Priporniški fuzbal

Priporniški fuzbal

Oddaja
12. 7. 2015 - 12.45

Mrtvilo, ki v tem obdobju vlada na praktično vseh športnih tekmovališčih, smo v tokratnem Suspenzorju prebrodili z obnogometnim dogajanjem na Hrvaškem, ki ga je sprožila aretacija neformalnega prvega človeka hrvaškega nogometa Zdravka Mamića, njegovega mlajšega brata Zorana in dvojice soosumljenih. 

Suspendirane novice

Začetek poletja in prvi julijski dnevi tako kot drugod tudi v nogometu veljajo, če izvzamemo uvodne nastope kvalifikantov v evropskih tekmovanjih, za precej dolgočasno obdobje, no, vse prej kot nogometno mrtvilo pa v teh dneh vlada na Hrvaškem. Po aferi s kljukastim križem na zelenici stadiona Poljud v Splitu in razkritih pogovorih predsednika Hrvaške nogometne zveze, s hrvaško kratico HNS, Davorja Šukerja z obsojenimi prirejevalci nogometnih izidov je za piko na i poskrbel najvplivnejši akter hrvaškega nogometa Zdravko Mamić. Bolje rečeno, za povečano dozo medijske obsesije z uradno izvršnim predsednikom zagrebškega Dinama, ki s primitivno držo sicer že skrbi za tiražo in gledanost, so poskrbeli hrvaški pravosodni organi, ki so Zdravka Mamića skupaj z mlajšim bratom Zoranom, sicer prvim trenerjem Dinama, strpali v enomesečni preiskovalni pripor. Novica, ki se je še pred kakšnim letom ob praktični Mamićevi nedotakljivosti zdela za večino hrvaških ljubiteljev nogometa nemogoča.

Brata Mamić je zaključek preiskave hrvaškega tožilstva proti organiziranemu kriminalu in korupciji, krajše Uskok, doletel v Sloveniji, kjer sta se mudila na pripravah s prvo ekipo Dinama. In medtem ko je predvsem Zdravko, vešč medijske uzurpacije, javnosti pojasnjeval, da ne gre za nič resnega in da ni potrebe niti za ad hoc vrnitev v Zagreb, pa so na drugi strani hrvaški kriminalisti brskali po njegovih številnih ne ravno socialnih nepremičninah, v javnosti pa se je pojavila tudi vsebina obtožnice. Ta Mamiće bremeni utaje davkov, s čimer so oškodovali hrvaški proračun, s tem ko naj bi del odškodnine od prodaje igralcev pobasala v svoj žep, pa naj bi finančno olajšala tudi sam nogometni klub. Zvonko Alać, novinar portala Index.

izjava

Nepravilnosti, s katerimi povezujejo obtožene - kot bomo slišali v nadaljevanju, Mamića nista edina, ki sta končala za rešetkami-, so povezane s prestopom nogometašev Luke Modrića in Dejana Lovrena iz Dinama v Tottenham oziroma Lyon. Del od skupaj skoraj 50 milijonov evrov vredne odškodnine je namesto na računu nogometnega kluba Dinamo končal v žepih Mamićev, vodilna moža kluba pa sta pot do denarja, do katerega nista bila upravičena, zagotovila tako, da sta igralcem z aneksom v pogodbi omogočala provizijo od odškodnine, ki pa so jima  ti kasneje vrnili.

izjava

Nelegalno pridobljen zaslužek pa je bilo seveda treba tudi skriti, hkrati pa tudi zaščititi pred davčno obremenitvijo, ki bi ga pošteno stanjšala. Pri tem je Zdravku in Zoranu Mamiću pomagal Milan Prener, zaposlen na hrvaški davčni upravi, in ni naključje, da je hrvaška policija njega zaradi sumov prejema korupcije aretirala kot prvega. Prvoosumljenima naj bi pomagal utajiti za 13 milijonov kun davkov, seveda ob bogatem protiplačilu. Kako je to potekalo, je na pričanju nazorno opisala Prenarjeva sodelavka pri izpostavi Davčne uprave v Zagrebu. Osumljeni Prenar je po njenih besedah znesek, ki ga je želel dobiti v zameno za omogočanje davčne utaje, v tišini zaradi njene priostnosti napisal na listek, ga predal Zoranu Mamiću, ta pa je bojda zgolj pokimal z glavo in dejal “Može.” Omenjena priča in Prenarjeva sodelavka je v njuno početje posumila, opozorila nadrejene in klobčič se je začel odvijati.

Preiskava je Uskok pripeljala tudi do Damirja Vrbanovića, aktualnega izvršnega direktorja Hrvaške nogometne zveze, pred tem pa enega vodilnih ljudi v Dinamu, kjer je bdel prav nad prestopi igralcev v druge klube. Zvonka Alaća njegova aretacija tako ne preseneča.   

izjava

Sužnjelastniški odnos Mamićev do igralcev je znan že iz primera Eduarda da Silve, nekdanjega nogometaša Dinama in hrvaške reprezentance. Ta je tožil Zdravka Mamića zaradi pogodbe, po kateri bi moral izvršnemu predsedniku do konca kariere plačevati 20 odstotkov svojega zaslužka, in na prvi stopnji uspel. Naš sogovornik pa pojasnjuje, da med primerom da Silve in aktualnim dogajanjem vendarle obstajajo razlike.

izjava

Navkljub temu, da sta ponujala bajne varščine, se preiskovalna sodnica ni vdala in za brata Mamić zaradi možnosti vplivanja na priče odredila enomesečni zapor pripor. Dinamo je tako ostal brez prvega človeka, ki je v klubu avtoritarno vlekel vse poteze, moštvo pa je pred pomembnimi kvalifikacijami za Ligo prvakov in začetkom nove sezone domačega prvenstva ostalo brez trenerja. A v Dinamu, kjer si je Zdravko Mamić lojalnost zagotavljal tudi z za Hrvaško krepko nadpovprečnimi plačami, ostajajo priprtima zaenkrat zvesti.  

izjava

Na drugi strani pa ob vsem dogajanju ni reagirala niti Hrvaška nogometna zveza. Dobre poznavalce žogobrca onkraj Kolpe to seveda ne čudi, saj jo je Zdravko Mamić kot podpredsednik več ali manj tudi uzurpiral. Že dolgo velja, da je aktualni predsednik HNS Davor Šuker v Mamičevi senci, zato njegove besede, da bo Zdravko zanj vedno nedolžna in poštena oseba, ki jih je kasneje sicer nekoliko omilil, ne presenečajo.

izjava

Zaradi sumov o nepravilnostih pri prestopih nogometašev Luke Modrića in Dejana Lovrena se trenutno z mlajšim bratom Zoranom nahaja v priporu, omenjeno jemanje nedovoljenih provizij in utaja davkov pa ni edina sporna stvar, s katero povezujejo Mamića. V času njegove desetletne vladavine v Dinamu praktično ne mine leto, ko ne bi v javnost prišlo kaj novega, pa naj gre za nepravilnosti pri obnovi stadiona, vodenju kluba ali pa celo v sami prvi hrvaški nogometni ligi. Mnogi se zato sprašujejo, ali bo prva preiskava proti do sedaj praktično nedotakljivem Mamiću sprožila tudi ostale.  

izjava

Naš sogovornik ni edini, ki meni, da je tudi predvolilni čas vzrok aretacije bratov Mamić in soosumljenih. Čeprav je aktualna levosredinska hrvaška vlada na začetku mandata z ministrom, pristojnim za šport, Željkom Jovanovićem, na veliko napovedovala osušitev hrvaške nogometne mlakuže, je slednji kmalu odstopil, konkretnih potez pa je bilo storjeno bore malo. Še bolj pasivna je bila pred tem HDZ-jeva vlada, ves čas pa sta se rezervirano vedla tudi sodstvo in policija.

izjava

Zaradi vseh nepravilnosti, ki so se nakopčile v hrvaškem nogometu in mu močno majejo zaupanje v športno regularnost in poštenost, so ta, na Hrvaškem še vedno najbolj zasidran šport začeli množično zapuščati tudi njegovi ljubitelji. Gledalcev na štadionih je vse manj, kot razlog za to pa v glavnem navajajo Zdravka Mamića. Tako ne sme čuditi, da je njegova aretacija pred današnjim hrvaškim derbijem med Dinamom in splitskim Hajdukom ponovno prebudila evforijo med gledalci, ki napovedujejo velik obisk zagrebškega stadiona. Je to znak, da se na Hrvaškem vrača vera v nogomet? Zvonko Alać, novinar portala Index.

izjava

O nepravilnostih in stranpoteh hrvaškega fuzbala smo sicer obsežno govorili tudi v novembrskem Zeitgeistu

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness