Ekstrakt konoplje

Oddaja
7. 4. 2016 - 8.15

Zadnjo s konopljinim sirom pomazano Vsemogočno travico smo zabelili z vestjo o spremembah uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki prinaša novosti tudi na področju medicinske uporabe konoplje oziroma njenih učinkovin. Potem ko je njena predhodnica leta 2014 za medicinske namene legalizirala kanabinoid THC oziroma dovolila zdravila na njegovi osnovi, je vlada Mira Cerarja storila drobcen korak naprej in omogočila zdravila tudi na podlagi ekstraktov konoplje.

S spremembami uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog v času vlade Alenke Bratušek je bila, kot je znano, omogočena zgolj uporaba zdravil na osnovi THC-ja, ki je bil iz 1. skupine prepovedanih drog premeščen v 2., za katero je dovoljena tudi medicinska uporaba. Samo rastlino konopljo, njene tinkutre in ekstrakte so spremembe takrat zaobšle, s tem ko so izvlečki ostali v 1. skupini prepovedanih drog, pa je ostalo kakopak prepovedano tudi kakršnokoli zdravljenje z njimi. Po zadnjih marčevskih vladnih posegih tinkture, ki so v skladu z Evropsko farmakopejo vrste ekstraktov, v razvrstitvi prepovedanih drog niso več omenjene, sami ekstrakti pa so po novem tako v 1. kot v 2. skupini prepovedanih drog. Kot pojasnjuje Jože Hren z Ministrstva za zdravje, to skupaj s ključno opombo ob njihovi omembi v seznamu dovoljuje uporabo zdravil na osnovi konopljinih izvlečkov.

izjava

S tem, ko gandžini ekstrakti ostajajo tudi v prvi skupini prepovedanih drog, in z opombo, ki izrecno dovoljuje le uporabo preverjenih zdravil na njihovi osnovi, hašiševo olje oziroma smola in druge oblike zdravljenja ter samozdravljenja z izvlečki konoplje seveda ostajajo prepovedani. Po besedah sogovornika vlada in ministrstvo z omejevanjem dovoljene uporabe na zdravila skušata zmanjšati pred nepreverjenimi ekstrakti in učinkovinami ter zagotoviti kakovost tovrstne terapije.

izjava

Pomanjkljivosti sprememb Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog v času prejšnje vlade so se začele kazati lani, ko so v domače lekarne začela prihajati zdravila na osnovi THC-ja. Ker so ekstrakti konoplje za zdravstveno rabo ostali prepovedani, so v Sloveniji ostala nedostopna tudi zdravila na njihovi osnovi oziroma na podlagi naravnih kanabinoidov, namesto njih, pa so na voljo magistralna s sintetičnimi učinkovinami. Kot pojasnjuje Andreja Čufar, direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, so v skladu z zdaj že bivšo uredbo lahko na novo registrirali le učinkovino THC.

izjava

Če so bili prvi slovenski koraki k legalizaciji medicinske uporabe konoplje omejeni na zdravila na osnovi THC-ja, pa ti niso omogočali koriščenja vseh potencialov trave niti na področju farmacije. Da praktična izločitev zdravil na osnovi fitokanabinoidov in dopustitev zgolj sintetičnih učinkovin kot posledica nadaljnje prepovedi ekstraktov konoplje še naprej skoraj povsem omejuje zdravljenje s konopljo in zdravili z njenimi učinkovinami, je po prvih izkušnjah spoznala tudi domača medicinska stroka. Na njihovo pobudo, tako kot tudi pred dvema letoma, je vlada konec marca potrdila spremembe, ki bodo omogočile širši nabor zdravil.

izjava

Onkologinja Josipina Ana Červek sicer meni, da je Uredba o razvrstitvi prepovedanih drog že pred zadnjo spremembo dovoljevala tudi uporabo zdravil z naravnimi učinkovinami, ob tem pa opozarja da slednja kljub enaki indikaciji ne učinkujejo enako kot magistralno zdravilo s sintetičnimi kanabinoidi.

izjava

Magistralno zdravilo, ki poleg sintetičnega THC-ja vsebuje še sintetični CBD, pa po marčevskih drobnih spremembah Uredbe o prepovedanih drogah kmalu naj ne bi bilo več edina možna izbira zdravnikov in pacientov v Sloveniji. Z drugačnim položajem konopljinih ekstraktov v uredbi po zagotovilih vlade ni ovir za registracijo denimo Sativexa, kot najbolj znanega med zdravili z naravnimi kanabinoidi. Ponudba pa se širi, bojda zgolj zaradi večje možnosti izbire, tudi med nenaravnimi kanabinoidi, saj je vlada v sklopu zadnjih sprememb 2. skupini prepovedanih drog dodala učinkovino nabilon. A kot za konec današnje travice pojasnjuje Andreja Čufar z agencije za zdravila, za zdaj pred kratkim potrjenih novosti v lekarnah razumljivo še ni čutiti.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.