Internet pod vašimi pogoji

Audio file
Vir: Lastni vir

workflow

V današnji oddaji govorimo o prav posebnem spletnem brskalniku - nyxt browserju. Za začetek kratko pojasnilo, brskalnik, po angleško browser, je program, ki teče na vašem računalniku in vam omogoča ogledovanje spletnih strani. To so naprimer Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome in tako naprej. Iskalnik na drugi strani, po angleško search engine, pa je spletna stran, ki vam omogoča iskanje spletnih strani po njihovi vsebini. Primeri so google.com, duckduckgo.com, searx.me, qwant.com, bing.com in tako naprej.

Google obvladuje oba omenjena aspekta dostopa do svetovnega spleta poleg tega pa še spletno pošto in še kaj, ampak danes bo poudarek predvsem na brskalnikih. Za občutek Googlove prevlade sva pripravila statistične podatke uporabe brskalnikov (nov 2020 stat counter) 64 % gchrome, 19 % safari, 3.6 % ff, 3.2 % edge, 2.1 % opera, 8 % drugi.

Audio file
6. 1. 2021 – 21.00
Kako obogateti na internetu v 90-ih in zakaj silicijeve doline ni mogoče posnemati.

Nyxt browser je nov poskus mišljenja brskalnika, ki se pri svoji zgradbi zgleduje po urejevalniku besedil Emacs, s tem je mišljena predvsem velika razširljivost in kostumizacija. S svojo orientiranostjo na uporabo tipkovnice in drugimi hudimi featureji/značilnostmi cilja na povečanje produktivnosti uporabnika. Spisan je v programskem jeziku Common lisp, ki je zelo zrel in vsestranski jezik z močno standardno knjižnico. Najino zanimanje za nyxt browser je gnano iz podobnih vzgibov, ki so pripeljali do začetka razvijanja nyxta. Razvijalca Pierre Nierhardt in John Mecouris, ki sta gosta današnje oddaje, sta iskala način, da bi šla fully functional, če prevedemo, da bi uporabljala samo programje, spisano v funkcijskih programskih jezikih. To je guix, emacs stack, ki mu je manjkal »funkcijski« brskalnik.

 

Mozilla chair's pay vs Firefox market share
Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj