VLADA DIVLJAN - IN MEMORIAM

VLADA DIVLJAN - IN MEMORIAM

Oddaja

Foto: "Divljan" - Zorica Bajin-Đukanović

 

Ob nedavni smrti Vlade Divljana, umrl je prešnji četrtek na Dunaju, smo se spomnili na posnetek intervjuja, ki je nastal zdaj že daljnega leta 2004. Tistikrat je v Ljubljani nastopil kot gost na koncertu drugega Vlada (Kreslina). Pred mikrofon sta ga ujela naša nekdanja sodelavca Siniša Bogunović in Polona Poberžnik. Prisluhnite zanimivemu in izčrpnemu pogovoru z njim ...

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dejte spedenat, da bo tole delal, ker trenutno se zatakne po parih sekundah in pol crkne.

Zakaj se predpostavlja, da vsi znamo srbsko? Predvsem pa menim, da je razlika, ali se hoče nekdo, recimo Slovencel, zasebno preizkusiti / postaviti / pokazati in govoriti v npr. srbščini s sogovorcem. Drugo je, če si na javni funkciji in predstavljaš, hočeš nočeš neko zrcalo okolju. A občutek dobim, kot da se nečesa bojiš in bežiš, da te ja ne bo ujelo, hitiš v srbščini, ignorantsko do kulturnega okolja, iz katerega rasteš in se boha(o)tiš. Malo več ljubezni do mene, bratec? Je je tako malo? Ali imaš tako malo priložnosti v življenju, so te in tvoj talent dol tlačli, da se nisi mogel nikoli zares pokazati, in končno, tu, v tej oddaji, kar brstiš, ko se lahko pokažeš, da znaš srbsko ... bravo. In, žal mi je, res mi je žal. Res je, da za vaš radio davkoplačevalsko ne plačujem; vseeno bi lahko špiker malo bolj suvereno in samoumevno postavil vprašanja v slovenščini - in s tem pokazal, da se zaveda, kje živi! Tudi, če jih prej predstavi in obrazloži gostu. Al je radio Študent kar za brezveze tu?

Hočem reči, da obstaja več načinov, kako izraziti ljubezen do priljubljenega umetnika ;)

"Maja", na RŠ se mislim da, sasvim opravdano, predpostavlja, da njegovi slušaoci i slušateljice dobro poznaju policentrični srbskohrvatskobosanskocrnogorski jezik, jer, slušaoci i slušateljice RŠ ne bi trebale bili ignorantske do jezika, kojeg još uvijek dobro razume velika večina ljudi u RS, a prilično aktivno ga upotrebljava barem desetina, dakle oko 200 hiljada ljudi, državljanki državljana, gradjanki i gradjana RS. Maja, da li si se ikad žalila, kada je pogovor na Rš išao isljučivo na engleskom? Eto vidiš ako nisi.U tom slučaju boli tebeXY..za ovdašnju kulturnu okolinu. Tebi vjerojatno smeta upotreba samo odredjenog jezika, što bi značilo, da imaš (vjerojatno rasističke) predrasude prema odredjenoj kulturno-jezičkoj zajednici. Kulturna okolina u "kojoj se raste" je okolina države Slovenije, gdje pored slovenskog, aktivno živi i talijanski, madžarski, romski, več pomenuti policentrični jezik,a bogami i mnogi drugi jezici. To je ujedno i okolina, u kojoj njezin Ustav pravilno garantira slobodnu javnu upotrebu bilo kojeg jezika..ali je ujedno i okolina, u kojoj još uvijek postoji tzv "uradni jezik", na način, koji je u dijelu u suprotnosti sa tim istim Ustavom in to če još trebati promijeniti, u skladu sa Ustavom, dakako. Maja, Rš je tu baš zato zato, da se ti pitaš o smislu, šta još hočeš više od toga a? Bilo bi lijepo, kad bi mu zauzvrat poklonila dio svoje "dohodnine", ako imaš tu sreču, da imaš toliko visoke prihode. I neka ti je uspješno traženje smisla, ko traži, taj i nadje, sigurno.

majo, šta će ti dubina ako nemaš širine ... več jezikov te bo obohatilo ... divji/bolj divji/divljan

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.