Gandža na valovih

Oddaja
12. 4. 2018 - 8.15

Kljub kar dvema vloženima zakonskima predlogoma sprememb na področju  regulacije konoplje v Sloveniji za zdaj ne bo. Tako SD-jev predlog Zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa za medicinske namene kot predlog Zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC, ki sta ga pripravila SMC in Piratska stranka, v tem sklicu državnega zbora ne bosta sprejeta. Premier Miro Cerar je z odstopom nekoliko skrajšal aktualni mandat parlamenta, temu, da poslanci zakonov niso uspeli spraviti skozi parlamentarno proceduro in zato nista bila obravnavana, pa botruje tudi medsebojna neusklajenost obeh predlagateljev. Simon Zajc, poslanec SMC in vlagatelj predloga Zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC:

izjava

Nekoliko drugačnega mnenja so Pirati, ki pravijo, da je šlo za zavlačevanje - tudi tistih parlamentarnih strank, ki so njihovemu predlogu zakona obljubljale podporo. Ob nastopu mandata novega državnega zbora bo treba znova vložiti zakonski predlog, ker pa se ne bi radi ponovno zanašali na drugega, Pirati upajo, da bodo s prebojem v parlament to lahko storili sami.

Obema predlogoma zakonov je bila nenaklonjena tudi vlada; po mnenju Ministrstva za zdravje naj bi bila namreč v nasprotju z Enotno konvencijo Združenih narodov o mamilih. Zakon o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC navzkriž s konvencijo pride zaradi predloga črtanja konoplje s seznama prepovedanih drog,  Zakon o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa za medicinske namene pa po mnenju zdravstvenega ministrstva zato, ker ne predvideva državnega monopola pri pridelavi in odkupu konoplje za zdravstveno uporabo. Ministrstvo za zdravje v tem mandatu sodi v kvoto SMC, vodi pa ga njihova članica Milojka Kolar Celarc. Kljub temu pa, po besedah Zajca, v stranki regulacijo konoplje, tudi za osebno uporabo, podpirajo še naprej - zapisana naj bi bila tudi v programu za naslednje volitve.

Na Reki se je v marcu odvil protest “Osudite i mene”, ki ga je Društvo multiple skleroze iz Primorsko-goranske županije organiziralo v podporo obsojenemu bolniku Huanitu Luksetiću, ob tem pa zahtevalo legalizacijo gojenja konoplje v medicinske namene. Dijana Ivanišević, tajnica reškega društva za multiplo sklerozo:

izjava

Na Hrvaškem je sicer že nekaj let dovoljeno zdravljenje s kanabisom in z izdelki z njegovo vsebnostjo, bolniki pa se kljub temu srečujejo s številnimi težavami. V lekarnah je poleg zdravil na osnovi kanabinoidov dosegljivo le še kanabisovo olje, ki pa je, kot pojasnjuje sogovornica, predrago in dvomljive kvalitete.

izjava

Nekoliko nižje od Reke, na območju otoka Lošinj, je velikonočni zajec na valovih razburkanega Jadrana v dneh okoli prazničnega vikenda pustil nenavadno darilo: 60-kilogramski paket s kanabisom. Namesto ljubiteljev gandže je dosegel lokalnega ribiča, ta pa ga je nemudoma predal policiji. Podobne pakete je 10 dni pred tem hrvaška policija odkrila tudi na južni strani otoka Hvar, na Visu in pod dubrovniškim obzidjem, skupaj pa so vsebovali približno 185 kilogramov trave. Domnevajo, da je kanabis padel s plovila med potjo iz Črne Gore v Italijo, ne izključujejo pa tudi drugih poti.

Pred koncem še v Srbijo, od koder prihaja razveseljiva novica. Iniciativa za spremembe zakonske regulacije kanabisa (IRKA)* poroča o prvi oprostilni sodbi v primeru zdravljenja s kanabisom. Danijela Stankovića, ki ga je osnovno sodišče zaradi posesti nekaj manj kot 50 gramov kanabisa obsodilo na 3 leta in 2 meseca zapora, je višje sodišče v Leskovcu oprostilo krivde, odločitev pa je nato potrdilo še pritožbeno sodišče v Nišu, s čimer je sodba pravnomočna. Sodišče je prisluhnilo argumentom obtoženega, da gandže ni posedoval z namenom nadaljnje prodaje, pač pa izključno za zdravljenje žene, ki boleha za multiplo sklerozo.
 

*popravljeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.