TOWNES VAN ZANDT: Live at the Old Quarter, Houston, Texas

TOWNES VAN ZANDT: Live at the Old Quarter, Houston, Texas

Recenzija izdelka
7. 9. 2013 - 23.59

Tomato, 1977 / Fat Possum, 2008

 

“I don’t envision a long life for myself. Like, I think my life will run out before my work does, y’know? I’ve designed it that way.” - Townes Van Zandt

 

V nocojšnjem RŠ koncertu bomo poslušali kultnega kantavtorja Townesa Van Zandta iz Teksasa. Zarolali bomo koncert, posnet leta 73 v Houstonu, v majhnem klubu Old Quarter. Posnetki so bili prvič izdani leta 77, kot dvojna plošča za založbo Tomato. Plošča v živo je doživela kar nekaj ponatisov. Zadnji je bil leta 2008 preko založbe Fat Possum na CD-ju oziroma 2009 na vinilu.

Townes Van Zandt je bil izjemen kantavtor, ki ni nikoli doživel zvezdniškega uspeha, po katerem je stremel celo življenje. Kljub temu si je prislužil kultni status v ožjih krogih in po njegovi smrti, leta 1997, njegov duh še zmeraj navdušuje množice in vpliva na številne umetnike. Townes je tragičen heroj našega časa, ki je ustvarjal v največjem akustičnem „melting pot-u“ v ZDA, v Texasu in mu je uspelo na izreden način združiti vplive bluesa, countryja in folka v njegovi glasbi. Celo življenje se je boril z odvisnostjo od alkohola in drog, kar je bilo tudi usodno za njegovo smrt. Njegove pesmi zrcalijo otožno in razburkano življenje in prav tiste najbolj temačne so vrhunec njegovega ustvarjanja. Leta 2006 je izšel dokumentarni film o njegovem življenju z naslovom Be here to love me. Toplo priporočamo ogled dokumentarca, če vas zanima življenjska zgodba avtorja, ki mu danes posvečam RŠ koncert.

Nocoj bomo poslušali Townesa Van Zandta še v njegovem zgodnjem obdobju, ko še množice niso poznale hitov, kot so Pancho and Lefty, If I Needed You, To Live Is to Fly ali No Place to Fall. Posnetki so rezultat serije koncertov, ki so se zgodili v majhnem klubu v Houstonu, ki je bil vsakič nabito poln. Atmosfera na posnetkih je zelo intimna, slišati je klepetanje ljudi, zvoke kozarcev in škornjev. Prav tako je intimen odnos Townesa do publike, saj se večkrat šali in na kratko razloži kakšne malenkosti o pesmih, ki jih bo igral. 

Posnetek koncerta je surov in umazan, tako da ustvari pravo klubsko atmosfero, kar je odlično, in če bi bila ista plata zapakirana v nekakšno čisto sterilno produkcijo, ne bi imela takšnega efekta, kot ga ima. Townes je na odru sam s svojim vokalom in kitaro, kar je dovolj, da vzame vso poslušalčevo pozornost. Ob otožnih rifih in toplem glasu se ti na trenutke naježi koža. Še bolj udarna pa so besedila, za katera je bil Townes pravi mojster. Poetičnost tragičnih življenjskih zgodb je res nabita z energijo in pristnostjo. Na posnetku niso zgolj depresivne folk spovedi, ampak tudi kakšna country folk balada ter nekaj bluz komadov. Poleg tega se na posnetku pojavijo tri priredbe in ena tradicionalna pesem. Vseeno pa so vrhunec koncerta otožne pesmi, ki ti zlezejo pod kožo.

Ta posnetek je odličen uvod v dela Townesa Van Zandta in je definitivno njegova najboljša plata v živo. Marsikatera pesem funkcionira boljše na tem posnetku kot na studijskem albumu. Posnetek, ki je nastal v živo v Old Quarter klubu, je nek mejnik vseh ostalih Townesovih posnetih koncertov in noben kasnejši ni dosegel takega vzdušja, atmosfere in energije kot ravno ta.

 

Be Here to Love Me (Official Trailer)
Townes Van Zandt - Mr Gold and Mr Mud (Live at the Old Quarter)
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.