PAZI DREK

Oddaja
1. 2. 2017 - 8.40

 

POŠKODOVANE ARKADE - RADIKALNI SPREHAJALCI
 

Brez skrbi, nismo se pretepali. Po tem, ko na Špici Ljubljanice nahranimo race in nutrije, in v mislih kažemo fakiča mestnim oblastem, ki so to početje z mestnim odlokom prepovedale, se mirno odpravimo proti Karlovški cesti. Pot nas namreč pelje na grajski grič. Karlovška cesta je precej prometna, zato vsaj v dnevnih urah priporočamo prehod pri zeleni luči, kljub temu, da vas bo to stalo nekaj uporniških točk.

To naj vas ne skrbi preveč. Zima je prinesla dovolj snega in mraza, da so poti pomrznjene. Komunalno podjetje Ljubljana ščiti sprehajalce, ki bi se iz Prul radi po najbližji poti naužili toplega sonca, pred njimi samimi. Preko zasnežene poti, ki vodi na grajski grič, so postavili rdeče belo obarvano cestno ograjo. Kljub očitni prepovedi prehoda na poti mrgoli sprehajalcev, celo družin z otroki, od katerih bi Mestna občina upravičeno pričakovala več odgovornosti. Varnost je trenutno za večino politikov ena izmed prioritet in lepo je videti, da zanjo skrbijo tudi na lokalni ravni. A kaj, ko ni posluha med prebivalci.

Naslednjič se s cestno ograjo srečamo pri stiku naše neimenovane poti na Grad s Cesto Kmečkih uporov, ki proti naši končni destinaciji pripelje bolj lene. Tukaj pa radikalnim sprehajalcem ni dovolj, da ograjo obhodijo. Neznanec, ki očitno ne spoštuje lokalnih oblasti, jo je premaknil ob rob poti, tako da ograja več ne služi svojemu namenu.

Še nekaj minut hoje po gozdu sprehajalca ločuje, da zaužije sončno svetlobo, ter da izpostavljeni deli kože začnejo tvoriti vitamin D. Namenjeni smo do najvišje točke grajskega hriba, kjer stoji tudi oddajnik, s katerega oddaja preljubi vam radio.

Privoščili smo si nekaj umetniške svobode in prehod iz gozda na urejeno sprehajališče poimenovali arkade. Uradno pa gre za Plečnikove Šance. A ne tako hitro. Naše arkade so poškodovane in podobno kot z zasneženo potjo je Komunalno podjetje želelo sprehajalcem prihraniti odkrušeno skalo na glavi. Pred visok obok skozi katerega vodijo stopnice do travnika z oddajnikom je KPL že večkrat postavilo gradbene pregrade, a dokaj neuspešno.

V uredništvu Pazi drek smo vsaj trikrat opazili, da se sprehajalci pod nobenim pogojem ne želijo poslužiti dveh obvozov, ki sta na voljo. Eden gre po Cesti Kmečkih uporov, drugi pa po levi, ob vznožju utrjenega nasipa. Sprehajalci so kratko malo podrli gradbene ograje, ki so prehod preprečevale. Te sedaj nič kaj grozeče slonijo ob steni, ki se nadaljuje za obokom.

Nasproti ograj, ki so obupale nad preprečevanjem prehoda je še ličen balkonček z razgledom na jasico ob gozdu. Tudi z njega se lahko naužijete sonca, saj gleda proti jugu. Avanturisti lahko, vsaj pozimi, ko rastje po obzidju ni preobilno, z jasice splezate direktno na balkon, saj iz obzidja štrlijo veliki kamni, po katerih ni težko plezati. Priznati pa je treba, komunali na ljubo, da je obzidje precej krušljivo in plezanje utegne biti nevarnejše, kot je bilo še pred nekaj leti.

Če od stopnic nadaljujemo naravnost in se nato levo spustimo po dveh stopnicah, pridemo do prostorčka za odmor in do še več vitamina D. Če pa smo grajsko navdahnjeni, lahko že prej zavijemo levo na nove stopnice z lično kamnito ograjo v Plečnikovem slogu. Tudi tukaj je caka, da sta se podrla dva stebra ograje in je Komunala pot po obzidju želela preprečiti, a so radikalni sprehajalci posredovali s silo. Pot po obzidju po 90 stopinjskem zavoju pripelje do mesta, s katerega s pomočjo tranzistorjev RŠ poslušajo najbolj zvesti poslušalci - do oddajnika.

Zagotovo vas še zanima, kako je na Šancah z iztrebki. Izkušnje povedo, da je možnost, da se vam ta prilepi na nogo dokaj majhna. Sprehajalci kljub svoji radikalnosti pridno pobirajo iztrebke za svojimi štirinožnimi prijatelji, slednjim pa že tako ali tako ob opravljanju trde potrebe bolj ustreza hlad bližnjega gozda. Povečana možnost pa obstaja za uporabljene kondome. Njihova sezona se začne z začetkom maja in traja nekako do srede septembra.

Grad je naskakoval Novelli.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness