ŠOU v Ljubljani PROTI Radiu Študent

ŠOU v Ljubljani PROTI Radiu Študent

Oddaja
8. 12. 2015 - 15.00

ŠOU v Ljubljani PROTI Radiu Študent

Izjava Zavoda Radio Študent ob prvem branju Predloga proračuna ŠOU  v Ljubljani 2016

Ljubljana, 08. 12.  2015 - Poslanci Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani bodo na predlog Predsedstva ŠOU v Ljubljani jutri, 09. 12. 2015, ob 19.00 v prostorih na Vojkovi 63 na 21. redni seji ŠZ med drugim opravili prvo branje Proračuna ŠOU v Ljubljani za leto 2016. Čeprav se skupni znesek sredstev, s katerimi bo tudi v 2016 razpolagala ŠOU v Ljubljani, ne zmanjšuje, pa se v skladu z obvestilom Predsednika ŠOU v Ljubljani in v proračunu predlaganih 150.000 EUR niža višina sofinanciranja za delovanje Radia Študent iz naslova ŠOU v Ljubljani.

Zavod Radio Študent je od ustanovitve leta 1969 naprej iz javnih oziroma študentskih javnih virov subvencionirana neprofitna študentska radijska postaja. Redno letno sofinanciranje delovanja iz Proračuna ŠOU v Ljubljani pa je od nastanka ŠOU edini sistemski vir financiranja RŠ. Ta je iz 241.000 EUR v letu 2010 v 2011 padel na 205.000 EUR, v letu 2012 znašal 230.000 EUR, leta 2013 ponovno upadel na 180.000, se v letu 2014 z namensko dodeljenimi sredstvi za obnovo prostorov (5.000 EUR) in investicije v opremo (30.000 EUR) ter tremi podprtimi projekti v okviru razpisa za zavode družine ŠOU (skupaj 38.894 EUR) povečal na 253.894 EUR in se v letu 2015 po rebalansu proračuna skupno ponovno zmanjšal na 187.000 EUR. 

Sredstva za delovanje Zavoda Radio Študent iz naslova ŠOU v Ljubljani sicer vsako leto so predmet politične trgovine študentskih političnih skupin na oblasti v Predsedstvu in Študentskem zboru. V prihodnjem letu bo četrto leto zapored Predsednik ŠOU v Ljubljani Rok Likovič, velika koalicija študentskih političnih skupin Modro za študente, Povezani in Zagon pa bo vstopila v svoje drugo, poslednje leto aktualnega mandata na ŠOU Ljubljani.

Prvi drastični upad edinega sistemskega vira financiranja RŠ iz naslova ŠOU v Ljubljani v zadnjih petih letih je zavod v letu 2013 premagal z izvedbo odmevne crowdfunding akcije ReŠi RŠ, s katero je izpad potrebnih osnovnih sredstev za delovanje v višini 40.000 EUR uspešno nadomestil z donacijami podpornikov in poslušalcev. RŠ bo leto 2015 v skladu z Letnim finančnim načrtom kljub zgolj 187.000 EUR sredstev za delovanje iz naslova ŠOU v Ljubljani predvidoma končal v pozitivnih številkah predvsem po zaslugi lastne pridobitne dejavnosti oziroma marketinga, varčevalno plačno politiko stalnih sodelavcev in zaposlenih ter uspešnega črpanja projektnih sredstev, kar brez dvoma kaže, da zavod, ki bo v letu 2015 predvidoma skupaj zabeležil več kot 525.000 EUR prihodkov, posluje uspešno.

Radio Študent oddaja svoj program po radijskih valovih in internetu (www.radiostudent.si) 24 ur dnevno vseh 365 dni v letu, v živo v povprečju 16 ur dnevno, v letu 2010 se je oddajni čas živega programa razširil z oddajanjem jutranjega programa od 7. do 11. ure od ponedeljka do petka, kar pomeni da se je v teh dneh t.i. živi program povečal na 17,5 ur dnevno, ostali del programa pa  zapolnijo ponovitve oddaj in glasba. 

Radio Študent je ena najstarejših in največjih evropskih urbanih nekomercialnih radijskih postaj, ki oddaja študentski nepridobitni radijski program. Poleg ustvarjanja in oddajanja izobraževalnega, umetniškega, informativnega in glasbenega programa je enako pomembna tudi vzgojno izobraževalna vloga Radia Študent, ki vzgaja in izobražuje mlade za novinarska in druga dela na radijski postaji, hkrati pa s posvečanjem zahtevnejšim in zapostavljenim temam izobražuje poslušalstvo. Študentje so v programe vključeni preko avdicij in po sprejemu letno pomagajo soustvarjati 5.600 radijskih prispevkov. Eter doseže področje z okoli 500.000 prebivalci, po raziskavi Mediana iz leta 2013 pa ima Radio Študent 35.000 poslušalcev. Prispevki so poleg tega objavljeni tudi na internetni strani ter različnih socialnih omrežjih, kjer imamo okoli 11.600 Facebook oboževalcev in 6.900 Twitter sledilcev. Poleg radijske produkcije stremimo tudi k vse več video produkciji: http://www.radiostudent.si/rtvš – trenutno ustvarimo okoli 70-80 video prispevkov letno.

Vodstvo Zavoda Radio Študent je na povabilo Predsedstva ŠOU v Ljubljani finančni položaj in razmere delovanja RŠ predstavilo tudi na seji Predsedstva 16. 11. 2015. Razpravo o problematiki financiranja Zavoda RŠ pa je na 3. redni seji 12. 11. 2015 v polni zasedbi in ob udeležbi vseh treh predstavnikov ŠOU v Ljubljani opravil tudi Svet zavoda RŠ.  

Predlaganih 150.000,00 sofinanciranja za delovanje Radia Študent v Predlogu proračuna ŠOU v Ljubljani, katerega prvo branje bodo poslanke in poslanci Študentskega zbora opravili jutri, 09.12. 2015, ob 19.00 v prostorih ŠOU na Vojkovi 63, v letu 2016 ne omogoča izvedbe enakega obsega programa in vseh drugih projektov RŠ, saj bo ob tako nizkem deležu sofinanciranja delovanja iz naslova ŠOU v Ljubljani RŠ moral še večji del programskih in splošnih stroškov pokriti izključno iz drugih lastnih prihodkov, prav tako bo še manj nujno potrebnih investicij v prenovo dotrajale osnovne radijske opreme. Zaradi nezmožnosti tekočega financiranja projektnih dejavnosti se bo lahko zmanjšal prihodek iz projektnih virov, prav tako pa sta lahko ogrožena izvedba posameznih glasbenih in kulturnih produkcij ter zagotovitev ohranitve sedanjega obsega sodelavcev in programskih vsebin nepridobitnega študentskega radijskega programa posebnega pomena Zavoda RŠ.    

Predvsem po zaslugi referendumske pobude prvopodpisanih članov Uredništva Radia Študent za zbiranje podpisov za zahtevo za referendum o dopolnitvah Zakona o obrambi in proti podelitvi civilno-represivnih pooblastil pripadnikom Slovenske vojske je v zadnjih mesecih v ospredju javne pozornosti ob t.i. begunski krizi tudi Zavod RŠ. Aktivni člani sponzoriranih virtualnih skupnosti za Ukinitev Radia Študent, ki so nastale v odgovor pobudi – PROTI MILITARIZACIJI, pa so tudi posamezniki iz študentskih političnih skupin Študentskega zbora in posamezni zaposleni iz drugih zavodov družine ŠOU. 

Glede na to da se obseg sredstev, s katerimi na letni ravni razpolaga ŠOU v Ljubljani, v letu 2016 ne zmanjšuje, ampak v skladu s Predlogom proračuna ŠOU v Ljubljani celo povečuje, razlog novega nižanja sredstev za delovanje RŠ v letu 2016 ni in ne more biti ekonomski, pač pa gre za očitno politično sankcijo sicer uspešno delujočega in poslujočega Zavoda RŠ.

 

Tomaž Zaniuk,
direktor RŠ

 

Martina Dervarič,
odgovorna urednica RŠ

 

Martin Kovač,
predsednik Sveta zavoda RŠ

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness