Radio Študent se še naprej upira umiranju na obroke

Oddaja
12. 3. 2021 - 13.30

Na včerajšnji seji so poslanke in poslanci Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) s trdno večino potrdili predlog proračuna ŠOU za leto 2021, po katerem Radio Študent prejme 84.000 eur oziroma zgolj 70 % sredstev, ki bi bila potrebna za nemoteno delovanje radia v letošnjem letu (120.000 eur). 

ŠOU je tako vnovič najbolj radikalno odtegnil prepotrebna sredstva enemu izmed najdejavnejših zavodov, v katerem študentski in širši javni interes že 52 let razumemo kot temeljno počelo svojega delovanja, medtem ko je ponovno nagradil tiste, ki zaradi epidemije delujejo v okrnjenem obsegu. Glede vprašljivosti delovanja v službi študentov in študentskega organiziranja bo lahko javnost presodila sama, saj vodstvo ŠOU, če mu gre tokrat verjeti, napoveduje obširne predstavitve delovanja vseh zavodov na prihodnjih sejah Študentskega zbora, vključno z največjimi proračunskimi dobitniki leta 2021, paradnim Študentskim Kampusom, ki letos razpolaga s kar 325.000 evri študentskega denarja. Dejstvo je, da je letos pri vseh zavodih ŠOU razen pri Radiu Študent financiranje celo višje od minimalnih deležev, ki so bili do 30. 12. 2020 zagotovljeni s pravilnikom o financiranju ŠOU. Sredstva ŠOU za radio letos namreč predstavljajo zgolj 3,1 % prihodkov iz koncesijske dajatve (pred tem je bil za RŠ zagotovljen minimalni delež v višini 4 % koncesije).

Sprejeti proračun bo imel za Radio Študent resne posledice. Okrnjena bo izvedba jedrnih novinarskih dejavnosti in programov usposabljanj, pa tudi drugih radijskih projektov, iskanje novih finančnih virov pa ob trenutni strukturi financiranja ne obeta hitrih rešitev. Razvojni načrti radia se bodo zaradi nižanja sredstev ustanovitelja vnovič prisiljeni umakniti inovativnim preživetvenim strategijam. Leto 2021 po sili razmer napoveduje oster boj za preživetje ter ustvarjanje trdnejše podlage za ohranitev programske neodvisnosti in finančne stabilnosti radia, za obstoj katerega je skočila pokonci skoraj vsa relevantna javnost doma in v tujini. V tem boju za obstoj Radia Študent so nam v veliko pomoč donacije, ki nam jih namenjajo podpornice in podporniki preko platforme Siri.radiostudent.si. Svoji zaskrbljeni publiki smo hvaležni za vso pomoč in podporo v teh težkih mesecih, četudi ta ne more predstavljati trajne rešitve za Radio Študent.

Dramatični skoki v odtegovanju in dodajanju podpore Radiu Študent s strani ŠOU, ki smo jim bili priča od novega leta in so z včerajšnjim sprejetjem proračuna dočakali sklepno poglavje, pričajo o tem, da problem financiranja radia s strani ŠOU ne izhaja iz trenutnega finančnega stanja ustanovitelja, kot je večkrat poudarjal predsednik ŠOU Klemen Petek, temveč gre za načrtno uničevanje in discipliniranje medija, ki se ne uklanja vladajoči študentski eliti, kar je razvidno tudi iz več javnih izjav predstavnikov ŠOU glede kritičnega poročanja Radia Študent. 

Privatizacija Radia Študent naj ne bi bila več med osrednjimi načrti vodstva ŠOU, vsaj sodeč po besedah direktorja ŠOU Andreja Klasinca, ki je včeraj potrdil zavezo, izrečeno že na zadnji seji Sveta Zavoda Radia Študent, da “se bomo glede prenosa ustanoviteljstva pogovarjali le, če bo pobudo dal RŠ”. Na Radiu Študent odgovarjamo, da tovrstnih namenov nimamo in da si bomo tudi v prihodnosti prizadevali za zadostno financiranje radia s strani ŠOU ter za ponovno zagotovitev odstotkov minimalnega financiranja zavodov, ki upoštevajo doprinos vsakega izmed članov družine ŠOU pri uveljavljanju študentskega in širšega javnega interesa. 

Uspešno smo preprečili uničenje radia, z vsemi razpoložljivimi silami ga bomo reševali tudi pred umiranjem na obroke. Pri tem seveda še naprej računamo na podporo vseh 15.000 posameznikov in več kot 500 institucij, ki so se januarja pridružili koaliciji za ohranitev Radia Študent. Verjamemo, da nam je najbolj črn scenarij uspelo preprečiti prav zaradi vaše izjemne podpore, za kar vam nismo hvaležni le sodelavke in sodelavci Radia Študent, ampak tudi tisti, katerih interese in potrebe s svojim delovanjem zagovarjamo.  

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness