SOLOMON BURKE: Live at Montreux 2006

SOLOMON BURKE: Live at Montreux 2006

Recenzija izdelka
22. 3. 2014 - 23.59

Eagle Rock Entertainment, 2013

 

Solomon Burke je bil v mnogih pogledih velik človek. Velik pevec enkratnega glasu, velik izvajalec, ki je znal povezati občinstvo v eno, glasbena in kulturna osebnost z impozantno pojavnostjo. Kot glasbenik je bil Solomon Burke pionir soula, ki je spojil gospelovski naboj s pop aranžmaji, utripom rhthym’n’bluesa in country patosom, kot izvajalec pa je izžareval posebno karizmo, s katero si je prislužil naziv kralja soula. 

Solomon Burke, rojen v Philadelphiji, se je glasbeno razvijal na dveh tirih. Temelje je dobil v cerkvi, ki jo je vodila njegova družina, nadgradnjo pa na radiu. Na začetku šestdesetih se je uveljavil kot avtor, katerega pesmi so snemale mlade britanske skupine, in na tak način so postajale klasike popularne glasbe. Solomon sam ni nikoli imel prave velike pop uspešnice s svojimi pesmimi, sta pa zato pesmi, kot sta denimo Everybody Needs Somebody to Love in Cry to Me, prek The Rolling Stones postali zimzeleno gradivo soula in popa. Solomonova največja uspešnica niti ni bila njegova lastna skladba, pač pa priredba Proud Mary zasedbe Creedence Clearwater Revival, ki jo je posnel konec šestdesetih. V osemdesetih je upočasnil studijsko dejavnost in  več poudarka namenil koncertni aktivnosti, pri čemer se je uveljavil kot eden izmed vodilnih aktivnih predstavnikov klasične soul godbe in izvajalec, ki vedno znova ponudi izjemno koncertno doživetje. Mednarodno glasbeno javnost je nadvse navdušil z albumom Don't Give Up On Me iz leta 2002, s katerim se je začelo tako studijsko kot koncertno zelo plodno obdobje, v katerem je njegova kariera dobila blišč in njegovo ime ugled, ki ga je užival v prvi polovici šestdesetih. Tako je bilo do trenutka leta 2010, ko je ob prihodu v Amsterdam zaradi razprodanega koncerta v Paradisu preminil v sedemdesetem letu starosti. 

Nocojšnji koncertni posnetek, ki je nastal leta 2006 v Švici v slavnem Montreuxu, predstavlja Solomona Burka na drugem višku njegove kariere kot izvajalca in zabavljača. Repertoar koncerta je sestavljen zelo komunikativno in je kombinacija njegovih klasičnih pesmi, takrat svežega repertoarja, in znanih soul, pop, gospel in celo disco napevov. To je zelo zabavna in prijetna glasbena predstava, ki je osmišljena tako, da prebudi topla, prijetna in svetla čustva. Ravno to je bila ena izmed velikih vrlin Solomona Burka - v ljudeh je znal prebuditi čustva, zaradi katerih se kot ljudska bitja počutimo bolje sami do sebe in do drugih. In ravno zato so ga oklicali za kralja soula. Imel je zlato dušo.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness