skupin na ulici je izkaz upora politiki v ZDA. Naslovljeni kontekst je v tem primeru poznana praksa metode polnjenja privatnih zaporov ZDA z izrazitimi rasističnimi preferencami. Primer Freddieja Greya je le eden od mnogih v vrsti žrtev neupravičenega policijskega nasilja. V protestu je bilo aretiranih vsaj 27 ljudi, 15 mož v uniformah pa je bilo ranjenih v spopadih na ulicah.

Na dan upora proti okupatorju so v Kolumbiji po vsej državi protestirali učitelji za boljše pogoje dela. Ulični protest je organiziral učiteljski sindikat Fecoda. Podobno kot v Sloveniji se tudi tamkajšnji učitelji zavzemajo za dostojnejše plačilo za svoje delo, dostop do zdravstvenih storitev in proti birokratskemu preverjanju usposobljenosti za njihov poklic. Najštevilčnejša udeležba protesta se je zgodila v Bogoti z 22.000 udeleženci. Predsednik Santos se je na proteste odzval s pozivom k prekinitvi stavke, z moralko, da ob tem najbolj trpijo njihovi učenci.

V domačih logih pa je najodmevnejša novica o predlogu imenovanja doktorice Maje Makovec Brenčič za novo ministrico za znanost, izobraževanje in šport. Makovec Brenčič je sicer profesorica na Ekonomski fakulteti, kjer pokriva področje mednarodnega poslovanja, hkrati pa svetuje podjetjem in opravlja vlogo nadzornice v nekaterih gospodarskih družbah. Po njenih besedah pa se je za kandidaturo odločila zaradi občutka odgovornosti do stanja v izobraževanju in športu, zato se bo potegovala predvsem za dvig kakovosti in splošno dostopnost šolstva. Koalicijske stranke kandidaturo Makovec Brenčič podpirajo, enako je z Rektorsko konferenco oziroma njenim podpredsednikom in rektorjem Univerze na Primorskem Draganom Marušičem, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture in Študentsko organizacijo Slovenije. Visokošolski sindikat pa od kandidatke zahteva, da se bo jasno distancirala od konkretnih primerov zasebnega okoriščanja v javnem visokem šolstvu in predlagala ustrezne rešitve. V Združeni levici pa so glede nove kandidatke skeptični. Poslanec Združene levice Miha Kordiš pravi, da Makovec Brenčič pooseblja neoliberalen pogled na izobraževanje:

IZJAVA DOSTOPNA NA KLIK

V Univerzitetni redakciji Radia Študent smo presrečni, da je v Ljubljani zaživela platforma Start:up Ljubljana. Kot že pove samo ime, gre za program za podjetniški preboj naše ljube prestolnice, univerzitetnega mesta in Osrednjeslovenske regije. Obetavno, ni kaj. Pri izvajanju programa sodelujeta Tehnološki park Ljubljana in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije kot nosilca programa, podpornik je Mestna občina Ljubljana, partnerske institucije pa Univerza v Ljubljani, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Institut Jožef Stefan. Kar je še bolj obetavno, je dejstvo, da je ob zagonu platforme kandidatka za bodočo ministrico za izobraževanje, Maja Makovec Brenčič, izrekla nekaj prisrčnih in opogumljajočih besed vsem nadebudnim študentom in študentkam, ki si želijo podjetniških izzivov in komaj čakajo, da razvijejo svojo karierno pot v tej smeri, kar po njenih besedah Univerza v Ljubljani ves čas aktivno počne. Pohvalno, da se je angažirala, še preden bi jo sami prosili, naj končno že “zrihta” nekaj takega. Če vam diskurz »podjetnim talentom prijazne regije in mesta« ni po godu, prosim ne projicirajte lastnega pomanjkanja inovativnih idej na ljudi, ki orjejo ledino in ki so si za cilj programa zastavili ustvariti 500 novih podjetij, vključiti 1000 podjetniških ekip in ustvariti 1500 novih delovnih mest do leta 2020. Da, eno so besede potencialne bodoče ministrice o dvigu kakovosti in dostopnosti šolstva, drugo pa konkretna dejanja, ki se očitno udejanjajo na pragmatično podjetniški ravni. Ampak brez skrbi - baje smo pri Start:up Ljubljana dobrodošli vsi. Obljube bodo torej izpolnjene: dostop je zagotovljen, kakovost pa bomo ustvarjali s coworking idejami.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V soboto bo v KUD-u potekal prvi festival teorije, kulture in špasa, imenovan Rezistenca. Organizira ga študentsko društvo Iskra z gostujočimi kolektivi, med njimi Tribuna, Radio Študent, IDŠ, VSŠ in drugi. Celodnevno dogajanje in razpravljanje na okroglih mizah se bo zaključilo z večernimi koncerti, na katerih bodo nastopili znani slovenski izvajalci. Več lahko preverite na fb ali spletni strani društva.

Sodelavci sindikata Mladi Plus se bodo v četrtek, 30. 4., skupaj odpravili na kresovanje, praznovanje dostojnega dela in dostojno plačanega delavca. Začetek skupnega vzpona na Rožnik bo ob 19.30 izpred gostilne Čad, kjer bo prvih 50 udeležencev dobilo tudi majico. Vse pa na vrhu čaka okusna malica in pijača. Osvojili bomo Rožnik! Prižgali bomo kres!

Novice je pripravila tovarišija Univerzitetne redakcije Radia Študent.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness