31. 8. 2021 – 22.00

Metal detektor

V tokratnem Detektorju se po koncertnonapovedni varianti oddaje in oddaje z intervjujem vračamo na ustaljene tirnice. Poslušali bomo novosti iz avgusta in nekaj sladkih singlov, ki napovedujejo izide plošč v prihajajočih treh mesecih. Znova gostimo muziko, ki jo ustvarjajo tudi dekleta, dve vokalistki, Valentina Lopez iz ameriške metal/hardcore crossover peterice Tempter in Cheri Musrasrik iz ameriške deathmetalske štirice Succumb. Poslušamo še nizozemski blackmetalski dvojec Fluisteraars, deathmetalski zasedbi Devoid of Thought iz Italije in Nightmarer iz ZDA, v petek pa je svoj tretji album izdal tudi seattelski death/black metal dvojec Our Place of Worship is Silence. Od singlov pa poleg glasbe Succumb še muzika izraelske sludge/doom/postmetal štirice NŪR, komad ameriških death/doom metalcev Mortiferum in pa komad peklenščkov Lvcifyre, britanskega black/death metal tria, ki bo čez dober teden izdal svojo tretjo studijsko ploščo.

 

Prva dva komada tokratnega Detektorja sta del petkomadnega, samonaslovljenega EP-ja oziroma mini LP-ja benda Tempter, ki je izšel pred dvema tednoma pri londonski založbi Quality Control HQ. Petčlansko hardcore in metal crossover zasedbo tvorijo glasbeniki, ki sicer delujejo na richmondski hardcore pank sceni, med drugim vokalistka Valentina Lopez, ki je tudi vokalistka hardcore benda Nosebleed. Glasbenica se sedaj s preostalimi glasbeniki poleg hardcora obrača še v metal. Založba Quality Control, ki obratuje že desetletje in skrbi, kot pravijo založniki sami, predvsem za britanski hardcore novega vala in prijatelje, kamor spadajo tudi Američani Tempter, in med drugimi distribuira tudi muziko fine založbe Static Shock Records, bo vinilke založila decembra, bendovo muziko pa promovira kot glasbo za konec časov, ki jo odlikujeta prvinska jeza in doomstrski vajb. Če boste prisluhnili celemu izdelku, vas čaka tudi nekaj poezije čilenskega pisatelja in pesnika Roberta Bolaña. Bend v glasbo vnaša tudi nekaj thrasha, fenomenalno zvočno kombinacijo pa oplemeniti krasna vokalna interpretacija vokalistke Lopez, ki je menda v živo še toliko bolj eksplozivna. Toplo priporočamo.

1 / Tempter Sacricide

2 / TempterPestilence

Seattelski death/black metal dvojec Our Place of Worship is Silence je pri ameriški Translation Loss Records izdal tretjo ploščo Disavowed, and Left Hopeless. Glasbenika, ki tvorita bend, sta glasbo pripravila sama, za sviranje in bas linije skrbi Eric, za bobne Tim, ki je tudi spisal tekste, oba pa tudi prepevata, če lahko temu tako rečemo. Zanimivo, na plošči najdemo tudi komad z naslovom v poljščini, ki bi ga prevedli z besedo slabost, sicer pa se glasbenika vsebinsko ukvarjata z maščevanjem, zlobo in podobnimi mizantropskimi temami, v zvok pa vnašata tudi tisto prepoznavno francosko rezko hladnost, značilno predvsem za tamkajšnje avantgardne blackmetalske zasedbe. S plošče, ki jo tvori sedem komadov, poslušamo predzadnjega, From the Noisome Pestilence.

3 / Our Place of Worship is SilenceFrom the Noisome Pestilence

Po splitih in demih pri več založbah je štiričlanska deathmetalska zasedba Devoid of Thought iz Italije prestopila k njihovi domači založbi Everlasting Spew Records in pri njej po petih letih delovanja izdala svoj prvenec Outer World Graves. Komad Four Cereulean Ways je že pred dvema letoma v surovejši obliki izšel na splitu z bendom Into Coffin. V skladu s hudo naslovnico lahko pričakujete muziko, ki sledi zvoku, ki so ga vzpostavili ameriški kozmični bogovi Blood Incantation.

4 / Devoid Of Thought Four Cereulean Ways

V nadaljevanju najdaljši komad tokratnega Detektorja, skladba Brand woedt in mijn graf oziroma Ogenj divja v mojem grobu, nizozemskega blackmetalskega dvojca Fluisteraars oziroma Šepetalci, katerega glasbo smo na RŠ-u že nekajkrat gostili. Na dolgometražcu Gegrepen door de geest der zielsontluiking, ki se prevede približno kot biti zagrabljen ali pa biti obdan z duhom prebujanja duše, je dvojec zavil v še bolj atmosferičen black metal. Komadi, ki sta jih glasbenika pripravila za aktualno, tretjo ploščo, ki je v petek, tako kot ves dvojčev material od leta 2015 naprej, izšla pri nemški založbi Eisenwald, precej sličijo na glasbo madžarske zasedbe Haenesy in njihov letošnji album Garabontzia, ki smo ga poslušali pred nekaj Detektorji. Tale muzika, za ustvarjanje katere glasbenika na Bandcampu poudarjata, da nista uporabila čisto nobenega sintetizatorja ali po domače sintisajzerja, precej sede v trenutnem hladnem, megličnem, že jesenskem zaključku avgusta.

5 / Fluisteraars Brand woedt in mijn graf

Vir: Naslovnica
16. 11. 2021 – 19.00
Drugi studijski album ameriškega death doom benda, zelo predvidljivo

Prehajamo v tisti sladki del Detektorja, ko bomo z izjemo enega komada prisluhnili singlom z albumov, ki bodo šele izšli. Najprej poslušamo skladbo Eternal Procession ameriškega death/doom metal kvarteta Mortiferum, ki bo svojo drugo dolgometražno plato Preserved in Torment, tako kot prvenec izpred dveh let, v začetku novembra izdal pri Profound Lore Records. Tale album željno pričakujemo in upamo, da bo tako okusen in globok, kot je prvi singel. Poslušamo pa še en hud singel, drugo skladbo The Snake s trikomadnega EP-ja izraelske štirice NŪR, ki svoj sludge, doom in postmetal ustvarja dobrih pet let in dolgometražca zaenkrat še nima, bo pa svoj drugi EP Negative Transfer izdala pri švedski založbi Suicide Records sredi oktobra letos.

6 / Mortiferum Eternal Procession

7 / NŪR The Snake

Za nekaj minut se vračamo k izidom s 27. avgusta, ko je pri ameriški založbi Total Dissonance Worship izšel EP Monolith of Corrosion ameriške petčlanske deathmetalske zasedbe Nightmarer, ki jo med drugim tvori tudi Nicholas McMaster, basist zasedb Krallice in Turris Eburnea. Zopet poslušamo vmesni komad, skladbo II Metastasis (Primordial Grit), in malo tehtamo EP, ki je morda v celoti, skupaj s še preostalima dvema komadoma, nekoliko monoton. Poslušajte in presodite sami.

8 / Nightmarer II Metastasis (Primordial Grit)

Za zaključni del Detektorja, preden se okoli enajste vrinemo na podzemni pankerski vlak Subway, pa smo prihranili še zadnje tri single, dva ameriške deathmetalske štirice Succumb in enega britanskih black/death metal peklenščkov Lvcifyre. Zasedba Succumb je druga od nocojšnjih dveh zasedb, ki jima načeluje izjemen ženski vokal, ki se v poplavi podobnih bendov proti nam zdira z vpadljivim, izstopajočim žarom, kar uspe le malokateremu dekletu. Pristno, skoraj ostudno prepevanje vokalistke Cheri Musrasrik, ki se za navdih pri pisanju tekstov obrača k nekaterim velikim literatom, žlahti bendovo muziko – njihov krasen samonaslovljen prvenec iz leta 2017 in prva dva singla z druge plate XXI, ki bo konec septembra tako kot debi izšla pri Flenserju. Bend obstaja od leta 2014, a je do leta 2017 deloval pod imenom Cloak in ustvarjal v okviru nekoliko bolj umirjenega, lahko bi rekli sploščenega blackened death metala. Člane benda, ki so ravno včeraj za oktober najavili kasetne izdaje obeh albumov pri Caligari Records, druži ljubezen do kanadskega death metala, vojnega metala in glasbe britanskih Napalm Death iz časa 90. let, kar se gotovo sliši prav v muziki, ki jo ustvarjajo pod novim imenom, ki so si ga bržkone nadeli po svojem demu Succumb, ki je pri Transylvanian Tapes izšel leta 2015, takrat še pod zasedbinim imenom Cloak. Več zanimivosti, še posebej o tematikah, ki jih, morda presenetljivo, vključujejo v dano oziroma izbrano glasbeno zvrst, pa lahko preberete na spletni strani založbe The Flenser. V vročem pričakovanju nove plošče poslušamo dva singla Okeanos in Aither. Čisto za konec pa še prvi od dveh singlov s težko pričakovane tretje plošče The Broken Seal britanskega black/death metal tria Lvcifyre. Poslušamo naslovni komad The Broken Seal, drugi singel Gods Await Us, ki je luč sveta premierno ugledal včeraj, pa lahko slišite na Bandcampu založbe Dark Descent Records, ki bo čez dober teden tudi izdala novo ploščo benda Lvcifyre.

9 / Succumb Okeanos

10 / Succumb Aither

11 / Lvcifyre The Broken Seal

 

Leto izdaje

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj