Million Ear, Nikson @ Channel Zero

Recenzija dogodka
27. 10. 2022 - 14.00

Channel Zero, Ljubljana, 25. 10. 2022

 

Eksperimentalni nojzersko-jazzovski rap duo Zalokarja in Glinavosa se vrača močnejši kot prej
 / 28. 10. 2022
Soma – ritualistični zvarek za nesmrtnost, s katerim so se po izročilu starodavnih indijskih zapisov nacejala hindujska božanstva, je ključen pojem najnovejše plate avantgardnega hiphop/jazz projekta Million Ear, ki ga sestavljata slovenski glasbenik Rok Zalokar in nizozemski Filippos Glinavos. Album z naslovom Drink Soma, zdaj že tretja kratkometražna izdaja Million Ear, je duo premierno predstavil občinstvu Channel Zera minuli torek zvečer, ko smo se lahko odžejali z novim materialom projekta; kot vedno težko opredeljive, toda vsekakor privlačne mešanice nojza, ambienta in abstraktne poezije.

Za potovanje po konceptualno in zvočno značilno bogati viziji Million Ear nas je ogrel domači DJ in producent Nikson, ki je na svojem inštrumentalnem setu med drugim predstavil material z nedavno izdane plate 3D. Lahkotni hiphop beati mladega glasbenika so bili dober uvod v kasnejši del večera, četudi se je vzdušje držalo bolj kot ne iste linije v celotnem performansu, ta pa se je ob razmeroma poznem nastopu Million Ear še dodatno zavlekel. Sicer pa se je v sproščenem ozračju proti koncu Niksonovega nastopa v zadimljeni dvorani zbrala že množica okoli tridesetih ljudi in se zvrstila pred odrom v pričakovanju glavnega akta večera.

Že štart nastopa Million Ear je bil trdno umeščen v osrčje njune glasbe. Duo ni zapravljal časa s postopnim grajenjem atmosfere, temveč se je začetni ambient, ki ga je oblikoval Zalokar za semplerjem in prenosnikom, hitro prelevil v srhljiv in kaotičen naval, z osrednjo atrakcijo v obliki Glinavosovega zagnanega rapanja v uvodnem komadu Come True. Glasbenika sta se hitro ujela v tok in ob okrepitvi s hipnotičnimi vizualijami občinstvo spretno povedla v svoj nepredvidljivi zvočni svet.

Med jasnejšimi hiphop beati in nenadnimi spusti v bolj ezoterične ambientalne vode je delno improvizirani preplet komadov z albuma vzpostavil poseben trans, zaradi katerega je poslušalcu stalno nihala pozornost. Celoten performans je bil zaznamovan z občutkom prehajanja v zavest in iz nje ter je tako gnal nekakšno neoprijemljivo doživetje vročinskih sanj, ki se je vzpostavilo ob spremljavi abstraktnih kolažev izpranih vzorcev psihedelije in zasenčenih človeških podob na odrskem platnu. Glasba je tako pridobila posebno dimenzijo poglobljenosti, ki jo lahko najbolje občutimo le ob celostni izkušnji koncertnega nastopa.

Takšno atmosfero sta glasbenika krojila s totalno lahkotnostjo – vsekakor sta bila v elementu in sta na trenutke v pijano vrtoglavico zvoka vpela tudi malo humorja. Glinavos, ki se je v svojem nezadržanem in vživetem slogu ponašal z naravno karizmo, je svoje rapanje v nekem trenutku upočasnil in vokal zlil z Zalokarjevo podlago, ko je glas znižal v kontinuirano, globoko brnenje. Usedel se je na oder in mikrofon postavil pred dva zagreta poslušalca iz občinstva, ki sta nato nadaljevala raperjev akt z lastnim grlenim petjem. Okoli glasbenika se je tako kmalu oblikoval intimen polkrog improvizacije – psihedelični zbor, ki je tlakoval prehodno sekcijo med skladbami z albuma. 

Zagotovo najbolj prodoren trenutek koncerta je nastopil s komadom Elon Mask; udarna izvedba najbolj agresivnega eksperimentalnega hiphopa na novi plati je bobnela po dvorani in presekala nihanja prejšnjih komadov z rafalom surovega nojza in donečih vibracij basa. Komad je bil umeščen med Zalokarjeve improvizirane gruve, s katerimi se je glasbenik očitno zelo zabaval, in počasnejše dele. Raznolikost stalno spreminjajočega se glasbenega toka je tako poskrbela, da je poslušalec zlahka ostal zagret za na trenutke precej intenzivne točke vse do konca nastopa.

Duo Million Ear je na torkovi predstavitvi novega albuma Drink Soma ponudil izredno zapomnljiv nastop. Projekt, ki je vsekakor unikat na slovenski sceni, je nesmrtnost našel v originalnosti in energiji, ki ju nudi v svojem izmuzljivem toku; sanje v sanjah, s katerimi se omamimo ob požirku dvojčeve some, pa so tako obsežne, kot so izčrpne – hkrati lahko dostopne in polne eksperimentacije. So lepljenka širokega nabora vplivov, ki jih duo Million Ear mojstrsko rekombinira v prepričljivo celoto.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness