1. 10. 2014 – 9.15

A World Lit Only by Fire

Audio file

Novice

Poleg koncerta Queens of the Stone Age v Ljubljani junija letos je MTV posnel še posebno izdajo njihovega komada, in sicer v gotski kapeli svetega Jurija na ljubljanskem gradu. Omenjeni prostor sicer slovi po svoji akustičnosti, da pa ne bo Jurij, zavetnik mesta Ljubljana, po katerem se kapelica imenuje, poslušal le pridig in odmevov maš, je poskrbel frontman zasedbe Josh Homme. Ta je v družbi in ob pogovoru z Zaneom Loweom odigral akustično verzijo komada Long Slow Goodbye (ogled videa pod prispevkom ↓↓ ). Ciniki bi dodali, da MTV-ju vendarle še kdaj uspe ujeti dober glasbeni moment. 

Nov album po 13 letih izdaja zasedba Godflesh. Po mali plošči Decline and Fall, ki je izšla že junija letos, so Justin Broadrick, G.C. Green in njuna slavna ritem mašina izdali album z naslovom >>A World Lit Only By Fire, ki je sicer naslov knjige Williama Manchestra, v katerem ta opisuje evropski srednji vek. Tudi naslovi komadov, ki so že veselo na voljo za prisluhe in nelegalna pretakanja, se vežejo na običajne teme opustošenja in šibke, a neugasljive vere v človeštvo, ki jih bend obravnava v svojem ustvarjanju. Album bo sicer uradno izšel 7. oktobra pri Broadrickovi lastni založbi Avalanche.

Zelo dejaven pa je zadnje čase še en Broadrickov nekdanji sodelavec, Kevin Martin oziroma The Bug. Izid plošče Angels & Devils, ki jo bo Goran Kompoš to soboto recenziral v oddaji Tolpa Bumov, je sedaj pospremil še odličen video za skladbi Function in Void, ki je nastal v produkciji Factory Fiften in studia Nexus. Do njegovega YouTube naslova vodi povezava pod tem prispevkom ↓↓.

Ko človek dolgo ničesar ne sliši o Miku Pattonu, to ne pomeni, da se nič ne dogaja, pravzaprav ravno nasprotno. Poleg tega, da je s Faith No More najavil nov album in se na live nastopih spet pajdaši s Fantômas, lahko od sedaj z njim povezujemo še eno v nepregledni vrsti sodelovanj. V duetu tētēma se je združil z avstralskim komponistom Anthonyjem Paterasom. Prav dosti o sami glasbi še ni znano, a možakarja govorita o neverjetni magiji, ki naj bi se pretakala med njima, ko ustvarjata, kot zanimivost pa naj omenimo še, da naj bi bil skorajda vsak element albuma posnet v drugem mestu, kar naj bi mu dodajalo še poseben čar. O tem se bo mogoče prepričati 8. decembra, ko ta prvenec izide pri založbi Ipecac.

Za 2015 pa nov album napovedujejo še eni povratniki. Doom/stoner legende Goatsnake se z novim albumom vračajo v nekoliko prenovljeni postavi pod budnim očesom Grega Andersona, sicer tudi člana še nekoliko bolj razvpitih Sunn in šefa založbe Southern Lord, pod okriljem katere bo za enkrat še nenaslovljeni album tudi izšel.

Kaj naj rečemo, jesen je očitno čas povratkov, pa naj gre za daljše ali krajše odsotnosti. Novo ploščo pod zaporedno številko 12 so te dni po 4 letih v svet poslali tudi Supersilent, cenjeni norveški jazz improvizatorji, ki so se pred kakim desetletjem mudili tudi pri nas, njihov trobentač Arve Henriksen pa se je Klubu Cankarjevega doma ustavil celo letošnjo pomlad. Zasedba, ki je po legendi znana po tem, da nikoli ne vadi skupaj, temveč se le zbere in posname, kar pride iz članov, nato pa podobno opravi še z živimi nastopi, je tudi album 12 po ustaljenem postopku izdala pri založbi Rune Grammofon.

Nov album pa je včeraj izdala tudi zagrebška kantavtorica Irena Žilić. Nase je opozorila že z malo ploščo >>Days of Innocence iz leta 2012, svoj dolgometražni prvenec >>Travelling pa je včeraj izdala na Bandcampu, kjer je na voljo kot CD ali digitalni paket. 

Izhod

V Baru Prulček vam bodo zvečer zagodli in zapeli Nina Strnad kvartet, v Cankarjevem domu pa boste ob 20. uri v okviru sodelovanja organizatorjev ciklov Zvokotov in Predihano lahko prisluhnili avtorskemu večeru Bojane Šaljić Podešva in drugih izvajalcev njenega dela z naslovom Iz časa v čas.

V Gala Hali na Metelkovi bo danes večer posvečen drugače uglašenim ušesom, bolj točno povedano: tistim metalskim. Tam se bodo namreč zglasili kar štirje bendi: Troldhaugen, Crimson Shadows ter Alestorm in Brainstorm. Po imenih sodeč bo nevihtno, in sicer že od 19.15 naprej. 

Na drugem koncu Ljubljane, v Kinu Šiška, pa se bodo drevi mudili Billy Martin's Wicked Knee, "all-star" zasedba sodobnega groove jazza, kateri se bodo pridružili tudi cerkljanski Kar češ brass band. Koncert se začne ob 20.30.

Če pa se boste ta večer mudili na Štajerskem, lahko prisluhnete zasedbi Barrio Populo, ki svoj energični rock izraz menda snuje tudi na popu in šansonu. Kako uspešni so pri tem, lahko od 20.30 naprej preverite v mariborski Pekarni oziroma dvorani Gustaf. 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.