Infoblok razpisov in subvencij

Infoblok razpisov in subvencij

Oddaja
13. 8. 2012 - 15.00

 

Konec julija je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu, ki spreminja način subvencioniranja prevoza za dijake in študente. Po novem subvencija prevoza ni več ena od pravic iz javnih sredstev, o kateri odločajo centri za socialno delo, temveč o njej odloča ministrstvo, pristojno za promet.

Do subvencije imajo pravico dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki stanujejo več kot 5 km od izobraževalne ustanove. Upravičenci lahko s pomočjo vloge kupijo subvencionirano mesečno vozovnico. Vlogo mora potrditi izvajalec vzgojno-izobraževalnega programa.

Na podlagi subvencionirane mesečne vozovnice v medkrajevnem avtobusnem ali železniškem prometu bo imel upravičenec pravico do brezplačne uporabe mestnega prometa. Cena subvencionirane vozovnice je odvisna od razdalje, ki jo upravičenec prepotuje in se giblje med dvajsetimi in petdesetimi evri.

Zakon poleg splošne subvencionirane mesečne vozovnice uvaja mesečno vozovnico za 10 voženj domov za vse tiste, ki med izobraževanjem bivajo v kraju izobraževanja. Ne glede na razdaljo prevoza znaša cena, ki jo plača upravičenec, 15 evrov.

Po novem gmotni položaj družine ne vpliva več na višino subvencije oziroma cene, ki jo plača upravičenec. Na ministrstvu prav tako opozarjajo, da se z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu ukinja dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji.

Letos bo brez postelje ostalo veliko več študentov kot druga leta, saj ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne priznava več absolventskega statusa. Tako študenti, ki so na univerzi pridobili status absolventa, niso več upravičeni do subvencije za bivanje v študentskih domovih s strani ministrstva. Igorja Brleka iz uprave študentskih domov smo prosili za komentar...

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Študentski domovi v Ljubljani letos razpisujejo slabih 7500 ležišč. Od tega jih je skoraj 2700 namenjenih za študente, ki jim bo subvencija prvič podeljena, preostala so namenjena tistim študentom, ki bivanje podaljšujejo. Zaradi ukinitve subvencij absolventom je letos možno, da bo ostalo nekaj ležišč praznih. Igorja Brleka smo vprašali, kaj se bo zgodilo s temi ležišči.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V Mariboru javni študentski domovi razpisujejo 950 ležišč za novince in nekaj čez 1800 za tiste, ki bivanje podaljšujejo. Situacija glede ležišč, ki so bila do sedaj namenjena absolventom, je podobna kot v prestolnici. Absolventi boste morali najverjetneje poiskati ležišča pri zasebnikih. Upravo študentskih domov v Ljubljani smo prosili, da vam ponudijo kakšen nasvet.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Prav tako se lahko za pomoč obrnete na Brezplačno posredovalnico sob, ki deluje v okviru Zavoda Študentska svetovalnica. Zavod Študentska svetovalnica omogoča tudi začasno brezplačno nastanitev v Študentski hiši Srce posameznikom, ki se znajdejo v socialni stiski. Študentska hiša Srce je prva varna hiša za študente v Evropi.

Predvčerajšnjim se je končala 7. poletna šola Summer School of Methods and Techniques, ki jo je Fakulteta za družbene vede organizirala skupaj z European Consortium for Political Research Universe v Essexu. Poletna šola je bila namenjena magistrskim in doktorskim študentom, predavateljem in raziskovalcem političnih ter družbenih ved. Na tečajih so se izpopolnjevali predvsem v kvalitativnih, kvantitativnih in združenih metodoloških pristopih znanstvenega raziskovanja. Tečajnikom so predavali raziskovalci in znanstveniki z evropskih in ameriških univerz.

Včeraj je bil mednarodni dan mladih. 12. avgust je za dan mladih leta 1999 razglasila generalna skupščina OZN. Čeprav se v Sloveniji mnogo mladih čuti odrezanih od trga dela in ne vidijo svetle prihodnosti, so na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije objavili pozitivne statistike. Te kažejo, da se izobražuje kar 95 odstotkov mladih med 15. in 19. letom, da je delovno aktivnih 50 odstotkov mladih, starih od 20 do 24 let, in da ima 75 odstotkov mladih med 25. in 29. letom službo.

Kljub temu na Statističnem uradu ugotavljajo, da Slovenci študiramo tja do 30. leta in da stalne zaposlitve ne moremo dobiti. Prav tako se vse kasneje odselimo od staršev in se le redko in vse kasneje poročamo.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Boni se vračajo! Od srede, 15. avgusta, dalje bo spet mogoče koristiti študentske bone. Dober tek.

V petek se je iztekel rok za oddajo vlog za bivanje v študentskih domovih za prve prosilce. Vsi, ki bivanje v študentskih domovih le podaljšujete, imate čas za oddajo vloge do 20. avgusta. Takrat se izteče tudi rok za oddajo vlog za bivanje pri zasebnikih s subvencijo. Vlogo lahko letos oddate v elektronski obliki.

Študentje v Ljubljani se boste lahko ob večerih do prvega septembra zabavali na Trnfestu. Za tiste, ki imate raje klasično in operno glasbo, pa bo zanimiv Festival Ljubljana. Študentje s povprečjem višjim od 8,5 imajo na festivalu kar 80-odstotni popust.

Avgusta kot vsako leto po Sloveniji zaživi Kino pod zvezdami. Upamo, da bo preživljanje večerov pod zvezdami za absolvente v prihajajočih mesecih še vedno izbira in ne nuja.

V Mariboru in partnerskih mestih še vedno poteka ogromno prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture, med njimi gre izpostaviti razstavo Govorica miru v Pokrajinskem muzeju Maribor. Vodeni ogledi v slovenskem jeziku bodo potekali petnajstega, osemnajstega in devetnajstega avgusta.

Predvsem za študente primerjalne književnosti bodo verjetno zanimivi dnevi Poezije in vina, ki bodo potekali med 23. in 25. avgustom na Ptuju. Dnevi poezije in vina so v 16 letih v Slovenijo pripeljali več kot 400 pesnikov z vsega sveta. Na Študentski založbi smo povprašali, kaj bi priporočili študentom, ki se zanimajo za poezijo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Študentom, ki se pripravljajo na izpitno obdobje, pa želimo, da opravijo čim več obveznosti in da jim ob pripravah na prihajajoče izpite ostane kakšen večer za sprostitev in užitek.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness