BLACK WIZARD, PASTOR

Recenzija dogodka
3. 10. 2015 - 16.10

Channel Zero, 1. 10. 2015

 

V četrtek se je v Channel Zeru zgodil koncert kanadskih Black Wizard in avstrijskih Pastor. Kanadčani so Ljubljano obiskali že drugič, nazadnje lani jeseni, ko so napadali oder Gromke skupaj z ameriškimi Horns. 

Koncert so z rahlim zamikom začeli avstrijski Pastor. Bend, ki obstaja od leta 2012, kot svoje največje vplive navaja glasbo s konca šestdesetih in sedemdesetih; če poenostavimo, prisegajo na moč riffa. Pastor na aktualni turneji predstavljajo svoj letošnji album »Evoke«, ki je požel nekaj dobrih kritik in presenetil s produkcijo. No, če je na plati zvok starinski in surov, se v živo Pastor skrivajo za ogromno zaveso distorzije, ki zamegli vso dinamiko, presekani aritmični deli ne pridejo do izraza in posledično poslušalec ne dobi tistega pravega šusa. Solaže delujejo le kot prehodi med riffi, ki poveličujejo stare hardrockerske klišeje. Opevanje tovrstnega tršega rocka se zadnje čase razširja predvsem s Švedske, in sicer z bendi, kot so Graveyard, Blues Pills in ne nazadnje tudi Greenleaf, ki so nedolgo nazaj nastopili pri nas. Kar imajo vsi našteti skupnega, je prodoren vokal, ki poslušalcu zakrije tisto predvidljivost nalaganja mastnih riffov. V prodornosti vokala so tudi Pastor najmočnejši; čeprav se melodije na momente prepletajo z blacksabbathovskimi vzkliki in zeppelinovsko daljšo izgovorjavo besed, njihovo nastopaštvo deluje povsem korektno. Najbolj je do izraza prišel zadnji komad, v katerem so Pastor končno pustili zadihati kitaram in so z razvlečenim počasnim delom uvijali strune vse do zadnjega feedbacka.

Takoj po Avstrijcih so oder zasedli Black Wizard. Kanadčani so takoj napadli z masivnim zvokom, harmoniziranimi kitarskimi deli takozvanega retrometala in zasanjanimi komadi. Napram Pastor so Black Wizard idejno močnejši, njihovi komadi niso tako predvidljivi in nerazviti. Izkoriščajo moč dveh kitar, kar najbolj pride do izraza pri hitrejših dupliranih linijah urnejših stoner rock komadov. Black Wizard so odigrali največ komadov s svoje zadnje dolgometražne izdaje Young Wisdom, vmes pa odružili par novih, še neizdanih komadov, ki bodo na novem albumu izšli enkrat letos.

Četrtkov koncert žal ni privabil dosti občinstva, čeprav so stoner, desert, acid rock - ali kakorkoli jih že imenujemo - eni od močnejših in bolj obiskanih žanrov zadnje čase. Težko je razumeti, da so pred slabima dvema tednoma Stoned Jesus in Greenleaf razprodali Gromko že par tednov prej, v Channelu pa dva žanrsko dokaj podobna benda nista dobila niti pol toliko občinstva. Kot kaže, se obzorja vendarle ne širijo tako hitro, kot bi si želeli.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.