Kraja plač

Oddaja
5. 12. 2022 - 18.00

Ko govorimo o kraji, tatvini in podobni kriminaliteti, redkokdaj pomislimo na neizplačane plače, nevplačevanje prispevkov, ignoriranje pravice do regresa, faktorizacijo in druge nezakonite poteze, ki se jih lastniki podjetij in drugi zaposlovalci poslužujejo, kot da ne gre za kazniva dejanja kršenja temeljnih pravic delavcev. Kategorija t.i. kraje plač je v primerjavi z ostalimi oblikami kraje po svetu najobsežnejša. Poleg nezakonitih načinov nižanja stroškov dela pa se sindikati v Sloveniji aktivno borijo tudi proti bolj subtilnim oblikam zmanjševanja plač, kot je na primer neusklajevanje z inflacijo. O konkretnih primerih t.i. kraje plač smo govorili s predsednico Sindikata Tuš, Mirjano Janjić, in sindikalno zaupnico Visokošolskega sindikata Slovenije, Sandro Bašić Hrvatin.

Oddajo pripravljata Hana Radilovič in Julij Borštnik v posvetovanju s člani Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Nudimo brezplačno svetovanje s področij delovnega prava in prava socialne varnosti na odprtodelovisce@radiostudent.si.

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela. Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014–2021.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.