Različni: Hyphae III

Recenzija izdelka
13. 5. 2012 - 15.00

a/01 Moon Wheel: 24-11-11 (4:21)
a/02 IVVVO: Hood (3:21)

Hyphae je nizozemski spletni portal, ki je prvenstveno namenjen predstavljanju novejših, vendar izstopajočih glasbenikov iz elektronskih sfer. Deluje na podlagi pretoka v živo oziroma »live-streaminga« dejanskih nastopov, pa naj bodo ti pred občinstvom, v studiu ali celo v  domačem ambientu. V uvodu smo slišali ustvarjalca z imenom Moon Wheel, temu pa je sledil Portugalec Ivo Pacheco, ki se je pod tale komad podpisal kot IVVVO.

Hyphae je latinski izraz za micelij, torej za razvejano, mrežasto strukturo vlaken, iz katere se razraščajo glive. Gre za prispodobo za dandanašnje »hiperrazraščanje« glasbene produkcije, ki jo je omogočila digitalna doba. Namen portala je prebrskati tole skorajda nepregledno množico in predstaviti izstopajoče glasbenike, ki so se uveljavili znotraj nekih določenih scen. Poleg posredovanja nastopov prek spleta pa se izbor sveže produkcije umesti tudi na kompilacije, ki jih je mogoče brezplačno sneti s portala. V letošnjem letu je izšla tretja edicija in eden izmed razlogov, da se ji danes posvečamo, je, da se je na njej znašel tudi Janko Mandić, bolj znan kot Oknai, torej naše gore nadebudni list, varovanec domače založbe rx:tx.

a/08 Oknai: Ruthless (2:34)
a/09 Steindór Kristinsson: Organia (10:38)

Tretja kompilacija spletnega portala Hyphae prinaša komade devetih ustvarjalcev, tako bolj kot tudi manj  uveljavljenih, nabranih po več koncih sveta. Predhodno smo že omenili, da je na samem portalu mogoče spremljati posnetke dogodkov prek pretoka v živo. Dejanski dogodki v okviru te tretje izdaje pa se bodo oziroma so se že odvijali v Haagu, Berlinu, Glasgowu, Lizboni, Reykjaviku, Gothenburgu in Bruslju. Pravkar smo slišali komad slovenskega predstavnika Oknaia, temu je sledil Steindór Kristinsson - bolj znan kot polovica dvojca Einóma, v lanskem letu pa je izdal samostojni kratkometražni prvenec. Za njegov komad 'Organia' lahko zatrdimo, da predstavlja največji odklon od siceršnje usmeritve te kompilacije.

Od temačnega Kristinssonovega izrazja pa se selimo k najbolj zafrkantskemu, vendar kljub temu precej kompleksnemu komadu na kompilaciji. Prisluhnili bomo namreč Britancu Joeju Howeu z umetniškim imenom Ben Butler & Mousepad in komadu 'Passport', ki bo v prihodnosti izšel na njegovem drugem albumu. V preteklosti pa se je Howe med drugim podpisal pod remikse komadov legendarnega Black Devil Disco Cluba in bil na ameriški turneji s skupino Deerhoof.

Naslednji komad pa prihaja izpod prstov Američana Briana Lindgrena, ki se skriva za imenom Mux Mool in je tudi najbolj uveljavljen ustvarjalec z dotične kompilacije. V letošnjem letu je izšel njegov drugi album za prav tako uveljavljeno založbo Ghostly International, naslovljen 'Planet High School', z njega prihaja komad 'Raw Gore'.

a/05 Ben Butler & Mousepad: Passport (4:16)
a/07 Mux Mool: Raw Gore (2:56)

Kompilacija Hyphae III prinaša lep nabor različnih pristopov v okviru produciranja elektronskih muzik - od glitcha, inštrumentalnega hip hopa do povsem atmosferičnih komadov, katerih skupni imenovalec je zagotovo njihova inovativnost. V slovo prisluhnimo še preostalim trem komadom s kompilacije, pod katere so se podpisali Britanec Alphabet's Heaven, nato še Brazilec Pazes, zadnji v današnji oddaji pa bo komad izpod prstov Slovaka Jimmyja Péja.

a/04 Alphabet's Heaven: GM Loop (3:32)
a/03 Pazes: Limbo (4:12)
a/06 Jimmy Pé: Circus (4:40)

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.