Federacija fužinarstva

Audio file
Vir: Lastni vir

Vir: Lastni vir
Audio file
1. 11. 2022 - 21.00
Opustimo Github

Z nocojšnjo edicijo nadaljujemo serijo oddaj o "kovačnicah" proste programske opreme. V prvem delu smo obdelali problematiko korporativne komodifikacije odprte kode na najbolj razširjeni platformi za odprto kodo, Github. Microsoft je pred štirimi leti kupil to največje zbirališče kode na enem mestu, iz katerega črpa naloženo kodo v model strojnega učenja, ki poganja plačljivo orodje Copilot. Podobno kot "autosuggest" tipkovnice na telefonih, na podlagi napisanega predlaga nadaljne vrstice kode, glede na podobnost pojavnosti v skeniranem korpusu odprte in proste programske opreme. Tukaj pa se nahaja en hakeljc; medtem ko določene odprtokodne licence, kot so apache in MIT licence (poleg izvorne kode v javni domeni) dovoljujejo kakršnokoli rabo, copyleft licence kot sta recimo GPL in AGPL izrecno prepovedujeta rabo kode, v kolikor program, v katero smo ga vključili, prav tako ni deljen dalje pod istimi pogoji. Torej "autosuggest" copyleft kode, kar Githubov Copilot dokazano počne, verjetno vodi v kršitev licenčnih pogojev, končno besedo bodo imeli pravniki na sodišču. V bistvu pa lahko pride tudi do kršitve s strani uporabnika Copilota nevede, saj vir priporočene kode ni naveden.

Vir: Lastni vir
Audio file
14. 7. 2020 - 21.00
I HATE COMPUTERS

Zaradi zlorabe pogojev uporabe proste programske opreme ter drugih problemov, ki pestijo platformo github, recimo to, da je sama zaprtokodna, je organizacija Software Freedom conservancy sprožila kampanjo Give Up Github. V kampanji pozivajo razvijatelje odprte kode na Githubu, naj razvoj preselijo na proste alternative, v starejših projektih pa pustijo sporočila, ki opozarjajo na problematike platforme. Matthew Butterick pa je skupaj s pravno družbo Joseph Saveri pozval deležnike v prosti programski opremi k skupinski tožbi, 3. novembra in 10. novembra pa so na zveznem sodišču ZDA vložili tožbo proti Microsoftu kot lastniku Githuba ter OpenAI podjetju, ki je razvilo umetnointeligenčni model na podlagi katerega Copilot sestavlja priporočila. Več info o tožbi lahko najdete na spletni strani https://githubcopilotlitigation.com/. Tukaj velja poudariti da beseda "Open" v OpenAI nima nobene veze z odprtostjo v smislu transparentnosti, razširljivosti ali deljenja. Je le prazen pojem, ki se marsikomu lepo sliši, med soustanovitelji podjetja pa je tudi alfašupak Elon Musk, v zadnjem času prezaposlen s kopanjem groba Twitterja in pri tem zaslužen za največji val migracij uporabnikov na federirane alternativne mrežne storitve do zdaj.

Federiranje platform za socialno kodiranje je v teku in bi v tehnoklistirju ocenila da predstavlja eno izmed daljnosežnejših alternativ softverskega fužinarstva, ki bodo predstavljene danes. Osrednja tema bo torej kako se oddaljiti izkoriščevalskega Githuba in pridružiti novemu valu razvoja proste programske opreme. Z nami bodo Otto Richter, član organizacije Codeberg, Daniel Pono Takamori s Software Freedom Conservancyja ter fr33domlover, avtor specifikacije ForgeFed za federiranje prostoprogramskih kovačnic.

 

Skupnost uporabnikov in razvijalcev kovačnice Gitea je lani izglasovala ustanovitev podjetja Gitea, da bi z dobički lažje stekel nadaljni razvoj platforme. Pri soglasju je prišlo okoli nesporazuma glede uporabe imena in domen projekta; lastništvo je bilo preneseno na podjetje, skupnost je pa pričakovala, da bo tržna dejavnost tekla pod kakšnim novim imenom.

Zato je skupnost objavila odprto pismo, v katerih izpostavlja razočaranje nad netransparentnim delovanjem. Poziva k ustanovitvi neprofitne organizacije z jasnejšim protokolom glasovanja in odločanja ter prenosom imena ter domen Gitea nanjo.

Na Codebergu je skupnost v luči nesodelovanja lastnikov podjetja Gitea sprožila fork, imenovan Forgejo. Več o projektu boste lahko izvedeli v kakšni prihodnji oddaji. Razvoju pa se lahko sledite na fedimiru ali pa se mu kar priključite v matrix sobo.

 

Še nekaj uporabnih linkov:

 - podpri Codeberg

 - coding.social, gibanje za socialno kodiranje

 - Forgefed protokol za federiranje softverskih kovačnic

Aktualno-politične oznake
Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj