Thou, Yautja

Thou, Yautja

Recenzija dogodka
29. 7. 2019 - 17.30

Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija, 28. 7. 2019

 

Včeraj smo se odpeljali v Salzburg, preveriti kako Thou - z renomejem najbolj aktivne sludge zasedbe tega stoletja - zvenijo v živo z novo zasedbo ...

Intervju z basistom Mitchem Wellsom
 / 16. 7. 2019

Koncert se je zgodil v Rockhousu, prijetnem rock baru z majhnim odrom, dobrim ozvočenjem in prizoriščem za približno sto ljudi. Bila je nedelja in koncert se je začel že relativno zgodaj. Prvi so oder zasedli Yautja iz Nashvilla. Bend je tokrat prvič na evropski turneji, pa tudi sicer je na tej strani luže še dokaj neznano ime. Žanrsko se gibljejo nekje med matematičnim sludge hardcore-om in death grindom. Njihov zvok v Rockhousu je bil brezhiben. Močno kompresirani, energični bobni so blesteli v vseh zlomljenih ritmih. Kitara je bila rezka s kristalno čisto distorzijo. Bas glasen in topel. Atonalni kitarski rifi so se prepletali s počasnimi in hitrejšimi deli. Danes so redki primeri, ko bend v živo slišimo prvič, ne da bi predhodno preverili kaj igra in nas tako lahko pošteno preseneti, kot nas je Yautja. Koncert je trajal slabe pol ure, kar je zadoščalo, da smo lahko razumeli celoten potencial tega benda.

Med koncertom Yautje se je pred odrom zbralo kakih 20 ljudi. Prepričani smo bili, da je temu tako, ker je šlo le za uvodni nastop in da se bo klub že napolnil. A žal se to ni zgodilo. Thou so na oder stopili po dvajset minutnem premoru. Nastop so odprli z mirnejšo skladbo s plošče Inconsolable. Sledila je The Hammer, ki so jo Thou prirejeno odigrali z distorzijo in s kričečim vokalom. S tem prehodom je bend katarzično eksplodiral, predvsem z vstopom refrena bring down the hammer! A te katarze nismo čutili tudi med publiko.

BEHIND THE MASK, ANOTHER MASK!!!!!!!!!!!
 / 29. 9. 2018

V prostoru je bilo še zmeraj le kakih dvajset obiskovalcev. Hladni Avstrijci so komajda premikali glave. Izjemno razočaranje torej za naša pričakovanja ob doživetju koncerta takšnega benda. Problem je verjetno nastal predvsem v procesu bukiranja turneje. Danes - dan kasneje - bo bend namreč igral le uro stran, v Münchnu. Če bi se ta koncert Thou zgodil v Sloveniji, bi ga gotovo obiskalo vsaj sto ljudi. A očitno se posameznik, ki je bil zaposlen za buking tokratne turneje Thou in Yautja, ne briga za vzhodnejšo sceno in raje lovi boljše denarje po Zahodu. Po koncertu smo ulovili pevca benda Thou in mu izrekli mnenje, da bi takšen koncert na nedeljo v Sloveniji priklical bistveno več publike. Strinjal se je in tudi potrdil, da turneje niso zorganizirali sami in da so zaradi časovne stiske morali izpustiti vzhodni del Evrope. Iskreno pa je izrazil tudi željo, da bi igrali v tem prostoru, in povedal, da bodo naslednjo turnejo gotovo načrtovali tako, da bodo igrali tudi še v državah, ki jih do zdaj še niso obiskali.

Kakorkoli že, Thou so v Salzburgu odigrali soliden koncert, osredotočen na njihove novejše izdaje. Zanimivo je bilo videti, kako so na oder prišli brez vnaprej pripravljenega nabora komadov in kako so se nato po vsaki odigrani skladbi odločali, s čim bodo nadaljevali. Kontrast med zvočno silo, ki jo ustvarijo in bendovo držo na odru, je ogromen. Thou je bend brez ega, ki ničesar ne pumpa, ki ne zganja rokenrolovskega zvezdništva. Čista sila narave ...

Upamo, da bomo čez kako leto Thou lahko ponovno ulovili tudi na katerem izmed tukajšnjih odrov. Kdo še pomni tisto noč, ko so leta 2011 ob sončnem zahodu odigrali koncert na koprskem pomolu?

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.