Kis naš vsakdanji

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 1. 2017 - 7.30

Po novem letu začenjamo rubriko na malo drugačen način. Do zdaj smo govorili zgolj o tem kaj lahko storim iz nekaterih stvari, danes pa razpravljamo o tem kaj ne početi. In sicer tema bo ocetna kislina oziroma po domače kis in čiščenje v povezavi z njim.

 

Torej naslednjih umazanij NI priporočljivo čistit s kisom:

 

1. Posušena razbita jajca ali katerakoli druga beljakovinska hrana – beljakovine v kislem koagulirajo (se strdijo), kar še dodatno oteži čiščenje

 

2. Fuge pri ploščicah – kis je učinkovit na ploščicah, za odstranjevanje ostankov vode, mila in plesni, razgradi pa lahko fuge oziroma cement znotraj njih

 

3. Belilo – kis lahko dodajamo v pralni stroj, vendar nikoli skupaj z belilom, saj skupaj tvorita smrtonosen kloridni plin, zaradi korozivnosti pa vam ta kombinacija lahko uniči obleke

 

4. Sobne rastline – kis je dober za dezinsekcijo torej uničenje insektov, ki ogrožajo rastline, prav tako pa deluje, kot zatiralec plevela zato lahko prevelika količina škoduje rasti rastline

 

5. Pomivanje posode – tudi detergentu za posodo lahko dodajamo kis za boljše razkuževanje in večji sijaj, a paziti moramo saj močna kislina poškoduje posode iz aluminija ali litega železa, saj ima močan koroziven učinek. Uporaba kisa pa je popolnoma varna pri posodah iz nerjavečega jekla in emajla

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zanimiva tema! Ko človek enkrat odkrije moč kisa, se mu je kar težko upreti. Še posebej v miksu s sodo bikarbono.

Kis, tisti ta pravi je tudi učinkovit za razkuževanje površin, okuženih z mikobakterijami, povzročitelji tuberkoloze.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.