Odlivanje smrti

Okrogla miza, intervju ali pogovor
1. 6. 2017 - 10.10

Društvu za domače raziskave je uspelo navidez nemogoče: so partnerji v projektu TRACES - Transmitting Contentious Cultural Heritage with the Arts: From Intervention to Co-Production, ki ga Evropska komisija podpira v okviru programa za (ponavadi znanstvene, tehnološke) raziskave in inovacije Obzorja 2020 ter odpira ali naslavlja celo vrsto vprašanj, ki bi lahko malodane redefinirala področja kulturne dediščine, pa tudi znanosti, za katero se zdi, da se želi ali pa se je primorana vedno bolj odpirati v smeri polj, ki tradicionalno tam nimajo mesta, npr. sodobne umetnosti.

Projekt TRACES se osredotoča na "sporno dediščino", artefakte, ki so se stoletja kopičili v muzejskih zbirkah, danes pa zaradi spremenjenih okoliščin, družbenih vrednot in sramežljivega odnosa do senčnih poglavij preteklosti samevajo v arhivih in depojih. Artefakt, ki je pod drobnogledom DDR in številnih domačih institucij ter raziskovalcev, ki sodelujejo pri projektu, so posmrtne maske.

O tem in še več (npr. o kulturnih svetnikih - priporočamo, da posežete po knjigi Marijana Dovića in sodelavcev z naslovom Kulturni svetniki in kanonizacija) pa v tokratnih Jutranjih pogovorih, v katerih se nam bodo pridružili Alenka Pirman, Jani Pirnat in Blaž Bajič, v projektu pa sicer sodelujejo še Janez Polajnar (Mestni muzej Ljubljana), Marko Jenko (Moderna galerija) in Marijan Rupert (Narodna in univerzitetna knjižnica).

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.