Koupe ni več, zdaj gre za turizem

Oddaja
3. 6. 2022 - 9.00

Obvestilo o stanju vode na kopalnem območju Kolpa Primostek

Ministrstvo za okolje in prostor v Slovenskem poročilu o stanju kopalnih voda v lanskem letu podaja informacije o razvrstitvi kopalnih voda v razrede kakovosti na osnovi mikrobiološke kakovosti vode v lanski in treh predhodnih kopalnih sezonah. 83,0 % (39 od 47) kopalnih voda je bilo odličnih, 10,6 % (5) dobre kakovosti, zadostni sta dve (4,3 %), v slabem stanju pa je ena kopalna voda – kopalno območje Kolpa Primostek.

Kot že vrsto let, so odlične kopalne vode Blejskega, Bohinjskega jezera, Šobčevega bajerja ter večina lokacij na morju; ponovno so odlične vse kopalne vode reke Soče in kar pet lokacij na Kolpi. Mikrobiološka kakovost vode se na kopalnem območju Kolpa Primostek spremlja od leta 2009. Kakovost vode se je zadnja leta gibala med dobrim in zadostnim, ob množičnem obisku turistov v zaledju kopalne vode zaradi zaprtja mej ob pandemiji pa je bilo zadnji dve leti zaznati večjo spremenljivost kakovosti vode.

Molekularne analize vode so pokazale, da glavnino fekalnega onesnaženja prispeva človek. Izrazit je tudi trend slabšanja kakovosti vode.

Kopalna voda na osnovi statistične obdelave podatkov monitoringa v obdobju 2018-2021 po kakovosti vode ne dosega več predpisanih standardov kakovosti in je razvrščena v kategorijo slabe kakovosti. Zakonodaja za tako kopalno vodo določa pripravo in izvedbo ukrepov za izboljšanje stanja. Za kopalno vodo v slabem stanju zahteva prepoved ali odsvetovanje kopanja.

Vlada je sprejela Program ukrepov upravljanja kakovosti kopalne vode za kopalno območje Kolpa Primostek zaradi nedoseganja standardov kakovosti kopalne vode. Program vključuje naslednje ukrepe za lokalno skupnost in inšpekcijske službe s postavljenimi roki izvedbe:

vzpostavitev komunalne infrastrukture v aglomeraciji Primostek ter dokončanje komunalne opremljenosti aglomeracije Podzemelj-Zemelj,
nadzor nad odvajanjem in čiščenjem odpadnih komunalnih voda v razpršeni poselitvi ter preveritev morebitnih nelegalnih izpustov odpadnih voda in nelegalnih priključkov na komunalno infrastrukturo na prispevnem in vplivnem območju kopalne vode.
Učinke izvedenih ukrepov spremljajo z raziskovalnim monitoringom v zaledju kopalne vode, kateri že poteka tudi pred začetkom kopalne sezone.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.