Položaj migrantov

Oddaja
29. 10. 2014 - 20.00

Migrantje so bili v zgodovini Zahoda in njeni fantazmi naroda dojeti kot ne-državljani, saj so večkrat prestali v brezpravnem položaju. Njihova situacija je mnogokrat pokazala na vrzel med diskurzom in prakso. Deklarativno zagovarjanje človekovih pravic je namreč spremljela njegova druga tako rekoč hrbtna stran, ki je kazala na njegovo protislovnost. To učinkovitost izjav o človekovih pravicah so lahko izkusili številni ljudje brez države, ki zaradi statusa ne-državljana prav tako niso bili ljudje, saj brez registriranosti pod etiketo državljana niso imeli na voljo mehanizme, ki bi uveljavljali te po naravi dane pravice. V tokratnem Zeitgeistu smo pobližje pogledali položaj migrantov, ki so se zatekli v Italiji, ali jo le prečkajo in ki nam še vedno pričajo o delovanju teh istih oblastnih mehanizmov.

Kakšno vlogo imajo mednarodne institucije pri krojenju usode migrantov? Kako je potekala evropska operacija Mas Maiorum, ki jo je sprožila Italija? Kako evropska in italijanska zakonodaja urejata položaj migrantov?

Posvetili smo se tudi položaju mladoletnih migrantov, zlasti mladostnikom, ki se izkrcajo na obalah južne Italije brez spremstva odraslih oseb, in so zato v nevarnosti, da postanejo žrtve delovnega in spolnega izkoriščanja.

Prisluhnite!

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness