Z GLAVO PROTI ZAKONU

Z GLAVO PROTI ZAKONU

Oddaja
4. 4. 2014 - 15:00

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je v sredo v okviru Svobodne univerze potekala še ena v vrsti razprav o noveli Zakona o visokem šolstvu. Ker ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport uspeva z vsako novo potezo, ki kritike zakona bodisi ignorira ali pa se iz njih norčuje, pod skupno zastavo zbrati vedno večjo koalicijo posameznic, posameznikov in skupin, je polna velika predavalnica filofaksa prisluhnila kritikam ZVIS-a, ki so se nanj zgrinjale iz praktično vseh zornih kotov – pravniškega, sindikalnega, študentskega in ideološkega.

Razpravo je otvoril Miran Zupanič, dekan AGRFT-ja, ki je najprej opozoril na še vedno odprto neustavno situacijo, saj država že od sprejetja ustave decembra leta 91 ni z zakonom uredila financiranja javnih univerz. Dodaja, da večina pravnikov meni, da bi morala država tudi na splošno reševati težave v visokem šolstvu le z nekaj jasnimi in nedvoumnimi zakoni, sprejetimi v sodelovanju z akademsko javnostjo, ne pa s stalnimi malimi korekturami v obliki dopolnil in določb, skritimi pred očmi nepoklicanih.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Razpravljalci so že takoj izpostavili težavo, da niti ne vedo točno, o katerem dokumentu se pogovarjajo, saj ministrstvo trenutno uradno verzijo skriva. Zupanič je na ministra Pikala naslovil prošnjo po takem izvodu za potrebe okrogle mize, a odgovora na pismo ni prejel. O težavah pridobivanja informacij govori Marko Marinčič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Zakon prinaša tudi spremembe zaposlovanja na univerzah. O 107. členu govori Mirt Komel:

Izjava se nahaja v posentku oddaje.

 

Obširneje je o problematiki prekernega zaposlovanja in nemožnosti sklenitve rednega delovnega razmerja govorila Barbara Rajgelj. Upamo, da bo naslednja nekoliko daljša izjava o elementih delovnega razmerja in pogojih za sklenitev zaposlitve vsaj za določen čas koga izmed univerzitetnih prekercev spodbudila k ukrepanju.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Ravnokar omenjena tema je na površje spravila tudi različne in včasih sporne interpretacije avtonomije univerz, ki je zagotovljena z ustavo. Marina Tavčar Krajnc z mariborske filozofske fakultete je opozorila na tamkajšno situacijo, kjer si dekan jemlje popolno samovoljo ne le glede interpretacije zakonov, temveč celo izbira, kateri bodo v omenjeni inštituciji v veljavi in kateri ne. Sledeča izjava je prebrana obrazložitev rektorata mariborske univerze na eno izmed tožb glede delovnega razmerja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Referat Mojce Žerak iz Iskre je opozarjal predvsem na ZVIS kot le enega izmed simptomov ukinjanja javnega, ki seveda zadeva tudi ostale javne storitve. Boj proti ZVIS-u je tako boj za javno, v katerega naj se vključijo tudi ostali državljani.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Tudi Primož Kraševec je kot zadnji izmed govorcev krenil v podobno smer – opozarjanje na nujnost javnega. Referatom je sledila skoraj dveurna razprava, ki se je v drugem delu prevesila v oblikovanje sledečih sklepov. Prvič, strokovna javnost, zbrana na posvetu, podpira »Memorandum o predlogu ZViS« in poziva resorno ministrstvo k pogajanjem z vsemi podpisniki memoranduma skupaj. Drugič, udeleženci posveta podpirajo akademski protest proti predlogu ZViS, ki bo 16. 4. 2014. In tretjič, udeleženci pozivajo tudi ostalo akademsko skupnost in organe visokošolskih zavodov, naj se vključijo v javno razpravo o predlogu ZViS.

Okrogla miza je v zadnjem času precej izpostavljeno problematiko tokrat uspela osvetliti iz nekaterih novih zornih kotov. Razprava, ki je bila deloma posvečena tudi kritiki obstoječega stanja, je dala vedeti, da ZVIS namesto odprave anomalij v visokem šolstvu ustvarja neko popolnoma novo polje, za katero pa je že zdaj jasno, da je polno min, jarkov in drugih preprek. Koalicija, ki se zbira v kritiki novele zakona in je iz tedna v teden večja, pa daje jasno vedeti, da na to novo, neoliberalno realnost ne bo pristala.

Za borben zaključek še enkrat Zupanič.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Za terciarno in ne tercialno visoko šolstvo piše Arne.

 

Povezava do zadnje uradne različice predloga zakona.

Povezava do zadnje neuradne različice predloga zakona.

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.