Ponovoletnih akademskih 15

Aktualno-politična novica
9. 1. 2014 - 15.30

V prvi popraznični izdaji novic iz visokošolskega sveta nas čaka naslednje:

- ponedeljkova skupščina na Fakulteti za družbene vede,

- anonimna ovadba Pertinača, Pikala in Lukšiča

- protestniško dogajanje v Egiptu

- in za konec še rumene vesti o britanskem princu.

 

Pa začnimo prve letošnje novice. V mesecu decembru je bila na policijo vložena anonimna ovadba trojice znanih slovenskih izobraževalno političnih imen. Prvak socialdemokratov Igor Lukšič, sedanji šolski minister Jernej Pikalo in državni sekretar na istem ministrstvu, Aljuš Pertinač, naj bi bili ovadeni zaradi suma nepravilnosti pri javnem razpisu iz leta 2009, na katerem je zmagal projekt Fakultete za družbene vede z naslovom Državljanska vzgoja. Ovadba očita Lukšiču kot tedanjemu šolskemu ministru zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu, ki je pripravljal projekt na fakulteti, in Pertinaču, ki je koordiniral razpisni postopek, omogočil pridobitev večje premoženjske koristi. Pri tem naj bi se iz 700.000 evrov, kolikor jih je z razpisom prejela FDV, okoristili še sodelujoči člani Lukšičeve družine. Vsi vpleteni so krivdo zanikali in izpostavili, da uradno o ovadbi še niso bili obveščeni, ampak so zanjo izvedeli prek medijev. Na policiji bodo ovadbo preučili in v skladu z odkritim ukrepali dalje.

 

V začetku tega tedna pa se je na Fakulteti za družbene vede odvila že četrta skupščina. Ker nas tokrat ni bilo tam, smo besedo prepustili kar Jaši Veselinoviču, enemu izmed aktivnih udeležencev tega dogodka. Pojasnil nam je razloge za samo skupščino in njen potek, pa seveda tudi, kakšen sklep za nadaljnjo akcijo so udeleženi zainteresirani študenti sprejeli.

IZJAVA V POSNETKU

 

Neprimerno bolj burno pa je dogajanje na egiptovskih univerzah. Te so zadnje mesece namreč prizorišče najhujših nemirov zadnjih nekaj let, razlog zanje pa je nasprotovanje vojaški odstavitvi predsednika Morsija julija lani. Oblasti so na kampuse v času zimskega izpitnega obdobja poslale kar policijo, ki naj bi preprečila protestirajočim študentom, da bi prekinili izpite, ki bodo na univerzah potekali vse do konca januarja. Protestirajoči študentje, ki podpirajo odstavljenega predsednika, so bili v zadnjih mesecih obtoženi nasilnih izgredov, napadov na predavatelje, ki so podporniki vojaških sil, požigov parih zgradb na kampusu in napadov na varnostne službe univerz. Kljub prepovedi protestov, se ti še vedno odvijajo, zlasti na univerzi Al Azhar, ki slovi kot oporišče islamističnih študentov.

 

Konec pa tokrat obarvajmo v rumeno. Po dolgoletnem premoru se je na britansko univerzo Cambridge vrnil britanski princ William. Na svetovnem spletu si lahko ogledate posnetke, kako ga je na prvi dan vodstvo popeljalo na ogled okolice, v britanskih medijih pa so se že pojavili pozivi njegovega profesorja, da naj ostali študentje princa ne diskriminirajo zaradi njegovih plemiških korenin. Njegovi sošolci naj bi mu namreč očitali slab predhodni učni uspeh, s katerim se ne bi mogel vpisati na to prestižno univerzo. Seveda pa je Williamov profesor pojasnil, da s kolegi včasih pod okrilje vzamejo tudi posameznike, ki so za tovrstne tečaje pripravljeni in sposobni tudi plačati. Seveda.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Rektor bo tudi letos podelil nagrado za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani. Na razpis se lahko prijavijo tehnološke in netehnološke inovacije, pa seveda, kako da ne, tudi inovativne podjetniške ideje. Avtorji vseh inovacij, ki bodo izpolnjevale postavljene kriterije, bodo za nagrado dobili brezplačno usposabljanje za komercializacijo inovacije in svetovanje iz upravljanja ter zaščite intelektualne lastnine. To pa še ni vse. Avtorji bodo dobili tudi možnost mentoriranja in povezave z investitorji! Na Univerzi vam bodo prijazno pomagali pripraviti dobro predstavitev inovacije, ki jo boste predstavili pred investitorji in drugimi člani komisije. Prvi trije pa bodo deležni še denarne nagrade iz sklada, ki trenutno znaša šest tisočakov in nekaj, čemur se reče neposredna pomoč pri komercializaciji inovacije. Vsi tisti, ki v svojih kleteh skrivate perspektivne inovacije, se lahko na razpis prijavite vse do petka, 17. januarja 2014 do dvanajste ure.

 

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani pa so po mesecih preverjanja, kdo od študentskih funkcionarjev še ima status v tekočem študijskem letu, končno razpisali nadomestne volitve za Upravne odbore fakultetnih ŠOVZ-jev in študentskega zbora ŠOU Ljubljana. Nadomestne volitve se razpisujejo na osmih volilnih enotah in bodo trajale na velikih fakultetah dva, na manjših pa en dan. Na volišče boste tako lahko odšli 14. in 15. januarja, seveda odvisno od velikosti vaše domače fakultete. Več informacij lahko najdete na spletni strani ŠOU Ljubljana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.