Podajanje zakonskega zvitka

Oddaja
11. 2. 2016 - 8.15

Zakonski predlog Socialnih demokratov o regulaciji konoplje in njenih derivatov, ki je jeseni nekoliko oživil domače dogajanje okoli legalizacije ganžde, je konec januarja po prvem javnem pretresu romal v  vladno  koalicijsko usklajevanje. Ob SD-ju, ki navkljub prvim dokaj negativnim odzivom, upa na končni uspeh in sprejetja zakona, pa se s politično umestitvijo konoplje ukvarja tudi večina preostalih parlamentarnih strank, ki v kratkem prav tako napovedujejo predstavitev svojega predloga. Navidez pestro politično dogajanje pa zaenkrat konkretnih premikov še ni prineslo

Zakon o regulaciji rastline konoplje in njenih derivatov, ki ga je SD predlagala v dveh različicah, bolj in manj konzervativni, imata koalicijski partnerici in pristojna ministrstva na mizi dobrih 14 dni, kljub temu pa so uradni odzivi za zdaj skromni. Čeprav naj bi se po navedbah Dela o zakonskem predlogu tako v SMC-ju kot v Desusu izrekli že pretekli teden, so to storili le slednji; kot pojasnjuje Gorazd Prah, strokovni sodelavec SD in vodja strankinega projekta Legalizator, pa vse pripombe in stališča pričakujejo v prihodnjih dneh.

izjava

Mnenje ene od koalicijskih partneric, stranke Desus, je že znano. Navajamo pisni odgovor, ki so nam ga posredovali s stranke upokojencev.

“Stališče DeSUSa je, da podpiramo uporabo konoplje v medicinske namene. Predloga SD zaenkrat ne podpiramo, saj menimo, da bi njihov predlog v tem momentu sprožil dolgotrajno javno razpravo in bi se lahko ponovila zgodba Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, bolniki pa bi posledično prišli do nujno potrebnih zdravil oziroma pripravkov iz konoplje bistveno kasneje.”

No, Desusovemu nasprotovanju ne botruje samo bojazen za bolnike, ki bi predolgo čakali na zdravljenje z gandžo, ampak predvsem odklonilno stališče do uzakonitve rekreativnega uživanja konoplje, ki ga predvideva predlog SD. Kakorkoli, zaradi podobnih razlogov se socialnim demokratom obeta tudi košarica največje vladne stranke. Čeprav se nam iz SMC-ja niso odzvali, njihovi poslanci pa se bodo do predlaganega zakona predvidoma opredelili v tem tednu, so že ob njegovi predstavitvi pojasnili, da gredo tudi njihova prizadevanja v smeri legalizacije konoplje v medicinske namene. Predvidoma naj bi pri tem stališču tudi ostali.

Zdravstvena uporaba gandže bo očitno tisti skupni imenovalec, ob katerem bo politika najlažje prišla do soglasja. Z izjemo opozicijskih Nove Slovenije in SDS-a v državnem zboru zastopane stranke neodvisno od predloga socialnih demokratov in skupaj z njihovimi poslanci še naprej pripravljajo ločen predlog za regulacijo konoplje. Medstrankarsko delovno skupino je, kot spomni poslanka te stranke Violeta Tomić, spodbudila Združena levica, ki se je v nasprotju z SD-jem odločila za manj solistično in velikopotezno ter bolj pragmatično pot. Širšo uzakonitev gandže je predvidela postopoma, v več korakih.

izjava

Rešitve delovne skupine pa se v tej drugi fazi omejujejo zgolj na zdravstveni vidik uporabe konoplje.

izjava

Konkreten predlog naj bi stranke javnosti predstavili v kratkem, po mnenju Bojana Dobovška iz parlamentarne skupine nepovezanih poslancev pa bi bilo uporabo konoplje v medicini najustrezneje urediti s pravilnikom.

izjava

V parlamentarni delovni skupini kot rečeno sodelujejo tudi Socialni demokrati. Da bodo stranke glede tako imenovane medicinske konoplje prej našle skupni jezik kot pri njihovem predlogu, ki legalizacijo konoplje širi tudi na področje rekreativnega uživanja oziroma v bolj liberalni različici dovoljuje tudi gojenje za osebno rabo in oblikovanje konopljinih socialnih klubov, priznava tudi Prah. Ob tem pa opozarja na razlikovanje načinov, kako to doseči.  

izjava

Če za priznanje konopljinega statusa in njene uporabe v zdravstvu večina parlamentarnih strank nima načelnih zadržkov, pa utegne Združena levica pri svoji postopni regulaciji gandže pri tretjem koraku, če se ga namerava lotiti še v tem mandatu, naleteti na enake težave kot njeni malo manj levi poslanski kolegi. Na to, da politika širši legalizaciji gandže ni naklonjena, njeno uživanje iz povsem nezdravstvenih vzgibov pa bo najverjetneje ostalo še nekaj časa nedovoljeno, kažejo tudi zadržki poslanca Dobovška.

izjava

Takšna necelovita regulacija konoplje oziroma njena legalizacija zgolj v zdravstvenem segmentu pa bi po mnenju Gorazda Praha, s komer zaključujemo tokratno Vsemogočno travico, pustila kopico nerešenih problemov.

izjava

 

Rubriki pomaga cveteti BudSizon.eu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness