JUGOSFERA: Igor Križanovskij, 3-D tehnolog

Oddaja
11. 2. 2016 - 8.45

Gost tokratne Jugosfere, jutranje rubrike, ki nastaja pod okriljem Zavoda za prevajanje in povezovanje jugoslovanskih kultur YugoTranslate,  je Igor Križanovskij, pionir uporabe odprtokodnega računalniškega programa za 3D-modeliranje Blender v svetovnem prostoru, ki je pravkar izdal prvo knjigo o 3D tisku v slovenskem jeziku.

Poleg tega, da je veliki poznavalec lika in dela Nikole Tesle, nekdanji radio pirat in ruski knez ter več kot navadni ljubitelj šaha, ima Igor Križanovskij tudi dolgoletne profesionalne izkušnje na področju multimedije. Od leta 1988 naprej je bil zaposlen v različnih agencijah in studiih kot 3D animator, designer in art direktor. Občasno se je izkušal tudi kot obiralec jagod, babysitter in železokrivec. Trenutno aktivno sodeluje z Blender Foundation in producira razne multimedijske projekte. Leta 2007 je kot prvi na svetu prejel BFCT, ki mu ga je podelil Dr. Ton Roosendaal osebno, in od takrat naprej tudi uradno predava Blender po Evropi. Pred kratkim je, skupaj s Tadjeo Muck, izdal prvo knjigo o 3D tisku v slovenskem jeziku:

3D – TISK …tehnologije 3D-tiska, priprava 3D-modelov za tisk, pojmovnik…

Ko boste prebrali tole knjigo (o 3D tisku), boste lahko vsem tistim, ki še vedno mislijo, da je prihodnost nekaj, kar šele pride, povsem mirno rekli, da je to le iluzija. Prihodnost je že tu. Za vedno.
Marcel Štefančič, jr.

***

Jugosfera se konstituira na valovih Radia Študent vsak četrtek ob 08.45.

Po 10-minutnem strnjenem "monologu" posameznega gosta sledi nagradna igra za knjigo oz. knjige po vaši izbiri iz številnih antikvariatov Založniško-knjigarniške družbe Antikvariat Cunjak, ki je podpornik Jugosfere.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.