ZLUDIJ ŠTA

Kulturna ali glasbena novica
23. 2. 2021 - 9.05

Samozaložba, 2021

Današnja Svaštarnica je posvečena provociranju nuklearne energije, temi, ki že vrsto let razpolavlja svet na zagrete navdušence na eni strani in zagovornike nevarnosti tega vira energije na drugi. Med slednje spada tudi domači bend Zludij. V novem EP-ju Still fear the nuclear, ki je izšel v samozaložbi na letošnje valentinovo, je sporočilo jasno: jedrska energija, ki jo podpirajo zli bogati lobisti energetske industrije, ima zlovešče konotacije in bo pogubila človeštvo. Izdaja je komaj šestminutno slikanje pred- in postapokaliptičnega sveta, ki bi ga prineslo atomsko uničenje, zapakiranega v mešanico d-beata, hardcora, grinda, gnusnega vokala, hreščečih kitar, in kot se za žanr spodobi, seveda, nizkokakovostne produkcije. 

Težko je kaj več povedati o tako kratkem izdelku. Glasba je solidna, vendar povprečna, vredna poslušanja in uživanja v njej. Plata ne prinaša ničesar novega na področju glasbe ali vsebine besedil, kar pa še ne pomeni, da je zaradi tega slaba. Blastbeati in dretje o koncu človeštva zaradi nuklearnega holokavsta je kombinacija, že skoraj idejna norma, ki stoji za številnimi pesmimi, če ne tudi za celotnimi albumi.

Zludije je očitno prežela skrb o izumrtju človeške rase, ki se je Slovencev dotaknila kar od blizu, potem ko so lanski in letošnji potresi, ki so prizadeli Hrvaško, zazibali tudi domačo jedrsko elektrarno v Krškem. To bi lahko razbrali na primer iz besedila komada Radiation Time Bomb. Polovica tekstov odslikuje svet, ki je že sam po sebi distopičen, prepognjen in potrt, pa vendar še kar nastavlja zadnjo plat korporacijam, ki bi ga dodatno zastrupile. Druga polovica besedil podrobno opisuje razpadanje teles, ki so izpostavljena sevanju, topeče se organe in splošen konec človeštva pod zelenim smrtnim sijem. Ne glede na vse slabo, ki ga je sposobno človeštvo, si v očeh projekta Zludij presenetljivo še vedno ne zasluži tako nesrečnega konca, kot je opisan v komadih. Res je, da bi izumrtje človeške rase na ta način pomenilo uničenje, počasno in boleče umiranje vsega življenja na Zemlji, ne gre pa zanikati, da človeštvo to pot ubira že od industrijske revolucije dalje. 

Človeštvo je danes žrtev pandemije in naravnih katastrof, ki so jih človeške imperialistične katastrofe zajahale, da bi si zagotovile še večjo kontrolo. V tej črnogledi sliki seveda težko iščemo odrešitev, če ta sploh obstaja. EP Still fear the nuclear poslušalca sooči z eksistencialistično tesnobo, v kateri mora človek izbrati le, na kakšen način bo umrl. Istočasno pa se odločno zoperstavlja pogubi, ki bi jo pustila jedrska apokalipsa. Razglabljanje o legitimnosti tega stališča lahko prepustimo znanstvenikom, sporočilo Zludijevega EP-ja pa je še eno, morda že klišejsko, a žal še vedno preveč aktualno: kdor ima moč, bo naredil vse, da jo bo lahko obdržal in izvajal, ne glede na to, koliko ljudi lahko s tem prizadene. V tem slučaju tega “nekoga” enačimo z lobisti jedrske energije, dovolj pa je, da odpremo časopis in vidimo, da se to stalno dogaja in da je to vir frustracij navadnega človeka.

 

+

Glasbena novost - Sedem plesnih komadov ameriškega projekta The Mall, z retro priokusom in vplivi postpunka, očitnih predvsem na ravni reverberiranega vokala, ki plesni atmosferi doda malo melanholične nostalgije.

 

*Svaštarnico je pripravil Ilja.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness