JUGOSFERA 13: Miha Turšič, soustanovitelj in ex direktor KSEVT.

Oddaja
31. 12. 2015 - 8.45

(foto: Ana Kovač, Planet Siol.net)

V 13. Jugosferi, jutranji rubriki, ki nastaja pod okriljem Zavoda za prevajanje in povezovanje jugoslovanskih kultur YugoTranslate, gostimo postgravitacijskega umetnika, soustanovitelja in zdaj že nekdanjega direktorja Kulturnega središča evropskih vesoljskih agencij - KSEVT - Miho Turšiča.

Povod je njegov nepreklicen odstop s funkcije direktorja KSEVT.

***

PISMO ZA JAVNOST MIHE TURŠIČA, V KATEREM RAZLAGA SVOJ NEPREKLICEN ODSTOP S FUNKCIJE DIREKTORJA KSEVT:

Vsega je zdaj konec!

december 24, 2015

Spoštovani,

iztekel se je teden, v katerem sva bila s predsednikom vlade dogovorjena za rešitev Ksevta, rešitve pa ni – ne statusno ne finančno. Zato sem se odločil nepreklicno odstopiti s funkcije direktorja Ksevta.

Nič od tega, na kar sem z gladovno stavko opozarjal, se ni razrešilo. Nič! Ministrstvo za kulturo se še naprej zateka k politični manipulaciji, birokratskemu politikantstvu in aroganci. Nižji sekretar Matjaž Šekoranja me kriminalizira za svoje birokratske napake. Direktorica Direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik nizkotno zlorablja mojo družinsko stisko in jo razširja po morbidnih portalih. Ministrica pa oba podpira. Toliko o zakonitem delovanju uradnikov in srčnosti ministrice, kot jo opisuje njen partijski vodja. Toda – kdo jim pa kaj more! So nedotakljivi! Zato Ksevta v takih pogojih ne morem več odgovorno voditi.

V tem času je bila opravljena predvidena finančna revizija poslovanja, katere rezultati še nekaj tednov ne bodo znani, v medijih pa neimenovani viri z Ministrstva za kulturo skupaj z brezobraznim Božidarjem Novakom špekulirajo o večmilijonskih utajah.

Potem ko so onemogočili naše redno delovanje, je zdaj še državni sekretar Anton Peršak z neutemeljenimi špekulacijami brutalno pokončal reševanje Ksevta na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vsa ta podtikanja odločno zavračam!

Ksevt smo vzpostavili Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in jaz, skupaj s številnimi sodelavci, politiki in mednarodnimi partnerji. Od začetka delovanja in vse dokler smo zmogli, smo vanj vlagali znanje, delo in sredstva. To zasebno investicijo so, namesto da bi jo nadgradili, raje zrušili. Ksevt je bil dejanski katalizator povezovanja umetnosti in znanosti znotraj mednarodnih vesoljskih aktivnosti. V naše delovanje so bile in so še vedno vključene osrednje nacionalne in mednarodne akademske, tehnološke in kulturne inštitucije. Soustanovili smo Slovensko vesoljsko agencijo. Razvoj inštitucije v treh letih je presegel tudi moja pričakovanja.

Vsega je zdaj konec!

Iz te kalvarije odhajam poražen in socialno ogrožen, zato se moram najprej posvetiti preživetju in svojim najbližjim, nato pa nazaj v umetnost, ker brez nje ne morem živeti!

Kaj bo s Ksevtom? Ministrica za kulturo ima tečaj iz astronomije in kot me je prepričevala, se na kulturalizacijo vesolja spozna bolje od mene. Župan Vitanja pa bo kot poklicni harmonikar nedvomno poskrbel za sproščeno vzdušje na ruševinah spominske sobe Hermana Potočnika Noordunga. Za slovensko kulturo se torej ni bati!

Srečno nam vsem.

Več informacij: https://jaccusesite.wordpress.com/

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem “monologu” posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness