... evokacije ...

Oddaja
10. 3. 2022 - 23.00

Foto: Norbert Bruggmann

Nocoj se bomo podali v skrivnostno zveneča harmonska, ritmična in melodična zlitja med sodobnim in preteklim, ljudskim in modernim, nato v zastrti, premeščujoč zasebni zvočni prostor evokacij spomina in prostorov ter v dromljajoča vznikanja zvena iz prostora.

Norveški devetčlanski ansambel DEI KJENSLEVARE s svojim prvencem Kjenslevarulv, izdanim pri založbi Motvind Records, je pravo pravcato odkritje. V zasedbi najdemo tudi strunarja, goslača Oleja-Henrika Moeja in Kari Rønnekleiv, ki ju poznamo iz zasedbe Sheriffs of Nothingness. V ansamblu se osvečajo skrbnim raziskovanjem zvena, harmonij, tonskih relacij, ritmov in melodij skozi vmesje lokalne zapuščine ljudske glasbe in sodobne klasične glasbe, vnesene v milje razširjenih harmonij prakse naravnih uglasitev, ki jo zasedba črpa tako iz lastne ljudske dediščine kot iz zapuščine La Monte Younga, Tonyja Conrada in vse večjega pola sodbnih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki snujejo v razpršenem okolju naravnih uglasitev. Plošča nam tako prinaša šest skladb, v katerih devetčlanska zasedba subtilno harmonizira na šestih tradicionalnih Hardanger goslih in jih dopolnjuje z izjemno pretanjenimi zvočenjem, zvončkljanji različnih zvončkov v kombinacijami s tankimi, tihimi strunskimi zveni, občasnimi melodijami in ritmi. Gre za imeniten vnos zvena sodobnosti v polje ljudskih mitov in bajk, v polje šuma preteklosti, kot v skladbi Tidleg hulder (Fekk dei has på han Haas? Men Mr. Conrad….), v kateri zasedba spaja starodavno skandinavsko pravljično gozdno bitje in sodobnika v polju mikrotonalnosti Haasa in Conrada …

Kanadska ustvarjalka, zvočna umetnica crys cole je sledilka sodobni zvočni struji lowercase, ki je do sedaj sodelovala z Orenom Ambarchijem, Keithom Roweom, triom D.O.R. in v dvojcu Ora Clementi z Jamesom Rushfordom. Glavni ustvarjalni fokus crys cole leži v aktivaciji aktivnega poslušanja, ki ga skuša vzbujati preko tihih, komaj slišnih zvočnih zrn akustičnega in elektronskega značaja. Ta zrna crys cole vpenja v svoje zvočne instalacije, plošče in v nastope. Zanima jo mikrozvočnost na meji intencije in komaj slišnega, diskretni in subtilni, a preko kontaktnih mikrofonov povečani zvočni dogodki, umeščeni v prostor, v telo, v poslušalčevo zavest, v skladbo ali v spotano improviziranje. Vanje nato pronicajo teksture in šumi, šumi vsakdana, kot  na novi plošči, posneti med l. 2019 in 2021 na različnih lokacijah med potovanji, postanki in turnejami. V tihobno, sanjavo zvensko-teksturno zvočno tvarino, ki jo tokrat izraziteje zaplnjujejo zveni tolkal Orena Ambarchija in elektronske teksture elektrofonika Seijija Morimotoja, se ti posnetki vpenjajo kot svojstven demontiran dnevnik, kot premeščene, tihe, zastrte sledi spomina, ki so po eni strani narativne, po drugi pa glasbene, vešče vpete v celovit lok skladbe A Piece Of Work, ki je izšla pred kratkim pri založbi Second Editions. V glasbi crys cole so vsi zvočni viri enakovredni, vešče umešečeni v neko povsem sebi lastno, čudovito in vznemirljivo zvočno senzibilnost, polno zastrtih, slutenih občutij, prostorov in skritih zgodb. Postanejo skrivnostne sledi, izginjajoče v etru.

V zapoljnen eter, prostor zastrtega dromljanja, tihih, komaj prisotnih odzvanjujočih harmonskih akordov, ki delujejo kot negibna tišina, prostor zvena in glasbe, nas vpne nemška skladateljica EVA-MARIA HOUBEN z njeno novo skladbo together on the way, ki je nedavnio izšla pri založbi Another Timbre. Gre za skladbo za cerkvene orgle, klavir in tolkala, ki jo je Houben zasnovala  na znanem britanskem festivalu sodobne glasbe v Huddersfieldu in v sodelovanju z britanskim duom GBSR, ki ga tvorita tolkalec GEORGE BARTON in pianistka SIWAN RHYS. Trojček je več dni vadil in snoval v skupnem prostoru in nastala je skladba skupinskega značaja, v kateri tihi harmonski drone predstavlja prostor, iz katerega vse vznika in se vanj z odzvenevanjem vrača. Je kot živa koprena, ki se nežno tanjša in debeli, vanjo pa se vtiskujejo zveni klavirja in tolkal. Skladba nosi imeniten občutek, kot da skoznjo spregovarja prostor sam, iz katerega vznika in nas povsem neprisiljeno posrka vase.

Playlista:

1.) TIDLEG HULDER (FEKK DEI HAS PÅ HAN HAAS? MEN MR. CONRAD….) - DEI KJENSLEVARE
2.) A PIECE OF WORK- CRYS COLE
3.) TOGETHER ON THE WAY PART 1- EVA-MARIA HOUBEN

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.