Ljudske sudbine u raljama ohlokratije

Oddaja
24. 10. 2015 - 12.00

Prof. dr Svetlana Slapšak dobila je nedavno prvu regionalnu nagradu Mirko Kovač za zbirku eseja Leteći pilav, Antropološki ogledi o hrani (Biblioteka XX vek, 2014). Izašao je i zbornik Tranziciona pravda i pomirenje u postjugoslovenskim zemljama u izdanju REKOM-a u okviru koga su i tekstovi Svetlane Slapšak. Razgovarali smo o tome kako doživljava nagradu, zašto se, po njenom mišljenju, rad REKOM-a kvalifikuje za Nobelovu nagradu za mir i šta misli o ulozi Slovenije u izbegličkoj krizi:

"Ja mislim da je prvi problem sa državnim aparatom koji je birokratizovan na jedan vrlo neobičan način. To u nekom smislu potiče od populacije koja je danas na vlasti, a to su stručnjaci za upravno pravo koji nisu u stanju da opredele položaj intelektualca, koji ne znaju ništa više o humanizmu i ne razumeju ga i koji zapravo u ovoj situaciji sa izbeglicama jedino što vide jesu birokratski postupci i zarada,  odnosno otimačina novca od tih ljudi. I u toj situaciji se zapravo pitamo koji smisao ima upravna logika koja nam stalno daje nekakva formalna objašnjenja i ni jednog jedinog trenutka ne uspeva da zađe u samu stvar. Stvar ljudskih prava, stvar konkretnih ljudskih sudbina pred nama, stvar onoga što se u Sloveniji, konačno, dešava. Uz sve to, birokratska populacija nema osnovne koherencije koje bismo očekivali od nje, nema doslednosti. Imamo samo gomilanje laži. I to pokazuje da birokratija sama po sebi nema smisla."

Muzika: Rundek Cargo Trio "Ima ih", Svemirko "Zbogom proleteri", Ilija Ludvig "Another Day Full of Dread", Jules Verne "Ladies", Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlić "Nešto sasvim izvesno".

Foto: Slaviša Savić, Peščanik

Transkript razgovora sa Svetlanom Slapšak možete pročitati na dkis.si.

 

Emisiju podržava Ministarstvo za spoljne poslove RS - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala Afroditi in Ateni za Svetlano in še par kratkih komentarjev: 1. O "upravni logiki": upravna logika po definiciji ne more vstopiti v čevlje političnih vprašanj (človekove pravice, enakost, revščina..), odtod tudi povsem razumljivo, zgolj prešteva in odšteva in vsekakor upravlja z golimi človeškimi dušami (po "principu" banalnosti zla). 2. V RS v resnici ni mogoče govoriti o vladanju (in o vladi), pač pa kvečjemu o vedno bolj brutalnem "upravljanju" (odtod tu ni vlade pač pa Uprava RS). To pa je strašanska razlika. Prvo se navezuje na politično drugo na tehnicistično, na tehnike gospodarjenja, same nemožnosti upravne logike in RS Uprave (s trenutno vrhovnim upravnikom Cerarjem), da bi se s političnimi vprašanji ukvarjala na način političnega delovanja, in potem, če bi bil Olimp naklonjen, še na način vladanja. 3. Nasprotno od nekaterih mnenj mislim, da Uprava RS v zadnjih tednih zelo dobro ve, kaj počne, kaj pa počne? Počne natanko to, kar je po njenem mnenju potrebno, da bi se vojaškemu udaru prilepilo nekakšnen privid legitimnosti, vsaj v očeh velike večine, ki se v takšnih situacijah najraje postavi na stališča ksenofobije. Ja, mislim, da smo že v nekem stanju vojaškega udara, politiki, ki to podpirajo pa so ali v povsem neprištevnem stanju (in bi jih bilo potrebno takoj, nemudoma odpeljati v za to namenjene institucije) ali pa so v stanju nekakšnega samomorilskega cinizma, ki deluje na način "vem, da si žagam vejo, na kateri sedim a ne morem drugače, kot da se zabavam, ker to tako zelo jezi tiste, ki me pri tem opazujejo"..spet bi jih morali pospremiti v institucije. 4. Begunkam in beguncem bi vsekakor pred odhodom iz države morali poleg dostojne namestitve izraziti tudi željo, da nam pomagajo pri tem, da ne uničimo same možnosti obstoja države enakih in enakopravnih političnih živali. Sami tega očitno nismo zmožni, prepričan sem, da bi nam pri tem nekateri, ki želijo v nemčijo, pomagali in bi ostali tu. 5. Pravica do izražanja neumnosti: ta pravica mora ostati, na ravni gole fizične zmožnosti, na ravni "parole". 6. Evropska levica? Ni več evropske levice. Pozabite. lp.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness