Feministično zgodovinjenje z Jasmino Jerant in Urško Repar

Oddaja

V tokratnem feminističnem jutranjem pogovoru zaključujemo temo feminističnega zgodovinjenja in mapiranja z gostjama Jasmino Jerant in Urško Repar, dvema izmed sodelujočih pri nastanku turističnega vodnika Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk. Vodnik, ki je letos izšel pri Mestu žensk, vsebuje nabor 25 slovenskih krajih in tudi prav toliko različnih zgodb iz zamolčane zgodovine žensk, ki so v vodniku fizično povezane s prostori njihovega delovanja, rojstva, ustvarjanja in boja. Vodnik je nastal iz želje po popularizaciji zgodovine žensk, predvsem prezrtih poglavij, zato usmerja pogled in vodi korak po poteh slovenskih pionirk, ki so utirale pot žensk v poklicno življenje. Skupaj s sogovornicama bomo uvodoma najprej predstavile vodnik in idejo za njegovim nastankom ter nadalje odpirale širše teme, ki so vezane na ženske zgodbe in njihovo umeščenost v zgodovinski kanon ter muzejski ter galerijski repertoar.

Jasmina Jerant se je po dolgoletnem bivanju med Kalifornijo in Madžarsko, kjer je na Srednjeevropski univerzi magistrirala iz političnih ved, pred leti vrnila v Slovenijo. Pred odhodom v tujino je delovala kot novinarka in urednica, med drugim na Radiu Študent, kjer je pripravljala in vodila feministično oddajo Sektor Ž. Danes dela kot tekstopiska v kongresnem turizmu, z Mestom žensk in zavodom Urbana Vrana pa sodeluje pri pripravi in izvedbi turistično-izobraževalnih vodstev in publikacij o zgodovini žensk. Piše kratke zgodbe in tako življenje kot prostor dojema skozi pripovedni lok. Zaposlena je na Centru za socialne inovacije Pedagoške fakultete, kot doktorska študentka Fakultete za socialno delo v Ljubljani raziskuje univerzalni temeljni dohodek.

Urška Repar je kustosinja, etnologinja in kulturna antropologinja. Trenutno deluje kot kustosinja v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer je tudi koordinatorka projekta Ženske stopinjiCE, ki je namenjen namenjen raziskovanju zgodb in življenja različnih žensk iz okolice Celja.

Dvojezični turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk je izšel l. 2021 pri Mestu žensk skupaj še z vodnikoma po Hrvaški in Severni Makedoniji. Vodnik pripoveduje o umetnicah, političarkah, odvetnicah, učiteljicah, novinarkah, zdravnicah in podjetnicah, ki so ženskam na Slovenskem utrle pot v poklicno življenje. Govori o revolucionarkah, ki so se borile za dostojno življenje, in o prvih ženskah, ki so se preživljale s plačanim delom kot tovarniške delavke, kmetice in služkinje. Obenem vabi k obisku krajev, v katerih so živele in delale. Predgovor vodniku je prispevala Svetlana Slapšak, besedila pa so delo desetih avtoric, ki raziskujejo zgodovino žensk, poleg urednice so to še Ana Cergol Paradiž, Manca G. Renko, Jasmina Jerant, Katja Pur, Urška Repar, Irena Selišnik, Urška Strle, Petra Testen Koren in Nina Vodopivec.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness