Kršitve in pristojni organi

Oddaja
15. 6. 2022 - 12.00

Na aktualnem primeru suma kršitev vrste delavskih, socialnih, sanitarnih in drugih pravic in zakonodaje v podjetjih Selea in Marinblu* smo analizirali odzivanje pristojnih organov. Govorili smo z Goranom Lukićem, vodjo Delavske svetovalnice, ki je primer predstavila javnosti, prav tako pa z glavnim inšpektorjem za delo, Jadrankom Grlićem, državnim sekretarjem ministrstva za delo, Danom Juvanom, predstavnikom finančne uprave, Stojanom Glavačem ter s predstavnikom društva Stvarnost, Julijem Borštnikom.

Zakaj do primerov, ki mejijo na novodobno suženjstvo, sploh prihaja in kako jih preprečiti? Kje iskati odgovornost in kje rešitve?

 

Oddajo pripravljata Hana Radilovič in Julij Borštnik v posvetovanju s člani Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Nudimo brezplačno svetovanje s področij delovnega prava in prava socialne varnosti na odprtodelovisce@radiostudent.si.

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela. Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014–2021.

 

* Rozana Šuštar, s katero smo pred oddajo govorili po telefonu, v oddaji ni želela sodelovati, namesto odgovorov na naša pisna vprašanja pa je odvetnik zakoncev Šuštar, zastopnikov Maribluja in Selee, Milan Vajda, poslal dopis, ki so ga pred tem poslali že Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru: Dopis Milana Vajde tožilstvu.

Dopis je pospremil z naslednjim zapisom:

»Spoštovani,

V imenu ga. mag. Rozane Šuštar  in dr. Borisa Šuštarja,  in njunih družb MARIN BLU d.o.o., Kozina in Selea d.o.o., Kozina,

vam posredujemo  obvestilo, ki smo ga posredovali na Okrožno državno tožilstvo v Kopru.  V tem dopisu so poda njihova stališča in videnje zadeve.

Tema razmer na delovnih mestih je dobra tema, vendar pa  ob tem obravnavati to družinsko podjetje, pa ni primerno.

Kje na delovnih mestih v proizvodnji so razmere za delavce boljše ?  Ali pa v zdravstvu, akademski sferi, ali na RTV itd ?

Kako je npr. hoditi v službo novinarju Igorju Pirkoviču na RTV ?  Kakšen odnos ima do njega npr. kolektiv oz. novinarska srenja ?

Skratka,  tema je zelo dobra. Ni pa dobro, da se zakoncem Šuštar in njunima otrokoma povzroča škoda, zlasti preko družbenih omrežij ?

Novinarski pristop novinarke Eugenije Carl  v tem konkretnem primeru  ni pošten, niti ne objektiven.  Gre za zlorabo novinarstva.

Če boste pri vašem delu sledili  formi in vsebini novinarke Eugenije Carl ali se po njej zgledovali, ali po njej podobnim,  ne boste nikoli dobri in spoštovani  novinarji.

Slabo novinarstvo, namreč  ni novinarstvo !

Če imate kakršna koli dodatna vprašanja nas prosim kontaktirajte.

Lep pozdrav,

Milan Vajda, odvetnik«

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.