Pohanje v času korone

Oddaja
9. 4. 2020 - 7.30

Dneve samote in preživljanja časa v domačem okolju si marsikdo krajša z gandžo, močna prenosljivost aktualnega koronavirusa pa pri njenem uživanju narekuje previdnost in odrekanje ritualom skupinskega kajenja. A pandemija COVID-19 ne spreminja samo uživalskih navad, vse bolj vpliva tudi na prodajo in preostali biznis, povezan s konopljo. 

Umivaj si roke, ne dotikaj se obraza in izogibaj se družabnih stikov
 / 13. 3. 2020

Splošna navodila o izogibanju socialnim stikom v teh dneh toliko bolj veljajo tudi za kajenje gandže, saj ritualno podajanje jointov povečuje možnost okužbe. Pri potovanju špinela od ust do ust kaj hitro pride do kapljičnega prenosa izločkov iz dihal, ker pa je koronavirus precej obstojen na različnih površinah, tveganje prinašajo, če ponovimo pridigo še na tem mestu, tudi neumite roke, prek katerih potuje zvitek. Izpostavljanje filtra ognju in uporaba raznih ustnikov, tako za jointe kot za bonge, kot ukrepa za preprečevanje delovanja ter širjenja koronavirusa tako nista dovolj, možnost okužbe predstavljajo tudi kontaminirani papirčki, filtri in drugi pripomočki. 

Če že uživanje gandže v družbi povečuje možnost okužbe s koronavirusom, pa naj bi jo njene učinkovine zmanjševale. Vsaj tako nas nagovarjajo z nasveti in oglasi predvsem po spletu, pa tudi v drugih medijih, ki so terapevtski značaj kanabinoidov razširili na obolenje, ki ga povzroča koronavirus, krajše COVID-19. V ospredju tovrstnih zagotavljanj je CBD, ki naj bi učinkoval predvsem preventivno, hkrati pa naj bi s protivnetnim delovanjem lajšal nekatere simptome COVID-19, kot so bolečine. Četudi kanabinoidom pripisujejo pozitiven vpliv na imunski odziv, pa bi bilo na podlagi tega sklepati o njihovem neposrednem vplivu na koronavirus po mnenju zdravstvene stroke sporno. Povezave med delovanjem virusa in konopljinimi učinkovinami namreč niso znanstveno preverjene, trditve, da kanabinoidi preprečujejo okužbo ali vplivajo na potek COVID-19, pa so za zdaj* strokovno neutemeljene in zavajajajoče.

Vaporizer, vaporizator ali uparjevalnik.
 / 9. 4. 2015

Ker koronavirus povzroča težave dihal, kajenje gandže ne povečuje samo tveganja za okužbo, če to počnemo v družbi, pač pa utegne vplivati tudi na simptome bolezni, ki jo povzroča. Inhaliran dim draži dihalne poti, zato se je v primeru okužbe priporočljiveje jointu odpovedati in se poslužiti drugih načinov uživanja kanabisa. Manj škodljivo je že vejpanje, če pa dihal pri iskanju konopljinih psihoaktivnih užitkov nikakor ne želimo dodatno obremenjevati, nam preostane oralno zaužitje bodisi smole bodisi precej bolj slastnih piškotov ali drugih slaščic z vsebnostjo THC-ja. 

Začasna zaustavitev socialnega življenja, ki je ob razglasitvi pandemije zajela dobršen del sveta, vpliva tudi na ponudbo gandže, sploh v državah, kjer je njena prodaja dovoljena. Iz Nizozemske so v sredini marca prihajale fotografije dolgih vrst izpred coffee shopov, ki so takrat skupaj z drugimi poslovnimi dejavnostmi in javnimi institucijami zaprli vrata. Ker je  posest kanabisa na Nizozemskem omejena na 5 gramov, si pretirane zaloge, ki bi zadostovala za ves čas trajanja ukrepov, mnogi niso uspeli zagotoviti, kljub temu pa jih to ni zmotilo, da ne bi izkoristili še zadnje možnosti. Oblasti so kasneje ukrep razveljavile in priljubljenim prodajalnam gandže v omejenem obsegu vendarle pustile delovati.*

Podobna je zaenkrat situacija v Združenih državah Amerike, kjer je večina zveznih držav, ki omogoča prodajo kanabisa za medicinske namene, slednjo uvrstila med nujne storitve. Podobno kot lekarne ostajajo prodajalne tako imenovane medicinske konoplje odprte, so se pa v sklopu ukrepov proti širitvi okužbe s koronavirusom usmerile na naročila, hitri prevzem in dostavo

Vpliv legalizacije gandže v ZDA na mehiško-ameriško zeleno mešetarjenje.
 / 17. 3. 2016

Z upoštevanjem podobnih omejitev zaenkrat ostaja kanabis v večini zveznih držav, kjer je dovoljen, dosegljiv tudi za rekreativne uporabnike, kljub napovedim, da se utegne tudi v ZDA prodaja za nemedicinske namene začasno ustaviti, pa ni bilo zabeležiti strahovitega povpraševanja po konopljinih vrhih. Potem ko je prodaja po podatkih Headseta, podjetja, ki se ukvarja z analizo trga, povezanega s konopljo, v prvi polovici marca resda narasla v primerjavi z enakim obdobjem lani, je v drugi polovici preteklega meseca v nekaterih zveznih državah, kot sta Kolorado in Nevada, presenetljivo celo upadala. Posledice pandemije sicer že čuti celotna dejavnost, povezana s konopljo v ZDA, ki je že pred prihodom koronavirusa občutila ekonomsko pešanje. Številna podjetja so zaradi zmanjšanega obsega dela že začela odpuščati, bližnja prihodnost tovrstne industrije pa je, kot so izpostavili v reviji Forbes, toliko bolj negotova, saj bo zaradi pravnega statusa kanabisa na zvezni ravni težje računala na intervencijske ukrepe države.

 Rigorozno omejevanje socialnih stikov in gibanja otežuje razmah črnega trga, ki bi sicer ob umanjkanju legalne ponudbe gandže zagotovo prišel na svoj račun. Če v Sloveniji, tudi zaradi samooskrbnosti in samozadostnosti s konopljo, večjih sprememb ni zaznati, pa bi se naj na Otoku že čutile posledice pandemije. Po navedbah enega od brightonskih dilerjev za Vice naj bi se kopnenje zalog poznalo na vse višjih cenah. Slednje naj bi za unčo oziroma slabih 30 gramov iz predkriznih 160 narasle na 240 funtov.

Zakajajte se varno, ostanite zdravi in na slišanje ponovno čez 14 dni. 

________________
*dodano kasneje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness