Saša Spačal

Oddaja
25. 6. 2015 - 8.05

Saša Spačal je intermedijska umetnica in grafična oblikovalka, ki se raziskuje žive sisteme v polju medijske umetnosti v realnem času in poizkuša negovati različne skupnosti, kolikor ji le čas dopusti.

Njena dela se ukvarjajo s posthumanističnimi okolji, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo le kot eden izmed elementov v ekosistemu. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od strojne opreme do programske oprema, ampak tudi do mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja. 

Njena dela, med katerimi so Myconnect, Mycophone_unison, Liminoid, Sinergija in 7K: new life form, so bila predstavljena tudi na številnih mednarodnih razstavah, festivalih in prizoriščih, med njimi na ThingWorld- Mednardonem Trienalu Novomedijske umetnosti v Pekingu, na festivalu Cynetart v Dresdnu,  v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina v Novem Sadu, na Device Artu v Zagrebu in Pragi, na AmberFestu v Istanbulu, na Enter festivalu v Pragi, na Kiblix festivalu v Mariboru, v Galeriji sodobne umetnosti v Celju in drugod. Za delo Myconnect je skupaj z Mirjanom Švageljem in Anilom Podgornikom prejela častno omembo na Ars Electronica Prix 2015.

Sašo zanimata tudi razvijanje zvočnih vezji in socialni eksperimenti, zato je članica skupnosti Theremidi Orchestra, ki deluje v okviru Ljudmile - Ljubljanskega laboratorija za znanost in umetnost. S Theremidi Orchestra je nastopala in razstavljala na U3, Trienalu sodobne umetnosti v Ljubljani, v Eyebeam v New Yorku, v KSEVTu,  na Share v New Yorku, na Earzoom festivalu, v Front Room Galeriji v New Yorku, v Radioni v Zagrebu, v Hiši Layer v Kranju, na Radiu Študent, v Kinu Šiška in drugod.

Skupaj z Ido Hiršenfelder spleta tudi skupnost Čipke, Iniciativo za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost v okviru Rampa Laboratorija. Čipkasti praktično-izobraževalni program vključuje različne delavnice odprtokodnih programov, njihovega programiranja, grafičnega oblikovanja, video montaže, elektronike in robotike, medtem ko se je raziskovalni del iniciative skupaj lotil snemanja dokumenarnega filma o položaju žensk, ki delujejo v znanstveno tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness