30. 12. 2023 - 20.00

Italo Disco

Audio file

When the music plays in your fantasy, in the moonlight time I remember the games of my life ...

Pozdravljeni v oddaji DJ grafiti na Radiu Študent, v kateri tokrat v strahu, da nas ne ujame muzička inkvizicija, preučujemo fenomen žanra italo disca in poslušamo nekaj klasik, ki jih je ustvaril.

Seznam predvajanja:

1. Donna Summer & Giorgio Moroder - I Feel Love

2. La Bionda - I Wanna Be Your Lover

3. P. Lion - Happy Children

4. Trans-X - Living On Video

5. Digital Emotion - Go Go Yellow Screen

6. Fun Fun - Happy Station

7. Ken Laszlo - Hey Hey Guy

8. Miko Mission - How Old Are You

9. Valerie Dore - The Night

10. Max Him - Lady Fantasy

11. Albert One - Turbo Diesel

12. Mike Mareen - Love Spy

13. Brian Ice - Talking To The Night

14. Fancy - Lady Of Ice

15. Den Harrow - Bad Boy

16. Sabrina - Boys

17. Silver Pozzoli - Around My Dream

18. Mozzart - Jasmin China Girl

19. Eddy Huntington - USSR

20. Руся - Русалонька

21. Сергей Минаев - Братец Луи (Modern Talking)

22. Raidas - 傳說

23. PEPE - Shadilay

24. Mirko Hirsch - The Power Of Desire

25. Gianni Durante - Queen Of The Night

Skladbe v podlagah:

1. Giorgio Moroder - From Here To Eternity

2. Koto - Chinese Revenge

3. Moulin Rouge - Lady

4. Electro Potato - Video Game

--------------------------------------------------------------------------

Podlaga: Giorgio Moroder - From Here To Eternity

O italo discu kot glasbenem žanru ni kaj pretirano za filozofirati, zato bomo raje skoparili z besedami in v tem prazničnem času več prostora namenili sami glasbi.

Kot žanr je italo disco začel nastajati v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je onkraj luže, v Ameriki, disko že počasi zamiral in je na stari evropski celini začel doživljati revolucijo. Renesanso v elektronski plesni glasbi so prinesli ustvarjalci, kot sta Francoza Didier Marouani in Cerrone, v ZDA je italo disco živel v žanru Hi–NRG, ki ga je definiral za kvirovsko sceno pomemben Patrick Cowley, za avtohtoni italo disco pa je najpomembnejše ime postal Giorgio Moroder, ki je ob italijanskih skupinah, kot je denimo bratska La Bionda, postavil temelje italo disca. 

Izraziti sintetizatorji preprostih, toda priljudnih melodij, nabite ritem mašine, pocukrana ljubezen, sonce, morje in plesišče ter na drugi strani znanstvena fantastika, vesolje, roboti, tehnologija in podoba prihodnosti, običajno podana z neizpiljeno angleščino, so glavni gradniki italo disca, ki je v začetku osemdesetih začel nabirati popularnost in prevladoval v številnih klubih predvsem po Evropi, pa tudi drugod po svetu. 

V prvem glasbenem sklopu poslušamo nekaj zgodnjih in kasnejših italo hitičev ter Hi-NRG komadov, italo discu najbolj sorodnega žanra, ki je bil bolj značilen za ZDA in Kanado s skupinami, kot je denimo Trans-X.

1. Donna Summer & Giorgio Moroder - I Feel Love

2. La Bionda - I Wanna Be Your Lover

3. P. Lion - Happy Children

4. Trans-X - Living On Video

5. Digital Emotion - Go Go Yellow Screen

6. Fun Fun - Happy Station

7. Ken Laszlo - Hey Hey Guy

8. Miko Mission - How Old Are You

9. Valerie Dore - The Night

10. Max Him - Lady Fantasy

Podlaga: Koto - Chinese Revenge

Glavni izvoznik italo disca je v osemdesetih letih postala Nemčija. Nemci so se najverjetneje nalezli itala na poletnih letovanjih v Italiji in založba ZYX Music se je kmalu začela osredotočati na didžeje in druge glasbenike, ki so ustvarjali v poljih italo disca in različnih žanrih elektronske glasbe. S pomočjo takšnih založb se je domet italo disca začel širiti tudi po preostalih celinah, ne le evropski. Nekatere plate in singli, kot je bil denimo komad Dirty Talk dvojca Klein & M.B.O., so med drugim priplavali tudi do Chicaga, kjer je italo disco v krogu radijskih didžej skupin, kot je bila Hot Mix 5, sodeloval tudi pri kreiranju house glasbe.

Kljub pogostim očitkom kritikov o kičastosti je popularnost italo disca v osemdesetih vedno bolj rasla, nekateri hitiči skupin, kot je Gazebo, so denimo celo dosegli lestvice najbolj predvajanih komadov, močno pa je zaznamoval tudi skrajno popularen žanrsko soroden sint pop. Italo disca niso zmogle zrušiti niti opazke, da gre za umetno ustvarjene skupine in glasbenike. Didžeji so namreč pogosto najeli igralce, da so krasili njihove naslovnice in videospote ali pa so celo kot avtorji namesto glasbenikov samih nastopali ob spremljavi playbacka. Gre za fenomen, ki ga je pred nekaj leti s sint pop projektom Silicon Teens stestiral že vodja založbe Mute, Daniel Miller, najbolj znan primer takšnega delovanja pa verjetno predstavljata Milli Vanilli, ki sta morala v devetdesetih letih zaradi tega vrniti svoje prejete gremije.

V nadaljevanju oddaje DJ grafiti na Radiu Študent poslušamo še nekaj italo hitičev, ki so večinoma zaznamovali drugo polovico osemdesetih let prejšnjega stoletja.

11. Albert One - Turbo Diesel

12. Mike Mareen - Love Spy

13. Brian Ice - Talking To The Night

14. Fancy - Lady Of Ice

15. Den Harrow - Bad Boy

16. Sabrina - Boys

17. Silver Pozzoli - Around My Dream

18. Mozzart - Jasmin China Girl

19. Eddy Huntington - USSR

Podlaga: Moulin Rouge - Lady

Kot smo dejali, je italo disco kmalu začel prodirati tudi v druge države onkraj Italije, v katerih je užival visoko priljubljenost. Po vzhodni Evropi, bivši Sovjetski zvezi, ki je bila nad italom precej fascinirana, pa tudi v Sloveniji in drugod so začele nastajati skupine, ki so imitirale stil italo disca in pogosto ustvarjale plagiate tujih pesmi s prevedenimi in prirejenimi besedili. Eden takšnih projektov so bili slovenski Moulin Rouge in štajerski Milan Petrovič, ki so ob avtorskih komadih pogosto prirejali tudi tuje hite.

V sledečem glasbenem naboru bomo slišali nekaj italo disco pesmi, ki so v osemdesetih letih nastale v Sovjetski zvezi, v Ukrajini in Rusiji, z italo discom navdahnjen komadič iz Hong Konga, za konec pa še eno redkih italo disco skladb, ki je bila v celoti odpeta v italijanščini.

20. Руся - Русалонька

21. Сергей Минаев - Братец Луи (Modern Talking)

22. Raidas - 傳說

23. PEPE - Shadilay

Podlaga: Electro Potato - Video Game

Na Radiu Študent se bližamo koncu oddaje DJ grafiti, v kateri poslušamo italo disco hitiče in spoznavamo ta žanrski fenomen, ki je svoj zagon začel izgubljati proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Kot na vsak trend se je tudi na italo disco zgrnila roka zaslužkarske glasbene industrije, ki je kot po tekočem traku začela producirati italo disco komade, s tem pa se je izgubil tudi čar zgodnjega itala, ki so ga kljub pogosti komercializaciji še vedno zaznamovali občasni odvodi v eksperimentalna polja in naivna pozitivnost ter osebna avtentičnost. Kmalu se je prelevil v žanre, kot so italo house, eurobeat in drugi, sam pa je nekaj časa ostal le pozabljena kičasta ostalina kričečih osemdesetih.

Vir: Naslovnica
23. 8. 2021 - 19.00
Italo še živi 🕺

S pojavom in širitvijo interneta ter s ponovno združitvijo zasedbe Modern Talking ob koncu devetdesetih se je začela prebujati tudi nostalgija za italo discom. Zvesti privrženci tega žanra, nekateri novi, nekateri še iz osemdesetih, so se začeli povezovati na spletu, zbirati in izmenjevati redke vinilke, čez čas pa so se začeli pojavljati tudi novi ustvarjalci, ki so glasbo pripravljali pod močnim vplivom italo disca. 

Italo disco je danes tako še vedno močno prisoten v žanrih, kot je denimo synthwave, njegove vplive najdemo tudi v hyperpopu ali pa na darkerski sceni, na kateri so izvajalci, kot so denimo Nuovo Testamento in Riki, v zadnjih letih pogosto v glasbo začeli vključevati plesnejše italo disco elemente.

Za konec oddaje DJ grafiti bomo poslušali dva projekta, ki še danes ustvarjata prvinski italo disco osemdesetih let. To sta Nemec Mirko Hirsch in madžarski glasbenik številnih psevdonimov (Decameron, Mike Laser, Electro Potato...), med katerimi je najbolj znano ime Gianni Durante.

24. Mirko Hirsch - The Power Of Desire

25. Gianni Durante - Queen Of The Night

Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Jani / 18. April 2024 / 16.25

Odlično.
Hočemo več! :-)

Komentiraj