26. 6. 2021 – 19.00

Siderean: Lost On Void's Horizon

Vir: Naslovnica

Edged Circle Productions, 2021

 

Nocoj se bomo v Tolpi bumov teletransportirali v neskončno neznanost vesolja. Na to potovanje se bomo odpravili po zvočnih portalih domačega benda Siderean, ki je letos končno izdal težko pričakovani prvenec Lost On Void's Horizon. Plošča je izšla za pomembno norveško založbo Edged Circle Productions, ki je bend pod svoje okrilje vzela že na samem začetku.

Siderean morda še ni zelo znano ime na domači podzemni sceni, vendar pa so zato to bili Teleport. Teleport je zdaj mrtvo truplo, ki lebdi v neskončnem vesolju, Siderean pa je nov medij za potovanje med kozmičnimi svetovi. Sprememba imena je odraz evolucije zvoka in stila. Teleport so bili bolj usmerjeni v tehničen in progresiven thrash z znanstvenofantastično tematiko. To jedro še zmeraj čutimo v tkivu benda Siderean, vendar pa je stilski razvoj tako vseobsegajoč, da je duh zapustil telo benda Teleport in našel dom v drugi entiteti z novim imenom. Žal je bila zaradi pandemičnih razmer ta entiteta še bolj skrita v nevidnih razsežnostih vesolja in je še nismo mogli doživeti v živo, zato srčno upamo, da letos dobimo priložnost za obisk živega nastopa.

Lost On Void's Horizon je ena najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša izdaja letošnjega leta v Sloveniji, vsaj kar zadeva marginalne žanre. Seveda jo bo večina glasbenih medijev na domači sceni prezrla, enostavno zato, ker takšni bendi nimajo prostora v naši medijski krajini – kar pa je brezpredmetno, saj pomen Siderean sega onstran naše dežele. Opomnimo na dejstvo, da je Lost On Void's Horizon izšel za izjemno založbo metalskega podzemlja, norveško Edged Circle Productions. V okviru založbe lahko najdemo izvrstne bende, kot so Inculter, Reptilian in Sepulcher. Fama založbe je pripomogla tudi k temu, da se je okoli prvenca dejansko razvil nekakšen hajp, in bend je zasluženo pridobil pozornost mednarodnih medijev, specializiranih za takšno glasbo. Že sama promo kaseta z demo materialom prvenca je bila dobro opozorilo, da bo plošča prava poslastica za vse manijake vesoljskega death metala – in to tudi je!

Siderean je bend, ki se je osredotočil bolj na abstraktno naracijo kozmičnih čudes kot na nasilne agresije vesoljskih sil. Kompozicije so izjemno kompleksne in razgibane, predvsem pa zelo premišljene in poslušalcu dajo občutek potovanja skozi vesolje. Kot smo omenili, bend ne cilja na hitre in agresivne momente, ampak želi pričarati občutek izgubljenega lebdenja v neskončni lepoti univerzuma. To jim odlično uspe, saj prav takšen občutek doživljamo ob poslušanju plošče. 

Bend enostavno ustvari dober vajb. Lost On Void's Horizon je umirjena plošča, ki nam omogoči, da se lahko osredotočimo na vse detajle in se prepustimo potovanju. Tukaj ni nobenih agresivnih premikov, vse je premišljeno povezano v celoto in tudi zato je to izdaja, ki jo moramo izkusiti v celoti. Vrhunska kvaliteta je prav poslušalčeva izkušnja, ki je celovita in prijetna. Albumu lahko morda pripišemo celo meditativne lastnosti, saj vsebuje ogromno hipnotičnih rifov, ki se progresivno razvijajo v druge zapletene rifaže. Tehnična zahtevnost inštrumentov je visoka, vendar Siderean ponovno uspejo poiskati kompromis med tehničnimi vragolijami in transcendentalnim vzdušjem. 

Prvenec Siderean je postavil visok standard za domačo metalsko sceno in to na več plasteh. Prvič, pred sabo imamo ploščo, ki je tehnično dovršena do skrajnih detajlov. Drugič, gre za unikatno poslušalsko izkušnjo, kar je tudi njena najboljša lastnost. Tretjič, bend je postavil Slovenijo na zemljevid podzemne moderne metal scene. In zato je Lost On Void's Horizon ključna izdaja za domačo sceno in bo definitivno zaznamovala to desetletje in leto. Siderean si zaslužijo vso pozornost, ki jo trenutno imajo, na domačem terenu pa zares še več pozornosti. Siderean niso le postavili visokih standardov za druge, temveč predvsem zase – in prav zaradi tega se navdušujemo nad nadaljevanjem potovanja v globine kozmosa. 

 

Leto izdaje
Avtorji del

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj