21. 8. 2023 - 14.00

Artificial Brain, Devoid of Thought, Siderean @ Gromka

Audio file

Klub Gromka, Ljubljana, 16. 8. 2023

 

Vir: Naslovnica
26. 6. 2021 - 19.00
Death metal skozi kozmična potovanja

Prejšnjo sredo smo imeli fantastično priliko izkusiti vrhunski koncert v ljubljanski Gromki. Nastopili so trije bendi, vsak od njih pa na svoj način predstavlja aktualno death metal sceno. Na sporedu so bili domači Siderean, Italijani Devoid of Thought in Američani Artificial Brain.

Koncertni večer so odprli Siderean. Publika je takoj napolnila Gromko, kar zgovorno kaže, da so eden najzanimivejših bendov pri nas, in ta pozornost je absolutno zaslužena. Takoj nam je bilo jasno, da bomo priča fenomenalnemu nastopu, kajti že ob prvem komadu smo začutili izvrstno uigranost benda. Skladbe s prvenca Lost on Void's Horizon so zvenele tako, kot jih slišimo na plošči. Cilj zasedbe ni stvarjenje nekakšnega odtujenega zasanjanega vzdušja, glasbeniki ne iščejo transcendentalne note, ki jo zlahka srečamo v glasbi sorodnih bendov. Nasprotno njihova godba nenehno kliče po pozornosti, v živo pa je to doživetje še prijetnejše, ob čemer se lahko osredotočimo še na vizualno podobo benda in uporabo inštrumentov. Pogosto menjavanje tempov in zapletenih kitarskih rifov nas nenehno zabava in nas sili v to, da smo pozorni na različne tehnične vragolije. Ena najboljših vrlin, ki jih bend premore, je prav ustvarjanje napetosti s pogostimi menjavami bobnarskih ritmov in vzorcev. Kitare vestno spremljajo ritmične premike z vse bolj zapletenimi rifažami, to stopnjevanje intenzivnosti pa večkrat pripelje do katarzičnih trenutkov v njihovem nastopu.

Audio file
2. 9. 2021 - 14.00
Vesolje se je vdalo

Na koncertu smo imeli priložnost slišati tudi dve novi skladbi. Prva, ki jo je bend predstavil v drugi polovici nastopa, je bila izjemno dolga skladba z razgibano kompozicijo. V prvem delu komada so se glasbeniki osredotočili na bolj kaotičen in bolj psihedeličen moment. Oba kitarista sta igrala visoke note, manipulirane z veliko količino odmeva. Skladba se je po prvi pasaži nato začela razvijati v zapleteno kompozicijo neštetih rifov. Zaključni del je vseboval podobne elemente kot prva pasaža, toda vse skupaj je delovalo bolj energično, ob tem pa smo celo občutili navezavo na black metal bolj atmosferične narave. Nova skladba nas je pravzaprav opozorila tudi na to, da se Siderean pripravljajo na izdajo nove plošče. Drugo novo skladbo je zasedba umestila na konec svojega nastopa. Zanimivo je bilo slišati eno najkrajših skladb, ki jih bend premore, zaradi te kratkosti pa je bil komad zelo intenziven. Po zaključku druge novosti se je bend vsled navdušenja publike odločil, da za popoln sklep odigra še eno skladbo s prvenca.

Nastop domačega benda nas je izjemno navdušil. Glasbeniki so dokazali, da so zasedba, ki se lahko kosa z mnogimi tujimi – bistveno bolj popularnimi – bendi. Priznati pa moramo, da nas je njihov nastop tudi malo utrudil, ker je bila predstavitev glasbe zelo intenzivno doživetje. Mirno lahko rečemo, da so Siderean eden od bendov z najboljšim nastopom na naši sceni.

Sledili so Devoid of Thought iz Italije. Njihov nastop je bil kontrasten koncertu Siderean. Devoid of Thought, ki igrajo temačen in tehničen death metal, posredujejo zelo kaotičen zvok, na koncertu pa so tudi igrali bistveno bolj na glas. Pri nastopu smo pogrešali konsistenco, večkrat se je namreč zgodilo, da je všečen trenutek prekinil nepremišljen rif. Bend je v nekem trenutku želel zveneti kot kakšni Bölzer, v naslednjem so nas že spominjali na Teitanblood, nikoli pa niso uspešno povezali kakšne dobre ideje.

Audio file
27. 12. 2022 - 22.00
Izbor top 10 plošč leta 2022

Večer so zaključili Američani Artificial Brain, ki so ustvarili bistveno drugačno vzdušje v primerjavi z Italijani. Glasnost je bila podobna, toda bili so koherentni, zveneli so zelo uigrano in predvsem ponudili najbolj energičen nastop na odru. Tudi Artificial Brain igrajo tehničen death metal in podobno kot Siderean stavijo na abstraktnejše rifaže. Bend je igral eno skladbo za drugo in ni nikoli razpršil intenzivnosti nastopa, nobeden od posameznih članov benda pa nas ni razočaral. Z izjemno tehničnim, hitrim in energičnim igranjem nas je navdušil predvsem bobnar, pri tem pa je bil to tudi edini bend večera, pri katerem smo lahko dobro slišali snare boben. Vokalne spretnosti vokalista so nas presenetile, nismo namreč pričakovali, da bodo guturalni vokali tako dobro učinkovali v takšni različici death metala, pri tem pa je bend deloval tudi bolj besno in kaotično kot na ploščah.

Po zadnjem koncertu večera smo bili psihološko precej bolj izčrpani kot po zaključku koncerta Siderean. Artificial Brain so pokazali, da stojijo stopničko višje kot druga dva, evropska benda. Razlikovalni element je bila predvsem njihova bolj energična prezenca na odru, obenem pa je bil zvok glasnejši, agresivnejši in pa dovolj razločen, da smo lahko uživali v kitarskih vragolijah. V Gromki smo tako lahko doživeli še en odličen koncert na vročo poletno noč.

 

 

Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj