Bosonogi konji

Bosonogi konji

Oddaja
18. 5. 2018 - 12.00

Kilavo seme vam tokrat postreže s prispevkom o iniciativi wwolfing, ki se je razvila kot kritika delovanja mreže wwoofing. V osrednjem delu oddaje bomo govorili z Nejo Kutin o gospodarjenju in življenju s konji ter drugačnih praksah rokovanja s konjskimi kopiti. Sledi pa še stalni etimološko-etnološki kotiček - tokrat o tisi.

_________________

WWOOFING WITH TEETH, WWOLFING

V prejšnji oddaji smo poročali o srečanju mednarodne konstelacije Reclaim the Fields in predstavili enega izmed kolektivov, ki smo jih tam spoznali, kolektiv pekov z mobilnimi pekarnami, Le fou rapin ali Kolektiv nora krušna peč. Kot obljubljeno, bomo v tokratni oddaji nadaljevali s kratko predstavitvijo iniciative Wwolfing, ki je nastala kot protiutež bolj znanemu WWOOFINGU.

WWOOFING je omrežje, ki povezuje na tisoče kmetij z zainteresiranimi prostovljkami in prostovoljci, ki so v zameno za pridobivanje znanja s področja ekološkega kmetovanja, za hrano ter nastanitev, pripravljeni zastonj delati na kmetijah 4-6 ur dnevno v določenem časovnem obdobju, od dveh tednov do nekaj mesecev. Omrežje, ki je izjemno razvejano po vseh kontinentih, je nastalo zaradi potrebe po pridobivanju praktičnega znanja o ekološkem kmetijstvu.

WWOOFING se je tekom let spremenil v neke vrste ekoturizem, ki izkorišča brezplačno delovno silo prostovoljcev in jim zaračunava njihovo lastno delo. Kot kritika njegovega delovanja se je pojavila iniciativa Wwolfing, ki sicer kot WWOOFING temelji na pridobivanju praktičnega znanja, vendar se hkrati ukvarja z vprašanji avtonomije ter kolektivnega delovanja.

_________________

Etimološko-etnološki kotiček

Tisa

Drevo Taxus baccata, tudi tisovina. Besedo tisa najdemo v mnogih slovanskih jezikih, tako je na primer hrvaško in srbsko tisa, rusko tis in češko tis ter starocerkvenoslovansko tisa v pomenu cedar. Praslovansko tisa je v neki nepojasnjeni povezavi z latinsko besedo taxus. Morda je slovanska beseda prevzeta iz dalmatinsko-romanskega refleksa od nadaljne tvorjenke taxen. Latinska beseda je morda sorodna z grško besedo tokson v pomenu lok oziroma puščica in perzijske besede taxš z istim pomenom. Tisovina je zaradi prožnosti že od nekdaj namreč uporabna za izdelavo lokov in puščic.

Gre za strupeno iglasto drevo ali grm z rdeče rjavim lubjem. V ljudskem zdravilstvu je poznana kot odvajalo in sredstvo za lajšanje bolečin. Uporabo so opustili zaradi pogostnih hudih zastrupitev.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

A bo moč prisluhniti tudi audio zapisu?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness